Mitică- personaj al începutului secolului 20, nelipsit de la Gambrinus, din Cișmigiu, din saloanele madamelor Mița, Fifi, Mimi, personaj care le știa pe toate- spunea numai ce-i convenea și le spunea cu tâlc! Mitică de la începutul secolului 21 e același Mitică, madamele și situațiile sunt aceleași ( adică curat murdare, cum ar spune un alt personaj de al lui Caragiale), doar locațiile frecventate de Mitică și-au schimbat aspectul.
Deunăzi, un politician cita la tv o replică din Caragiale, spunând că este din comedia " O scrisoare pierdută", numai că replica aparține lui Nae Ipingescu și este dintr-o "Noapte furtunoasă". Niciunul dintre invitați și nici moderatorul nu l-au corectat pe distinsul politician. Dar ce, pe Cațavencu,proprietarul ziarului "Răcnetul Carpatilor", l-a corectat cineva, când și- a enuntat deviza vieții sale "Scopul scuza mijloacele, a spus nemuritorul Gambetta"?
Între anii 1969 și 1980, în Italia au avut loc 12.690 de atentate și alte acțiuni violente, care au provocat 362 de morți, 4.490 de răniți ( aceste cifre nu includ și victimile Mafiei). În nicio altă democrație occidentală, asasinatul nu a fost înălțat ca in Italia la rangul de instrument al luptei politice. Mă întreb, de vreo 10 ani incoace, care este calea cea mai "corectă", în a-ți înlătura opoziția politică: asasinatul sau dosariada și arestarea?
În anii 70 ai secolului trecut, viața politică italiană era marcată de diferite coaliții, mai mult sau mai puțin puternice, până la aceea din ianuarie 1978, dorită de Moro și condusă de Andreoti, care vedeau o Democrație Creștină, acceptând voturile Partidului Comunist Italian, în numele solidarității, în lupta împotriva terorismului. Și la noi, timp se 10 ani s-au făcut și s-au desfăcut alianțe, care luptau împotriva corupției. Mă îndoiesc, că cineva va putea lupta vreodată, împotriva lui însuși!
Tot prin anii 70, în Italia apărea scandalul Gelli, finanțator al unor atentate, mason al Lojei P2, care cocheta cu serviciile secrete. Rapoartele de anchetă înaintau ideea că Gelli era centrul motor al manevrei de manipulare a opiniei publice, cu jutorul presei și a magistraturii pentru a lovi in Guvern. Câte instituții a debusolat, Gelli? Serviciile Secrete, Presa, Magistratura, Guvernul. Ce s-a întâmplat cu Gelli? A făcut câțiva ani de închisore în Elveția și Italia, a fost liberat pe caz de boală (o operație la inimă, pe care nu a făcut-o niciodată), s-a retras într-un exil fericit la vila sa din Arezzo, de unde acorda interviuri, declarându-se complet nevinovat. Mare tam-tam este acum și la noi în țară, numai că personajul este altul, iar terorismul este înlocuit cu corupția, dar instituțiile sunt aceleași!
Teribilul cutremur din nul 1980 din Italia a oferit marea ocazie pentru o frauda uriașă în dauna statului, în care un rol important l-a avut Ciro Cirillo. Acesta a avut alături de el Mafia, Loja P2, reprezentanți ai partidelor politice, oameni din serviciile secrete, funcționari publici corupți, intreprinzători de mari afaceri ilegale, toți făcându-se vinovați direct sau indirect de organizarea unor licitații câștigate de antreprize aranjate. În România, în ultimii ani, au avut loc multe inundații, alunecări de teren, avalanșe, înzăpeziri, multe licitații...
Stiți care este deosebirea între Italia și România? Italia, cu Mafia, cu Loja P2, cu magistrații, cu serviciile secrete, cu funcționarii corupți a reușit să se dezvolte economic, putând fi egala celorlalte state dezvoltate la masa negocierilor, pe când România a sărăcit, și-a distrus economia, s-a indatorat, ramânând cu câteva gondole, terenuri de sport, pârtii de schii neterminate, parcuri de râsul lumii și multe scandaluri inutile.
Și acum, când au inceput să bată clopotele, întrebați-l pe Mitică: " De ce bat clopotele?", iar Mitică, va răspunde, șmecherește:"De sfoară!"
Pe curând,
Earnest
Un comentariu:
Anonim spunea...
Mare jale, coane Earnest!
Nu as fi vrut sa traiesc in Italia anilor 70-80 si m-am saturat sa traiesc in Romania anilor 2000, alaturi de vampirii penali! Dar parca tot mai bine ar fi fost in Italia, vazand rezultatele lor dupa 10 ani de terorism. La noi, niciun rezultat dupa lupta impotriva coruptiei. Cine sa conduca aceasta lupta? Cel care a vandut flota si a distrus 2 ramuri economice: transportul naval si comertul maritim?
11 februarie 2015, 21:26
Trimiteți un comentariu