marți, 2 iulie 2013

PRIMELE 10 CLADIRI INALTE DIN ROMANIA

  Cea mai inalta cladire din lume se va construi in 90 de zile de catre Broad Sustainable Construction (BSC) , in China, intr-un camp unde se va ridica un oras vertical, care va intra in Cartea Recordurilor. Aceasta cladire, numita Sky City, va avea o inaltime de 838 m. si 220 de etaje.
    Cea mai inalta cladire din Europa este Mercury City din Moscova si a atins inaltimea maxima, de 339 metri, cu 29 de metri peste Shard, cladirea din Londra realizata din materiale reciclabile. Are 75 de etaje, 5 niveluri subterane si este creatia arhitectilor M.M. Posohin,Frank Williams si G.L. Sirota, care sustin ca este prima cladire ecologica din Moscova.
    Cea mai inalta cladire din Romania este Floreasca City Center din Bucuresti (2012), proiectata de Hoffman Jan Architeken din Viena, cunoscuti prin operele lor din Abu Dabi, Viena, Baku, Zagreb. Aceasta cladire este centru comercial si de afaceri, clasa A, are o inaltime de 137 m., 37 de etaje si 5 etape de parcare subterana.
     Urmatoarele 9 cladiri inalte din Romania sunt:
Tower Center International din Bucuresti (2007), are 106,3 m inaltime, 26 de etaje si 3 niveluri subterane. Autorul cladirii este arhitectul Vladimir Arsene. Aceasta cladire nu beneficiaza de un lot generos si nici de o piata inconjuratoare, care sa o puna in evidenta.
FlorescaCity Center
Casa Presei Libere din Bucuresti (Casa Scanteii 1956), are o inaltime de 104 m. A fost realizata de un grup de arhitecti romani, sub coordonarea celebrului profesor Panait Mazilu. Arhitectura a fost inspirată de clădirile înalte din Moscova, precum Universitatea Lomonosov, si din motivele romanesti ale manastirilor Curtea de Arges, Cozia, Hurezi, Dragomirna, Sucevita.
Turnul de testat ascensoare ( 1988) este cea mai înaltă cladire industriala și totodată cel mai înalt turn pentru testarea ascensoarelor din Europa. Proiect de pionierat în ingineria de construcţii romaneasca (arhitect Corneliu Borcoman si ingineri Gheorghe Negoita, V. Guran, E. Pajor, D. Macovei), turnul de 114 metri a fost ridicat utilizand metoda de turnare continua a betoanelor, tehnologie utilizata doar la ridicarea barajelor pentru lacurile de acumulare.
Palatul Administrativ din Satu Mare (1984) este opera arhitectului iesean Nicolae Porumbescu, asistat de Ludovic Gyuri, Are 97 m. inaltime, 18 etaje. In acest an, cladirea a fost infrumusetata, la etajul I, cu vitralii reprezentand pe Sfântul Ioan Botezătorul, protectorul judeţului Satu Mare,  harta României şi cea a judeţului Satu Mare, realizate de o societate de profil din Iași,
Asmita Gardens din Bucuresti (2009) este un complex rezidential de locuinte alcatuit din 7 blocuri turn, cu 17 si 25 de etaje, avand inaltimi cuprinse intre 66 si 94 m. Executorul proiectului societatea indiano-engleza Asmita Group se afla in dificultate, fiind data in judecata pentru executii proaste.
Palatul Parlamentului (Casa Poporului-1997), arhitect Anca Petrescu, este realizat in stil neoclasic si conform World Records Academy  este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume, intrând de trei ori în Cartea recordurilor. Are o inaltime de 87 m , ca si BRD Tower din Bucuresti (2003)  care este o cladire de birouri clasa A, construita de firma franceza Vinci.
Bucharest Financial Plaza ( Bancorex- 1997) este o clădire de birouri de clasă A. Are 18 etaje si o inaltime de 83 m.,  construita de Bouygues Romania SRL, parte a grupului francez Bouygues Batiment.
Charles de Gaulle Plaza ( 2005) este o clădire de birouri de clasă A, avand 16 etaje si o inaltime de 80m. In cadrul subsolului, există o parcare pe 5 nivele, cu o capacitate de 350 de locuri de parcare, care este cea mai mare parcare subterană din Bucuresti. Clădirea a fost realizată de compania Avrig 35. De aceeasi inaltime este Euro Tower Barbu Vacarescu tot din Bucuresti (2009), care este o clădire de birouri,  structurata pe 18 etaje și cinci niveluri subterane. Este prima cladire ecologica de birouri din Bucuresti, ridicata în conformitate cu sistemele internationale de certificare a cladirilor „verzi”   Cladirea fost dezvoltata de Cascade Group, controlat de fondul de investitii European Development Property Company.
    Acestor 10 cladiri le urmeaza: Hotelul Intercontimental-77m., City Gate-75 m., Millenium Business Center-72 m. si Catedrala Inaltarea Domnului din urbea noastra de 70 m. Urmatoarea cladire este Turnul inclinat al Trompetilor din Medias, din secolul XIV, avand inaltimea de 68,5 m, al doilea turn medieval inclinat, ca inaltime, din lume, dupa TurnulAsinelli din Bologna. Dar despre aceste turnuri v-am vorbit in articolul "Turnuri medievale inclinate".
Insa nu pot incheia, fara a aminti de Turnul Combinatului din Baia Mare care este cel mai înalt furnal din Romania și a treia construcție industrialǎ din Europa, avand o inaltime de 351,5 m., care in prezent nu are nicio utilitate.
Pe curand,
Earnest

Un comentariu:

Horea Sibișteanu spunea...

Ai uitat sa amintesti de Tokyo Sky Tree, cel mai inalt turn din lume :)