sâmbătă, 15 ianuarie 2011

STIATI CA (II)......


1. Imhotep, primul arhitect consemnat de izvoare (a trait circa acum 4600 de ani), Prim-Ministru si Mare Preot a fost si medic? El cauta cauzele bolillor in interpretarea visurilor pacientilor, punand bazele stiintei care astazi se numeste incubatia latromantica.
2. Puteti scapa de tantari, punand in camere lamai taiate in doua, in coaja carora infingeti cuisoare?
3. Puteti vindeca tusea, punand la o ceasca de cafea, in timpul prepararii, 1 sau 2 cuisoare macinate?
4. In orasul Covasna se afla o fantana fara fund a carei adancime nu a putut fi masurata?
5. Marele Preot, Rege si Intelept Deceneu a intemeiat pe Platoul Bucegi o scoala energetica si ca a ridicat cu forte energetice monumentele Babele, Sfinxul si toate celelalte de pa platou, pe care geografii le considera rezultatul eroziunii pietrelor?
6. Nu apartine gotilor tezaurul Closca cu puii de aur, ci dacilor? Preotii kapnobatai ("calatori prin stele") foloseau aceste piese ca instrumente cu care se efectuau masuratori astronomice (conform cercetatorilor clujeni, care au si demonstrat acest fapt, facand masuratori cu aceste obiecte).
7 Ramasite din primul homo sapiens sapiens din Europa, numit Ion, au fost descoperite la Anina?
8.In judetul Covasna, la jumatatea liniei ferate dintre Covasna si Comandau, se afla un monument unic al istoriei industriei: linia ferata pe plan inclinat proiectata si executata in anul 1892 de inginerul Emil Lux?
9. In Pestera Coliboaia din Muntii Apuseni au fost descoperite picturi rupestre datand din paleolitic, realizate acum 35.000 de ani, care sunt considerate cele mai vechi din Centrul Europei?
10. In anul 1857, Romania devenea prima tara din lume care extragea petrol in scopuri comeciale?
11. In secolul al 15-lea in localitatea Lucacesti-Moinesti (judetul Bacau) se extragea pacura, care era exportata in tarile occidentale?
12. In Rezervatia de stejari seculari Breite (Sigisoara), unica in S-E Europei, se afla un stejar batran de 700 de ani, avand circumferinta de 7m., care este situat pe pozitia 58 a celor mai batrani arbori din lume?
Pe curand,
Earnest


2 comentarii:

Anonim spunea...

Este foarte bine ceea ce faceţi,domnule Earnest!Puţină informare nu strică.Dorinţa de a dezvălui conaţionalilor noştri lucruri neştiute sau mai puţin ştiute,mă face
să cred că mă aflu în faţa unui bun român şi asta mă onorează!
Unele lucruri chiar nu le ştiam,însă pe altele le stiu pentru ca sunt chiar din zona originii mele(vezi punctul 11).

Earnest spunea...

Va multumesc, domnule Anomim!
Earnest