"În general, la noi, conducătorii fac ce le dictează alții, deși se dau independenți, puternici, deștepți (...). Unii sunt conștienți de asta, alții-nu(...).Unii sunt un fel de marionete care se dau mari în fața proștilor (...).Uneori este paralizantă lăudăroșenia că sunt slugi, unelte. A conduce, ar însemna, printre altele, a gândi și a răspunde, ori ei, șefii de ieri, de azi și poate de mâine, nu gândesc, nu răspund, din lene, din prostie, din inerție, dar dau vina pe alții. Mereu alții sunt de vină, altora le datorăm toate nenorocirile (...). ... e bine să fii atent la slugi, cu ele trăim, ele ne urmăresc, ele taie în carne vie"
(Toma din "Recviem pentru nebuni și bestii ")
L-am cunoscut pe Augustin Buzura, prin anii 80 ai secolului trecut, la un cenaclu și l-am reîntâlnit la Saloanele Dragosloveni. Era după apariția romanului "Refugii". Am discutat mult despre ce se mai scrie la sud de Dunăre, despre Stanev, Kadare, Selimovic. Era deschis, comunicativ și-l vedeam atunci ca un medic cu talent literar, pe care-l citeam cu multă ușurință. Nici nu mă gândeam în acele vremuri că va deveni unul dintre scriitorii români tradus în multe limbi, că va reprezenta cultura română de pe cea mai înaltă poziție. Dacă în anii antidecembriști nu trezea invidia și interesul sporit al criticilor, astăzi este ținta de atac al unora. Tovarășul Băsescu a reușit să-l înlăture din funcția de președinte I.C.R., când era în concediu medical, după ce suferise o intervenție chirurgicală.
Romanul pe care vi-l recomand, "Recviem pentru nebuni și bestii", a fost scris în anul 1999 și a cunoscut multe ediții în S.U.A., China, Franța, Spania, Germania, Suedia, Slovenia, Ungaria. Vă recomand ediția de la Editura SemnE, din anul 2008, ilustrată cu lucrări de Corneliu Baba. "Quinzaine litteraire" consemna în anul 2001, despre acest roman că este emoționant, copleșitor, extrem de bulversant.
Eu consider că "Recviem pentru nebuni și bestii"este una dintre cele mai complexe creații literare postdecembriste. Este drama jurnalistului anti și postdecembrist, care nu poate face compromisuri, pentru că se pune în slujba adevărului. Dureros este faptul că nimic nu s-a schimbat în România postdecembristă, în privința libertății de exprimare, că foștii sunt unii dintre actualii, care te controlează, care te defaimă, care îți fabrică dosare. Acest roman ne demonstrează că Augustin Buzura este un mare creator de tipologii de personaje și un narator excelent.
Lectură plăcută!
Earnest
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu