luni, 26 septembrie 2016

DESPRE SUPERSTIŢII (IX). LUNILE ANULUI

  În vechime, oamenii erau ataşaţi foarte mult de natură, pe care o observau cu atenţie. Constantând, de la an la an, repatarea ciclică a unor fenomene naturale sau a unor evenimente din viaţa lor, le-au legat pe acestea de luna sau ziua când le-au observat prima dată. Astfel, au considerat că trebuie să ţină cont de anumite fenomene, care prevesteau fie vremea, fie anumite evenimente din viaţa cotidiană, ele fiind considerate de sceptici, drept superstiţii.
IANUARIE. Dacă e ceaţă în ianuarie, se crede că vom avea o primăvară timpurie, iar dacă plouă vor fi multe înmormântări. Dacă ramurile ştejarilor se îndoaie sub greutatea zăpezii, va fi recoltă bună.
FEBRUARIE. Dacă la începutul lunii, vremea este senină şi geroasă, este semn că iarna va fi lungă. Cei născuţi pe data de 29 vor fi întotdeauna norocoşi şi feriţi de sărăcie.
MARTIE. Dacă este secetă, se va face foarte multă secară, iar dacă luna este ploioasă, grâul se va coace timpuriu.
APRILIE. Dacă bărbaţii curtează o fată în această lună, în luna decembrie ei vor fi deja însuraţi, iar când fecioarele devin soţii în această lună, cerul se schimbă.
MAI. O zicală zice: "Un mai rece, aduce hambare pline şi biserici goale", iar alta zice: "Plouă în mai, ai mălai". Se crede că nu este bine să te căsătoreşti în această lună, pentru că mariajul se va destrăma sau cei doi soţi nu vor fi fericiţi.
IUNIE.Se spune că cele mai fericite familii sunt acele care s-au întemeiat în luna iunie, lună patronată de Iunona, care are grijă ca femeia să fie iubită şi respectată de soţul ei.Se spune că dacă în această lună este frig şi plouă, tot anul va fi pierdut, iar dacă este cald, va fi o recoltă bogată.
IULIE. Ziua de 15 iulie este  cea mai bună pentru semănatul napului. Pe 25 iulie, de ziua Sfântului Christofor, se recomandă ca tinerii îndrăgostiţi să facă schimb de medalioane, ca semn al iubirii lor, care îi vor proteja în timpul călătoriilor. Dacă relaţia se încheie, ele vor fi returnate.
AUGUST. Dacă după un iulie fierbinte urmează un august rece, iarna va fi grea şi secetoasă. Dacă au loc furtuni la începutul lui august, ele vor continua pe tot parcursul lunii.
SEPTEMBRIE. În Europa, furtunile şi tunetele din această lună sunt considerate semn de recoltă bună în anul următor, în timp ce în California e semn că vara următoare va fi secetoasă.
OCTOMBRIE. Dacă este cald, este semn că în februarie va fi frig. Dacă frunzele se îngălbenesc şi nu cad pe pământ, e semn că iarna va fi foarte rece şi va ninge abundent.
NOIEMBRIE. Dacă luna noiembrie este caldă, iarna va fi grea, iar dacă tună, e semn că recolta va fi bună în anul următor.
DECEMBRIE. Dacă veveriţele sunt văzute că vor căuta alune, e semn de zăpadă. Dacă plouă înaintea slujbei din prima duminică din decembrie, va ploua o săptămână.
Pe curând, 
Earnest

Un comentariu:

Unknown spunea...

I have just read its blogsites it just awe-inspiring when it comes Nanny Jobs Los Angeles and its baby caring facility is another giant leap such as find a babysitter Los Angeles. If you may some need of that of course you have to visit its web portal.