2. Ucraina există ca stat pentru că aşa au vrut ruşii, adică aceştia i-au lăsat să existe.
3. Primul stat pe o parte din teritoriul actual al Ucrainei a fost intemeiat de ruşi, în secolul IX şi s-a numit Rusia Kieveană. În alte părţi ale Ucrainei actuale erau formaţiuni prestatale ale vlahilor, unii dintre ei numiţi brodnici, alţii bolohoveni, care erau destul de puternice de vreme ce polonezii, tătarii, ruşii, pecenegii le cereau alianţă în confruntările lor. In Crimeea, era Hanatul Crimeei al tătarilor, urmaşii mongolilor.
4.Ruşii şi-au mutat capitala din Kiev la Moscova, după marea înfrângere de către tătari de pe râul Kaka, unde au participat si bolohovenii conduşi de cneazul Plocânea.
5. Teritoriul a fost ocupat apoi pe rând de lituanieni, polonezi şi apoi de Uniunea Statală Polono-Lituaniană.
6.Ucrainenii, cunoscuţi în acea perioadă şi sub nunele de cazaci ( din limba turcă "quzzaq", care se traduce prin liber), locuiau prin centrul Ucrainei de astăzi şi erau cunoscuţi ca mercenarii Europei Estice şi Centrale. Însuşi Mihai Viteazul a apelat la ajutorul mercenarilor conduşi de Cocea.
7. Bohdan Hmelniţki, unul din nobilii cazaci zaporojeni şi unul dintre cei mai mari criminali antisemiţi, învăţat la şcolile vremii, cu posibilităţi materiale şi pregătire militară şi diplomatică deosebită , conduce răscoala cazacilor împotriva Uniunii şi întemeiază ţaratul cazac, cu capitala la Kiev, reuşind în scurt timp să organizeze noul stat , administrativ, economic şi militar. Însă începe să aibă probleme la el acasă şi se vede nevoit să încheie cu ţarul Rusiei, Alexei Mihailovici, la Pereiaslav, în anul 1654, uniunea cu Rusia. Acest tratat oferea mai înainte de orice o protecție a unui monarh puternic, care era în plus conducătorul unei forțe regionale ortodoxe. Istoricii nu s-au pus de acord asupra tipului de uniune pe care l-a gândit Hmelnițki: o uniune militară, o uniune putere suzerană – vasal sau o incorporare completă a Ucrainei în Țaratul Rusiei. Cert este că până în anul 1917, Ucraina a fost parte integrantă a Rusiei ţariste şi nu s-a despărțit de Rusia. aşa cum au făcut-o, de exemplu, Moldova sau Ţările Baltice.
8. Prin Tratatul de pace de la Paris (1947), Ucraina, Republică Sovietică, capătă de la România Nordul Bucovinei, Maramureşului şi Ţinutul Herţa, Insula Şerpilor. iar de la Republica Sovietică Moldova, Sudul Basarabiei. In anul 1953, Hrusciov îi dă şi Peninsula Crimeea. Începând cu anii 1950, Ucraina a dus o politică de ucrainizare a minorităţilor, neacordându-le drepturi culturale ( românii din Ucraina au dus-o mai rău ca cei din Republica Moldova).
9.Politica de ucrainizare a continuat şi după 1991, când s-a declarat stat independent, politica extinzându-se de această dată şi asupra populaţiei ruseşti.
10. Aşadar, conflictele dintre ruşi şi ucraineni sunt o problemă internă şi sunt generate, după părerea mea, de politica naționalistă a ucrainenilor. Să-şi rezolve problemele lor, iar noi ar trebui să ne vedem de treaba noastră. Aşa cum nu ne-a durut de soarta românilor din acel spaţiu, să nu ne doară nici de soarta ucrainenilor. ŞI SĂ NU UITĂM: PE RUŞI NU I-A CUCERIT NIMENI ÎN ULTIMII 1000 DE ANI!
Pe curând,
Earnest
Un comentariu:
In centrul orasului Kiev, in Ukraina, se inalta statuia in memoria conducatorului national atotputernic Bogdan Hmelniţchi (Khmelnytsky). Este infatisat calare pe calul sau frumos, cu mana dreapta tinand sceptrul, simbol al puterii invincibile a Ukrainei.
Hmelniţchi (1595-1657, fost hatman lituanian, polonez crestinat si aliat cu cazacii) este mandria ukrainenilor si toti vizitatorii se minuneaza de frumusetea statuii marelui conducator. Dar putin stiu ca el era antisemit salbatic, care are la activ multe pogromuri si incendieri de asezari pasnice de evrei nevinovati. Nu au fost crutati nici copiii, nici femeile. Acestea sunt dovedite istoric. Multa cruzime si amar. Bogdan Hmelniţchi era blestemat de catre evrei pe pamantul Ukrainei. Intr-una dintre asezarile in care mercenarii lui cazaci au dezlantuit focurile iadului, au omorat, au siluit, au jefuit, au fost stransi tineri si tinere in sinagoga asezarii si i-au dat foc cu oamenii inauntru. Din asezare a ramas numai numele. Bogdan a murit din accident cerebral, a fost inmormantat in Subotiv, in biserica ancestrala, alaturi de fiul sau Tymish. Bogdan a avut numai un fiu, fara alti urmasi. Un nobil polonez a cucerit Subotiv si a ordonat deshumarea si dezonorarea lui Bogdan si a fiului sau Tymish, asa ca nu au ramas urmele lor pamantesti nicaieri.
Dar dupa sute de ani a venit si pedeapsa adevarata, caci asezarea se numea Cernobil, iar centrala atomica nr. 4 a fost construita exact pe locul fostului templu.
Trimiteți un comentariu