duminică, 17 februarie 2019

DESPRE SUPERSTIȚII (XIII). FLORILE (III)


    Astăzi este Sfântul Toader. În calendarul tradițiilor, în această zi ar trebui să aibă loc Încuratul cailor, când se desfășoară parada și întrecerea ( gonitul, încuratul) cailor crescătorilor de cai, prevestindu-se venirea anotimpului cald și pregătirea muncilor agricole. De fapt, pe 1 februarie a început anul agricol. În această lună, numită tradițional Făurar, gospodarii încep curățirea pomilor, pădurilor și pregătirea ogoarelor, a grădinilor pentru însămânțat.
      Anul acesta, după temperatura de afară, se pare că primăvara își face anunțată venirea și oamenii ar putea să înceapă pregătirile, Unii vor respecta tradițiile, vor săvârși ritualuri, unele din perioada precreștină, altele creștine. Alții le vor considera superstiții și le vor ignora, lăsând la o parte zestrea spirituală păstrată și transmisă cu sfințenie de strămoșii noștri. E greu să deosebim  o credință și un ritual de o superstiție, dar e bine să le înfăptuim și  să le transmitem, mai departe, pe cele care ne-ar aduce sănătate și prosperitate.
Legăturile de vreascuri. După curățirea pomilor, oamenii fac legături de vreascuri: pe unele le ard  pe loc, pe altele le păstrează ca surcele, pentru aprinderea focului în vatră. Este practic și economic. Însă arderea legăturii de vreascuri în curte are cu totul o altă semnificație, pe care unii o consideră o superstiție, crezând că dacă nu o respectă, s-ar putea ca dăunătorii, bolile se le atace roadele. De aceea, este necesară purificarea cu fum, care are și o explicație științifică. Cât privește folosirea celorlalte vreascuri, pentru aprinderea și întreținerea focului, înseamnă întreținerea vieții în gospodărie. Această credință și practică există aproape la toate popoarele. De exemplu, înțelepții chinezi spuneau că ,, focul este pentru legătura de vreascuri, ceea ce spiritul este pentru trup".
  Crengile. În tradiția creștină, un morman de crengi sau ramuri agitate simbolizează omagiul adus Triunfătorului-Iisus Hristos. Obiceiul este mai vechi: înaintea apariției creștinismului se aducea un omagiu triunfului învingătorului în război sau în întrecerile sportive ( să ne amintim de crengile de măslin, care semnificau deopotrivă triumful și pacea). Ceremonia creștină de Florii, rugăciunea de binecuvântare a ramurilor ( în general, ale mâțișorilor de salcie) subliniază acest triumf. După slujba de dimineaţă de la biserică, ramurile sfinţite şi binecuvântate de salcie sunt aduse acasă şi se ating cu ele copiii, ca să crească mari şi frumoşi. Sunt păstrate la icoane, la porţi, la grinda casei, pe morminte sau puse într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodărie. Alteori, crenguţele de salcie sfinţite se plantează undeva în grădină. Se spune că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată. Cele puse la icoană se păstrează tot anul şi se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa şi familia. De asemenea, pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei de vie, pe stupi şi la ferestre se agaţă ramuri de salcie, pentru ca toţi membrii familiei să se bucure de prosperitate şi de sănătate. Pe ogoare şi în grădini, se îngroapă mugurii salciei sub prima brazdă, tot pentru efectul lor miraculos, care atrage belşugul.Vitelor li se pun în mâncare mâţişori de salcie, pentru a fi sănătoase tot anul şi pentru a face viţei sănătoşi. Însă, odată cu practicile benefice, unii mai făceau, pe lângă descânte și vrăji cu acești mâțișori.
    În general, crengile verzi semnifică venirea primăverii, învierea naturii dar și a castității. De aceea, flăcăii o puneau la pălărie. Atunci când o tânără sau un tânăr se îndrăgoastește și iubirea nu este reciprocă, se arde o creangă verde, pentru a se menține perenitatea iubirii. Eșecul unei iubiri nu trebuie să însemne pierderea acestui sentiment!
   Frunzele verzi. Odată cu venirea primăverii, copacii înfrunzesc și nu trebuie să ignorăm acest fapt. Așa cum toamna avem obiceiul de a ne înfrumusețea  casa cu ornamente florale frumos colorate, primăvara este bine să punem în casă un buchet de frunze verzi, ca toți membrii casei să fie într-un singur gând, uniți în fapte, pentru a domni în casă fericirea și prosperitatea. Observăm, că în ultimul timp, ornamentele florale sunt îmbogățite cu frunze, în special  cu ferigă. Florarii noștri au luat acest lucru de la creatorii de ikebană, neștiind care este semnificația fiecărei ramuri sau frunze din buchetul respectiv. Unele frunze sunt folosite pentru protecția trupului ca acelea de stânjenel. Acestea, folosite în băi, ne protejează împotriva bolilelor și a spiretelor perverse. E bine de pus frunze de stânjenel pe casă, ca protecție împotriva incendiilor. 
  Ghiocelul. Au apărut și primii ghiocei și e bine de știut pentru bărbați un lucru important: dacă vreți să-i arătați iubitei voastre cât sunteți de curajoși răbdători și fideli, oferițe-i un buchet de ghiocei. Important este ca și ea să știe semnificația acestui gest, dar mai ales, important este să nu o păcăliți!
   Vă doresc o primăvară frumoasă, un an prosper în spiritualitate și în resurse materiale!
   Pe curând,
   Eaenest








2 comentarii:

Anonim spunea...

Oare câți români mai sunt astăzi harnici și păstrători ai credințelor ( după alții au devenit superstiții), care să se grăbească să-și curețe pomii ca să rodească sau să-și pregătească grădinile? Nu este zi dată de la Dumnezeu în care să nu ocolească bufetul din sat. Și cu capul aburit de alcool, se plâng că nu au bani.

Diana spunea...

Foarte interesant