Hotelul Central, 1882 |
... în Evul Mediu, în Bacău existau 5 mănăstiri ortodoxe? Mănăstirea Precista atestată în anul 1491, Mănăstirea Viile-"La viile ungureanului"-atestată în anul 1640, Metoc-Bacău atestată în anul 1641, Mănăstirea "Sfântul Nicolae" atestată în anul 1653 şi Popor -Metoc atestată în anul 1690.
...pe la mijlocul secolului al XIX-lea, Bacăul s-a mândrit cu un lăutar-ţigan, Angheluţă, cunoscut şi în afara graniţelor? Domnitorul Scarlat Calimachi l-a trimis, împeună cu taraful său, să cânte în Rusia, iar cunoscutul diplomat Wihelm Kotzebue i-a făcut un frumos portret în romanul său "Lascar Vioresc".
...că pe la 1850, în Bacău erau 6 hanuri în care poposeau călătorii şi un hotel ţinut de Jorj Cristici, renumit, pentru că aici se întâlneau unioniştii? Hotelul Central, existent şi astăzi în centrul oraşului, a fost clădit în anul 1882 de Alecu Vasiliu. Au mai fost zidite şi alte hoteluri, care nu se mai păstrează: Hotelul Europa al lui N.Teodorescu, Hotelul Naţional şi Hotelul Drăgoianu ale lui N.Drăgoianu.
...pe la anul 1851, nici băcăuanii nu au scăpat de gripă, "cataroi", cum o numeau doctorii, venită din Rusia sau din Serbia, iar în anul 1865 oraşul a fost lovit crunt de holeră, care va cuprinde, în anii următori, întreaga ţară?
...la 10 iulie 1856, în Bacău, a avut loc una dintre primele manifestări populare pentru Unire? Participanţii au iniţiat , două zile mai târziu, un Act Naţional cu 3 puncte, pe care l-au semnat locuitorii băcăuani, prin care cereau: Unirea Moldovei cu Valahia, Adunare Legiuitoare aleasă de naţiune, din toate clasele sociale, Domnitor unic, ales de popor.
... la 16 aprilie 1857 în Bacău a poposit Charles A. Talleyrand, reprezentantul Franţei pentru Comisia Europeană, căruia i s-a înmânat Carta Unionistă? Pe stadă, au fost aruncate sute de bilete, având tipărite în franţuzeşte, la cele 4 colţuri : Union, Fraternite, Liberte, Egalite. Talleyrand (nepotul celebrului diplomat şi mininistru de externe al Franţei napoleoniene) a fost găzduit în casa boierului Costache Lupaşcu.
... în primul său drum spre Bucureşti, Alexandru Ioan Cuza a poposit în Bacău, fiind primit cu mare entuziasm de locuitorii oraşului? Domnitorul a fost găzduit în casele vărului său, P. Docan. Casa principală se păstrează şi astăzi , pe strada Cuza Vodă.
Pe curând,
Earnest
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu