Scoala Normala "Vasile Lupu" |
"Orasul acesta a fost creat nu din capriciul unui domn sau dintr-un hazard al dezvoltarii istoriei moldovenesti..... Orasul acesta este o creatie organica a Moldovei, care ea insasi este o creatie a poporului romaesc" ( Nicolae Iorga)
Pentru cei care mostenesc de la stramosii nostri "spiritul contemplativ, dar atent la mersul istoriei, melancolic, insa plin de speranta, traditionalist. dar receptiv la noul care innobileaza" (Patriarhul Daniel), locul cel mai potrivit pentru a se regasi este partea de sus a Copoului. Este zona cea mai verde a orasului, cu case frumoase (unele vechi, construite in stilul traditional moldovenesc, altele noi, moderne, imbinand stilul arhitecturii moderne romanesti cu cel occidental), cu gradini frumoase, cu vii, scoli si biserici, care sunt trecute pe harta Iasului a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei in categoria "candele de rubin".
In plimbarea noastra, in zona Copou, am ramas in articolul anterior la statuia lui Mihai Viteazul. In articolul de fata, va voi prezenta doua parti frumoase ale Copoului, propunandu-va sa va plimbati pe Aleea Grigore Ghica si pe Aleea Mihail Sadoveanu..
Aleea Grigore Ghica
Statuia de bronz a lui Mihai Vitezul, inaugurata in anul 2001, este opera sculptorului Ioan Buzdugan. Acest sculptor este, de asemenea, creatorul a doua busturi din bronz, care infrumuseteaza aceasta parte a Copoului: Bustul lui Calistrat Hogas, situat in Parcul Expozitiei si Bustul lui Dimitrie Mangeron, amplasat la mormantul academicianului din cimitirul Podgoria Copou, cimitir datat din anul 1727.
Parcul Expozitiei a fost amenajat în anul 1923, după Unirea Basarabiei și Bucovinei cu Romania, cand s-a hotarat sa se deschida la Iasi o „Expozitie agricola viticola si de industrie casnica a Moldovei intregite“, la care au fost invitati producatori din toate tinuturile. Planul de sistematizare a zonei și de amenajare a terenului necesar pavilioanelor a fost intocmit de catre arhitectul Nicolae Ghica Budesti.
Din Parcul Expozitiei se intra in Gradina Botanica , cea mai intinsa gradina botanica din Romania, ocupand o suprafata de 100 de hectare. Gradina Botanica a fost amenajata pe acest loc intre anii 1963 si 1970, fiind mutata din zona Universitatii ( prima gradina botanica din Iasi a fost infiintata in anul 1856, in apropierea Rapei Galbene de catre Alexandru Fatu). In prezent, Gradina Botanica are 10.000 de taxoni, un ierbar de 49.000 de file, o biblioteca cu 128.650 de volume si un mic muzeu. In perimetrul actual al Gradinii Botanice, se afla Biserica “Sfantul Atanasie” ctitoria lui Vasile Lupu si a familiei sale din anul 1636, innoita si infrumusetata in anul 1702 de domnitorul Constantin Duca si numita de ieseni " biserica dintr vii".In preajma acestei biserici, se afla cimitirul amintit mai sus.
Pe Aleea Grigore Ghica, mai puteti vedea Casa Stefan Procopiu, construita in anul 1901, unde a locuit marele fizician, inventator si profesor universitar, care a descoperit efectul de depolarizare a luminii, care ii poarta numele, Institutul de Chimie Macromoleculara "Petru Poni" si Biserica Sfantul Nicolae Copou.
Institutul de Chimie Macromoleculara “ Petru Poni” ( ieri s-a produs un incendiu la acest institut, care din fericire nu a produs mari pagube, dar a fost intoxicata o laboranta) a fost organizat si construit dupa planurile chimistului Radu Cernatescu (1941- 1925) dar a fost inaugurat abia in anul 1957.
Biserica Sfantul Nicolae Copou a fost ridicata intre anii 1937 si 1943, principalul ctitor, fiind Nicolae Iorga. Aceasta biserica a fost construita dupa planurile arhitectului Nicolae Ghica Budesti, catapeteasma a fost realizata in atelirele de sculptura ale Liceului de Arte si Meserii din Iasi. iar icoanele au fost pictate de Corneliu Baba. Pictura murala executata in tehnica “fresco mozaicat” , intre anii 1962 si 1965, apartine pictorului focsanean Vasile Pascu.
Aleea Mihail Sadoveanu
Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” , infiintata in anul 1912, isi are sediul intr-o frumoasa cladire terminat dupa anul 1944 ( intre anii 1933 si 1940 aceasta, parte a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” a functionat la Chisinau).
Muzeul “Mihail Sadoveanu” se afla in “vila cu turnisor patrat”, casa construita de Mihail Kogalniceanu, in anul 1842. In timpul Primului Razboi Mondial, in aceasta cladire a locuit George Enescu, iar din anul 1918 devine proprietatea lui Mihail Sadoveanu, fiind si locul de intalnire al scriitorilor de la revista “Viata romaneasca” pana in anul 1936, cand familia Sadoveanu se muta la Bucuresti.
Scoala Normala “Vasile Lupu” , local construit in anul 1891, in Via Tester sub directoratul lui Petre Cujba, este urmasa celei infiintate in anul 1826 de Gheorghe Asachi. Din anul 1995, isi desfasoara aici activitatea si Seminarul Teologic “Sfantul Vasile cel Mare”. In curtea liceului, este Capela “Sfintii Trei Ierarhi” , construita intre anii 1907 si 1911, motivandu-se ridicarea ei,ca urmare a mutarii scolii la “ 5 km. de oras si de orice casa de rugaciune”. Umilita si abandonata timp de 50 de ani, a fost redeschisa in anul 1990 si serveste astazi ca paraclis pentru seminaristi.
Pentru cei care nu au studiat in Iasi le spun ca in aceasta zona frumoasa a Copoului se afla caminele studentesti si cantina Targusor Copou
Pe curand,
Earnest
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu