marți, 2 aprilie 2019

DESPRE SUPERSTIȚII (XIV).FLORILE(IV)



Toporași (Violete)
Brebenoci  (Vinca, Pervinca)
Ciuboțica Cucului
 A venit primăvara: cu zile calde și cu zile răcoroase. E capricioasă, așa cum îi stă bine celei mai frumoase dintre anotimpuri! Au înflorit unii copaci, au ieșit, în grădini,  primele flori perene. Ne încântă privirea și parfumul lor ne asigură că este primăvară. 
TOPORAȘUL SAU VIOLETA. Legenda spune că primii toporași au fost albi, pe care Afrodita i-a făcut violet, într-un acces de gelozie, când a observat iubirea lui Cupidon , pentru aceste flori. Ele au devenit de atunci simbolul iubirii devotate, de aceea,  aduc noroc și iubire în casă, dacă sunt în buchet. Un toporaș singur poartă ghinion, după cum este semn rău, dacă aceștia înfloresc în afara sezonului lor. În Franța, violetele au fost interzise mulți ani, după moartea lui Napoleon, pentru că el le folosea ca insignă de onoare.
BREBENOCUL SAU VINCA, PERVINCA. Este o plantă mereu verde, cu flori violet asemătoare cu ale toporașilor, dar de dimensiuni mai mici. Se spune că numai bărbații virtuoși, cu inima curată pot tăia brenocii, pe care  îi pun deasupra ușilor și sub ferestre, pentru a ține la distanță spiritele rele și ghinionul. Puțini știu că brenocul este folosit ca plantă medicinală, fiind utilizate frunzele înainte de înflorire, sub formă de decoct împotriva cefaleelor, migrenelor, amețelilor, cât și în tratarea hipertensiunii arteriale, aterosclerozei și a altor afecțiuni cardiace. Aceasta nu mai este o superstiție!
PRIMULA ( cea sălbatică este CIUBOȚICA CUCULUI). Englezii numesc această floare ,,Cheile cerului", pentru că este floarea care deschide Primăvara. Era o floare sfântă la celți, fiind floarea pentru Zeița-Mamă, Freya. În Evul Mediu, se credea că aceste flori pot descuia comorile și secretele. Simpla vedere a unei primule creează un sentiment de ușurare în urma melancoliei provocată de o iarnă lungă.Se spune că nu e bine să aduci în casă o primulă sau două și nici să le faci cadou în număr mic. Un buchet de primule trebuie să conțină cel puțin treisprezece flori. Ele vor aduce noroc și te vor vindeca de insomnie. În ceea ce privește ciuboțica cucului, ea este recomandată în caz de bronşite, pneumonie, astm bronşic, tuse, gripă, disfuncţii gastro-intestinale, cefalee, migrene, nevralgii, tulburări nervoase, insomnie, boli cardiace, combate nevrozele cardiace, previne formarea calculilor vezicali. Mama mea făcea un sirop delicios de ciuboțica cucului.
Păpădia
PĂPĂDIA. O tradiție veche spune că dacă vei culege seara o păpădie, vei face pipi în pat.Fetelor le place să sufle corala de semințe a păpădiei pentru a afla câți ani vor mai trece până se vor căsători. Același procedeu poate fi folosit pentru a afla câți copii vei avea. O veche superstiție din New Englend spune că dacă nu reușești să împrăștii toate semințele de păpădie, după ce sufli de trei ori, e semn că mama ta vrea să te întorci acasă. Păpădia este una dintre plantele cele mai folosite în vindecarea unor boli și în curele se slăbire, folosindu-se tulpinile, frunzele și rădăcinile. Ceaiul de frunze de păpădie reduce simţitor stresul şi tratează inflamaţia ficatului sau puse în salată  cu tulpini pot detoxifia ficatul mult mai repede decât orice alt detoxifiant găsit în farmacii. Ceaiul consumat frecvent, în cazul descoperirii celulelor canceroase, determină înjumătăţirea lor. Este demonstrat medical că ceaiul de rădăcina de păpădie a distrus celule afectate de leucemie. Totodată, tulpinile de păpădie ajută la revitalizarea celor veşnic obosiţi şi bolnăvicioşi, îmbunătăţesc sucul gastric al stomacului, curăţându- l de substanţele care se depun de-a lungul timpului şi care îngreunează buna funcţionare și sunt un remediu invizibil pentru cei care suferă de artrită şi reumatism.
  Am socotit necesar să îmbin superstițiile despre flori cu efectul lor terapeutic, mai ales acum, primăvara, când am ieșit din iarnă mai puțin viguroși, pentru a ne revigora,dezintoxica, în vederea purificării trupești, pentru ca sufletul purificat acum, în Postul Paștilor, să aibă un locaș curat. 
    Pe curând,
    Earnest
https://www.youtube.com/watch?v=_-N6CuyUIUE
,,Să facem florile să cânte", Text: Angel Grigoriu și Romeo Iorgulescu, Muzica: George Grigoriu. Interpretează: Mihaela Mihai

2 comentarii:

Anonim spunea...

Primavara imi aminteste de tinerete, ca si cantecul Mihaelei Mihai.Ce voce! Ceaiurile ma trezesc la realitate: am imbatranit! Dar florile imi mai imblanzesc temerile si realitatea varstei!

Diana spunea...

Frumoase povesti ! Ma bucur ca un copil cand le citesc