Este doar o întrebare retorică, pentru că, oricum, nu voi primi niciun răspuns.
Înainte de 89, Ceauşescu voia să facă din România o ţară puternică dezvoltată economic, bazându-se pe resursele naturale şi umane, economia turistică, limitându-se doar la promovarea staţiunilor maritime şi balneoclimaterice.
Judeţul Bacău era dezvoltat economic, atât industrial, agrar, comercial cât şi în domeniul transporturilor. Turismul era promovat doar în "Perla Moldovei"-Slănic Moldova.
Biserica "Sfinţii Voievozi" Scorţeni, pictor N.Toniţa |
Poartă din Dărmăneşti |
Mănăstirea" Duminica Samarinencei" Valea Uzului |
Avem zone foarte frumoase, care ascund comori naturale şi istorice. S-ar putea dezvolta turismul rural în stânga Siretului, unde avem lacuri, păduri, izvoare, poieniţe, biserici de lemn, mănăstiri mai noi şi mai vechi. Cândva aceste locuri erau pline de livezi, vii, ferme de animale. Ar putea toate acestea să se refacă, dar durează, însă ar putea să se amenajeze locuri de agrement în jurul lacurilor, pentru pescarii amatori sau pentru persoane care vor să petreacă câteva zile într-o zonă nepoluată, unde să respire aer curat, să manânce sănătos, să se scoale în ciripitul păsărilor şi să adoarmă în orăcăitul broaştelor. În zona montană, avem atâtea locuri minunate: Valea Trotuşului, numită de un localnic Valea Loirei a României, este lăsată în paragină, cu casele şi palatele familiilor Ghica şi Ştirbei care stau să cadă, cu pădurile care se taie într-un ritm mai rapid decât se coseşte; Valea Uzului cu cheile ei, cu barajul şi hidrocentrala de la Sălătruc, cu cascadele Nasolea pe care turiştii nu le găsesc, pentru că niciun indicator nu îţi arată pe unde sunt; Valea Caşinului , Valea Oituzului şi Valea Slănicului, unde s-au desfăşurat cele mai fiebinţi evenimente din istorie în acest judeţ, despre care ne amintesc monumentele ridicate de strămoşii noştri; Valea Tazlăului şi Valea Bistriţei, unde a început industria băcăuană, dar unde se află şi biserici, case memoriale şi rezervaţii naturale.
Există un ghid turistic al judeţului Bacău sau o hartă turistică? Nu există. Consiliul Judeţean a realizat doar un pliant. Am bătut ţara asta în lung şi în lat şi am găsit la agenţii de turism, muzee, librării, hoteluri, hărţi turistice, ghiduri turistice sau cărţi despre judeţele respective. La noi, proprietarii de agenţii nu-şi cunosc judeţul şi când le propui un traseu turistic în judeţ se uită miraţi şi nu sunt siguri, dacă şoferii lor ştiu să ajungă acolo unde le-ai cerut.
Avem profesori de geografie şi de istorie pensionari, care ar putea fi solicitaţi să realizeze hărţi şi ghiduri turistice pe zone ale judeţului, care s-ar bucura că nu au fost uitaţi şi că pot să-şi pună ştiinţa în slujba comunităţii, deoarece comunitatea va fi beneficiara dezvoltării turismului băcăuan.
Pe curând,
Earnest
Un comentariu:
Puiule,pur si simplu santeti indolenti,clipiti doar la vederea argintilor iar cand cineva face cevapentru judetul vostru,faceti in poteca cum ziceti voi.Mai sapa savezi cum au dat sute de milioane fiecare UAT,pe niste schite.Cu respect ptr. idei.
Trimiteți un comentariu