duminică, 30 ianuarie 2011

MONUMENTE UITATE(VII). BISERICA SFANTUL NICOLAE DIN TARGU OCNA



Orasul Targu Ocna, devenit de cativa ani statiune, are foarte multe monumente, multe dintre ele uitate, pentru ca, desi sunt trecute in patrimoniul national, edilii orasului nu fac nimic pentru a le pune in circuitul turistic. Probabil edilii au crezut, atunci cand au cerut ca orasul sa devina statiune, ca vor curge bani de la Guvern, ca se vor bucura de mari investitii. Dar nu a fost sa fie....
Un monument uitat, gata sa devina ruina, este Biserica Sfantul Nicolae, situata in apropierea centrului orasului. Aceasta biserica a fost ridicata intre anii 1758 si 1772 de catre preotul Harapu si hatmanul Vasile Ruset ( unul dintre ctitorii bisericilor "Sfanta Treime" din Doljesti-Neamt si "Sfantul Spiridon" din Iasi, boier cu dragoste de tara si cu mare credinta, urmas al domnitorului Antonie Ruset si stramos al doamnei Elena Cuza).In curtea bisericii se afla Cimitirul cu Tunuri, unde sunt ingropati 69 de eroi morti in Primul Razboi Mondial in luptele de la Ciresoaia si Cosna, un monument dedicat eroilor si 2 tunuri din timpul razboiului.
Turnul bisericii ridicat in anul 1869, cu o inaltime de 14 m,. a servit turn de observare pompierilor orasului dar si tinta bombardamentelor din anul 1917. Biserica a fost consolidata de doua ori, in anul 1935 si dupa cutremurul din anul 1977 ( pe vremea socialistilor au fost gasite fonduri pentru restaurare, iar astazi lucrarile de reabilitare, incepute inca din anul 2000, stagneaza, din lipsa de fonduri).
Biserica este o bijuterie arhitecturala, asemanandu-se cu Biserica Golia din Iasi, dar de mici proportii (tocmai acest fapt o face sa fie atat de frumoasa!). Este ridicata din caramida, decorata cu brau format din trei randuri de caramizi asazate cu colturile in exterior, formand siruri de unghiuri ascutite ( ca la bisericile ridicate in stil muntenesc). Elementul specific dominant il constituie pilastrii exteriori, care se termina aproape de cornisa cu capiteluri corintice. La intrare, deasupra usii sunt urme de pictura.
Catapeteasma bisericii a fost mutata in capela cimitirului in anul 1960 (oare de ce?) unde a ars in incendiul din anul 1962. Catapeteasma actuala a apartinut paraclisului catedralei din Bacau si a fost pictata in anul 1871.
Nu uitati sa popositi, cand treceti prin Targu Ocna, la acest monument si sa pastrati un moment de reculegere pentru toti stramosii nostri care ne-au lasat o tara frumoasa si libera dar care astazi, treptat, se transforma in ruina. Majoritatea natiunii nici nu observa si nici nu-i pasa de ceea ce se intampla sub ochii ei, iar minoritatea este neputincioasa, ca si mine, de altfel!
Pe curand,
Earnest

Niciun comentariu: