luni, 15 aprilie 2019

LA CE FOLOSEȘTE?

Virtute în limba chineză
   Pitagora îi învăța pe discipolii săi calea spre cunoaștere. Era un drum lung, prin care inițiații parcurgeau multe etape pentru a ajunge la cunoaștere: prin purificare deveneau virtuoși și numai virtuoșii, prin meditație, puteau descoperi adevărul, care era cunoașterea. În concluzie, totul pornea de la virtute, valoare fundamentală pe care o întâlnim și în filosofia chineză.  De exemplu, în limba chineză, cuvântul ,,dé", înseamnă deopotrivă virtute și morală și cuvântul este scris, astfel 德, folosind următoarele simboluri, pe care le vedeți în imaginea alăturată: partea stângă “彳” se referă la acţiune, partea dreaptă e compusă din “心” inimă, în partea de jos  “直" hotărâre – care provine din pictograma unui ochi ce priveşte drept înainte. Împreună 德 simbolizează natura și acțiunea cuiva care e mereu onest şi binevoitor în gând şi în faptă, un om hotărât, care privește înainte.
    Probabil, pe dumneavoastră, în calitate de părinți, bunici sau profesori, vă întreabă cei pe care-i educați, la ce folosește atâta învățătură sau de ce trebuie să învețe lucruri, pe care ei le consideră nefolositoare pentru ceea ce vor ei să facă în viitor. Dar privesc cu hotărâre înainte! Da, aceasta este întrebarea: La ce folosește?. Nu știu în ce  măsură îi putem lămuri, că tot ce învață ( deși se reține cam 50% din ceea ce se învăță) le dezvoltă gândirea și-i ajută să facă conexiuni, să înțeleagă toate fenomenele din natură și din societate, să se înțeleagă pe sine etc. Trist este faptul că unii, care au învățat, folosesc învățătura lor pentru a-i manipula pe semeni, considerându-i proști și ușor de manipulat. Și reușesc să-i manipuleze, tocmai, și pe cei învățați!
   1. Deunăzi, o oarecare doamnă se lăuda că vorbește câteva limbi străine. Mă întreb, la ce-i folosește această cunoaștere, de vreme ce doar o ajută să comunice cu  nativii acestor limbi, nu și la înțelegerea mentalității acestora, a culturii și civilizației țărilor în care se vorbesc acele limbi. Bineînțeles, doamna vorbea și limba română, puțin stâlcit, fără să vrea să priceapă cultura și mentalitatea românilor. Totuși, sunt sigur că doamna știe foarte bine toate acestea, însă este o mare manipulatoare, deoarece a învățat cu scopul de a manipula, fără remușcări, pentru că, fiind plătită, ea îi slujește pe plătitori.
2. O altă doamnă, care ne-a informat de câteva ori că este juristă, îl apăra pe Augustin Lazăr, motivându-și apărarea că acesta își făcea meseria, când era procuror delegat la Penitenciarul Aiud. La ce-i folosesc studiile juridice, de vreme ce nu face deosebirea dintre atribuțiile pe care le are o persoană și abuzurile pe care aceasta le înfăptuiește, pe timpul exercitării profesiei sau a funcției? Ne manipulează, fără remușcări, pentru că se slujește pe sine! Mai mult ca sigur are câteva dosărele de pe vremea când era președintă la Comisia de licitații, când nu respecta nicio procedură ( de exemplu, conform legii, trebuia să anunțe cu o lună înainte licitațiile, dar dânsa le anunța doar cu o săptămână înainte și nu lua în considerație contestațiile, văzându-și de interesele celor care o comandau sau de acelor care o mituiau).
3. Azi,  Societatea Timișoara i-a acordat premiul ,, Speranța"  fostului procuror delegat la Penitenciarul Aiud, care nu și-a respectat atribuțiile, cum ar fi cele de a raporta eventualele pedepse corporale aplicate deținuților și care a refuzat eliberararea condiționată a deținuților politici, pe motiv că nu au avut timpul necesar reeducării, în slujirea statului socialist și a ideologiei acestuia. Vă amintiți din Proclamația de la Timișoara, din 11 martie 1990, că în art 1 se specifica: ,, Revoluția de la Timișoara a fost încă din primele ei ore, nu doar anticeaușistă ci și categoric anticomunistă. În toate zilele Revoluției s-a scandat, de sute de ori: Jos comunismul!"?. Iar membrii Societății Timișoara a acordat ,, Speranața", unui individ care a înăbușit speranța unor oameni de a trăi în libertate, a unui individ care a numit revoluția decembristă lovitură de stat, știind prea bine că orice revoluție începe uneori cu o lovitură de stat, dar ea continuă, tranformând, prin reforme , vechea societate cu alta nouă, fiind un proces de lungă durată. Mă întreb, la ce a folosit jertfa revoluționarilor, dacă, după 29 de ani, revoluționarii timișoreni premiază un slujitor fidel al orânduirii pe care ei au dărâmat-o? Ce au învățat din istorie? De asemenea, a anunțat și Grupul de Dialog Social că-l va premia pe Augustin Lazăr, sperând și ei ca și cei de la Societatea Timișoara, că neînfricatul luptător anicorupție va pleca la pensie, lăsând în urmă niște dosare clasate!
   În concluzie, la ce folosește învățătura sau jertfa celor care au murit pentru libertate, dacă  virtutea și morală  nu există în mentalitatea unora dintre semenii noștri, care-i slujesc pe plătitori sau se slujesc doar pe ei înșiși!
Pe curând,
Earnest

4 comentarii:

Țepii Ariciului spunea...


Am trăit să o văd și pe asta: cei care strigă și urăsc Ciuma Roșie, să-l premieze pe cel care a slujit cu zel pe susținătorii Ciumei Roșii. Se pare că GDS a amânat acordarea premiului personajului sinistru, apărător al dreptății. Însă, personajul cu pricina, destul de cinic mi se pare, se oferea să ofere premiul celor pe care i-a privat de libertate.

Diana spunea...

Ai dreptate ! Dar eu ma intreb la ce foloseste atata scoala daca nu putem manifesta empatie si nu dam dovada de cele mai simple sentimente omenesti , de iubire si compasiune , daca nu ajutam pe nimeni ?????

Adela spunea...

Se pare ca GDS nu s-a razgandit si-i va acorda premiul tortionarului. Nu cumva, membru al acestui grup este si Andrei Plesu? Nu cumva fiul acestui distins domn se ocupa cu comercializarea drogurilor, el insusi fiind un consumator de droguri? La ce va asteptati? Tot ei i-au premiat pe Kovesi, pe Macovei, pe Ciolos. Doar n-au s-o premieze pe Carmen Avram?

Earnest spunea...

Diana,
Nu folosește la nimic! După cum nu folosește la nimic să ajungi Președinte , în urma unor alegeri democratice, când milioane de oameni ți-au acordat încrederea și te-au mandatat ca să fii imparțial,ca tu ,Președinte, să nu uiți de ce ai fost ales! Supun spre atenția dumneavoastră judecata unui Președinte, profesor de fizică. A argumentat nerevocarea Procurorului General, prin faptul că , oricum, acesta iese peste 2 săptămâni la pensie. Ce înseamnă pentru Procurorul General ieșirea la pensie , conform legii? Beneficiază de o pensie specială, pe care n-ar mai avea-o dacă ar fi revocat! Însă Președintele nu a luat în considerare, ce ar fi însemnat liberarea condiționată, pentru deținuții politici! Ar fi însemnat scurtarea perioadei de torturi, umilințe, înfometare! Așa judecă Președintele: suferința fizică și psihică a unor dizidenți anticomuniști nu are nicio valoare, față de ,,suferința" Procurorului General, care va trăi doar cu o pensie de câteva mii de lei, nu cu una de câteva zeci de mii de lei! Cum se numește această atitudine? Cinism sau gratitudine acordată celui care i-a clasat dosarele?