luni, 9 ianuarie 2017

ȚELINA

  Acum vreo doi ani, pe o tarabă din Piața Centrală a orașului, trona o movilă de țelină, în fața căreia era un cartonaș, pe care era scris cu litere mari: VIAGRA ROMÂNESCĂ. M-am apropiat de precupețul glumeț și l-am informat că vinul din țelină ( frunze, rădăcină, semințe) are efectele miraculoase pe care orice bărbat aflat în suferință s-ar grăbi să-l consume și l-am sfătuit să devină producător de vin de țelină.
 Așa că, m-am hotărât ca astăzi să vă dau câteva rețete culinare cu țelină.
Țelina este o legumă bogată în vitamine ( A, B1, B2, B6, C, E), conține K,Na,Ca,Mg,Fe, P, C19h19N706 ( acid folic) și aminoacizi esențiali, de aceea sucul de țelină este benefic în tratarea unor boli ( menționez că și țelină gătită este benefică, pentru că la temperaturi înalte, majoritatea compușilor nu se distrug). Este recomandată ca adjuvant în tratarea : hipertensiunii arteriale, diabetului, obezității, cancerului ( de colon și la stomac), colesterolului, reumatismului, gutei, astmului, bronșitei, insomniei. Este tonic, reduce stresul și are efect diuretic ( ajută chiar la eliminarea pietrelor de la rinichi și de la vezica biliară).  De asemenea, măștile din țelină au efect anti îmbătrînire. Să nu uităm efectul anti frigitate și anti impotență.
Vinul de țelină
 Se recomandă în tratarea frigidității și a impotenței dar și în tratarea răgușelii și a stresului. Se bea timp de 2 săptămâni, câte un păhărel de 20-30 ml., înainte de masă. Nu se recomandă diabeticilor și celor care au restricție la alcool.
Avem nevoie de : 2 rădăcini de țelină, 2 mâini de tulpini și frunze de țelină, 5 lingurițe de semințe de țelină, 1,5 l. de vin alb, 100 g. de miere de albine, 1 linguriță scorțișoară. După ce  se curăță și se spală rădăcinile, frunzele și tulpinele se toacă, se pisează semințele, apoi se pun într-un borcan, peste care se toarnă vinul în care a fost dizolvată mierea și scorțișoara. Se pune capac și se lasă la macerat, timp de 5 zile, după care se strecoară și se pune la rece. Să vă fie de folos! 
Rețete culinare
  În perioada postului, vă recomand mâncarea rece din țelină. Se face la fel ca mâncarea rece tradițională, înlocuindu-se carnea cu țelina tăiată rondele, pe care o călim sau o punem crudă.
Salate de țelină crudă
Acestea se prepară cu maioneză sau cu diferite sosuri : ulei cu lămâie și sare, sosul de iaurt ( cu usturoi sau cu mărar ori cu amândouă); cine suportă piperul poate să-l folosească. Menționăm că țelina trebuie stropită cu lămâie, pentru a nu se înnegri.
a. Salată de țelină cu cașcaval
  2 părți de țelină, 1 parte cașcaval, 1 parte măr. Toate se dau prin răzătoarea mare,
b. Salată de țelină cu piept de pui
Părți egale de țelină și piept de pui fiert, tăiat foarte mărunt, iar țelina se dă prin răzătoarea mică.
c. Salată de țelină cu pește
Părți egale de țelină și pește marinat ( este de preferat cel cu verdețuri). Peștele se taie mărunt, iar țelina se dă prin răzătoarea mică.
Poftă bună!
Pe curând, 
Earnest

Niciun comentariu: