joi, 28 februarie 2019

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (XLIX). RALUCA NAGY, UN CAL ÎNTR-O MARE DE LEBEDE



,,... viața e diferită când o trăiești față de când o decojești." 
( Raluca Nagy, Un cal într-o mare de lebede)


   Raluca Nagy este laureată a primei ediții a Premiilor „Sofia Nădejde” pentru Literatură Scrisă de Femei, din decembrie 2018 ( această manifestare culturală a fost organizată din inițiativa poetei și jurnalistei  Elena Vlădăreanu, prin Asociația Art No More). Raluca Nagy a fost premiată la secțiunea debut-proză, pentru cartea pe care v-o recomand astăzi.
 Cine este Raluca Nagy?
 Raluca Nagy este cercetător asociat la ,,Asia Centre" de la Universitatea din Sussex. Este din Cluj, provine dintr-o familie de intelectuali și a ales să studieze economia la A.S.E. București, deși tatăl ei este profesor universitar în Cluj, după care a obținut o Diplomă de Studii Universitare Generale, la Universitatea ,,Jamiat Mohammed" din Rabat (prin această diplomă, absovenții  dobândesc aptitudini și cunoștințe pentru înțelegerea lumii contemporane, printr-o  educație și orientare generală universitară multidisciplinară, print studiul și utilizarea conceptelor și a metodelor științifice). Între anii 2001și 2004 urmează cursurile de antropologie socială la Școala Naționala de Științe Politice și Administrative din București, unde a obținut titlul de doctor în sociologie, iar la Universitatea Liberă din Bruxelles, a obținut titlul de doctor în antropologie. A predat cursuri de antropologie la Universitatea din București și la Universitatea Wasseda din Tokio. A urmat, de asemenea, cursurile de scriere creativă a atelierului organizat de ,,Revista de Povestiri."
   A debutat în literatură, în anul 2005, la  ,,Revista 22", publicând , până în prezent, la ,,Cuvântul", ,,Scena 9", ,,Iocan" , ,,Arhiforum", ,,Revista de Povestiri." A contribuit cu o povestire în volumul colectiv ,, Povestiri din Cipangu", carte pe care, de asemenea, v-am recomandat-o pe acest blog.
    ,, Un cal într-o mare de lebede" a apărut în anul 2018,  la Editura Nemira.  Titlul romanului îl descifrăm în capitolul ,, Rozariul" .,,Iar orașul cu treizeci de milioane de locuitori ( este vorba de Tokio n.n.) nu era doar un lac. Era un cal într-o mare de lebede." Rosalyn, numele personajului, provine din germanicul hros-cal și linde-blând. Este de fapt numele pe care  și-l însușește uneori personajul în locul numelui real, Ro-za-ri-n. 
  Raluca Nagy, în Nota autoarei, ne precizează că romanul ei aparține genului shishosetsu, predominant în literatura japoneză, unde autorul și personajul principal ,, sunt în strânsă legătură, nu există intrigă în sensul occidental, iar povestea este presărată cu pasaje eseistice, adesea de natură foarte subiectivă". 
   Acțiunea romanului se desfășoară în mare parte în Japonia, dar și în Maroc și în Anglia, autoare insistând, în special, pe prezentarea unor cutume specifice japonezilor, care sunt total diferite de cele ale europenilor.Tatsuru, Geoffry, Inu sunt personajele alături de care descoperă și încearcă să înțeleagă comportamentul japonezilor. În relatările autoarei, descoperim sociologul și antropologul Raluca Nagy. Nu este un roman plictisitor, după cum spune cineva într-o recenzie, pentru că nu este un studiu adresat specialiștilor, ci o povestire a unei tinere care studiază în Japonia și care încearcă să se adapteze într-o civilizație total diferită de aceea din care provine. Rosalyn sau Ro-za-ri-n, englezoica ( de fapt însiși englezii sunt în mare parte conservatori) ajunge într-o țară mai conservatoare decât a ei, cu reguli stricte și plină de contradicții: o țară cu o tehnologie foarte dezvoltată dar cu tradiții, pe care japonezii le păstrează cu strictețe, pentru că acestea îi identifică ca nație. Întoarsă la Londra, aceasta i se pare un cătun, în comparație cu Tokio. Se întorsese în lumea reală, Alice din Țara Minunilor? Rosalyn sau Ro-za-ri-n suferă de Kokoro no Kaze, un fel de guturai al inimii, cum numesc japonezii depresia? Vom afla toate acestea, în al doilea volum, la care lucrează, în prezent, Raluca Nagy. 
   Succes, Raluca, iar vouă, cititorilor mei onești, vă urez lectură plăcută!
   Pe curând,
   Earnest
https://www.youtube.com/watch?v=rbXn7bYwMu8
Atenție la versurile cântecului lui David Bowie, Rosalyn
  
    

Niciun comentariu: