duminică, 9 iunie 2019

LISTA CELOR 7 MONUMENTE PERICLITATE DIN PATRIMONIUL EUROPEAN

,, Lista celor mai periclitate monumente cuprinde comori rare ale patrimoniului cultural european, în pericol de a fi pierdute. Comunităţile locale, profund angajate în păstrarea acestor importante exemple ale patrimoniului nostru comun, au nevoie de sprijin european. Fac apel către toate părţile interesate, publice şi private, la nivel local, regional, naţional şi european să-şi unească forţele pentru a asigura un viitor al acestor monumente."  
                                                                                                                ( Placido Domingo, Preşedintele ,,Europa Nostra")

Mănăstirea ,, Sfântul David"
 Gareji, Georgia
     În anul 2018 (Anul Patrimoniului Cultural), ,,Europa Nostra "(federație paneuropeană, înfiinţată în anul 1964, cu sediul la Haga,  reprezentând organizațiile cetățenești care lucrează la   protejarea patrimoniului cultural și natural)  a declarat 7 monumente din patrimoniul european în pericol de a dispărea, datorită gradului mare de degradare. Aceste monumente au fost publicate în nr.1/2018, în Buletinul Informaţional al Uniunii Arhitecţilor din România.
1. Schitul şi Mănăstirea ,, Sfântul David" fac parte din Complexul  monastic din Gareji, Georgia, alcătuit din 22 de mănăstiri şi 5000 de chilii, datate în secolul al VI-lea, la care se adaugă şi situri paleontologice. Acestea au funcţionat neîntrerupt, până în zilele noastre, împotriva vitregiilor vremurilor. Complexul monumentelor este construit din piatră şi cărămidă şi suferă o degradare structurală, fiind ameninţată şi pictura, deosebit de valoroasă. ( sunt portretele Sfântului David, primul ctitor al bisericii şi ale regelui Dimitrie, care a locuit aici, după ce a abdicat). O problemă importantă o constituie şi dezintegrarea rocilor.
Pictură dintr-o biserică
 din Voskopoja, Albania
2. Bisericuţele post-bizantine din Voskopoja, Albania. Voskopoja este numele albanez al oraşului medieval al aromânilor, Moskopole (despre acest oraş, am scris pe acest blog.) Bisericuţele din Moskopole sunt cele mai reprezentative monumente ecleziatice post-bizantine din Balcani, din secolele XVII-XVIII ( faptul că în  ţările sud-dunărene, care erau provincii otomane era interzisă ridicarea de biserici, exceptând localităţile locuite de românii sud-dunăreni,  este o dovadă că Înalta Poartă le acorda privilegii acestora, considerându-i de acelaşi neam cu românii nord-dunăreni). Aceste monumente au fost abandonate ( în perioada comunistă, Albania a fost singurul stat care s-a declarat ateu), iar autorităţile actuale sunt indiferente faţă de aceste monumente, pe care le consideră că au aparţinut aromânilor. De asemenea, datorită faptului că localitatea a fost depopulată, datorită persecuţiilor etnice, la care se adaugă dezastrele naturale, aceste monumente se află într-o mare stare de degradare, ele fiind permanent vandalizate.
Centrul Istoric al Vienei, Cartierul muzeelor
3. Centrul Istoric al Vienei. În anul 2001, Centrul Istoric al Vienei a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial U.N.E.S.C.O., acesta reprezentând o imensă semnificaţie pentru cultura şi arhitectura europenă. Este emblema Vienei şi a reprezentat şi reprezintă un model de amenajare a multor centre istorice din capitalele şi oraşele vechi din Europa. În anul 2014, Comitetul Patrimoniului Mondial a proclamat această zonă ,, în pericol" în contextul aprobării Planului de Urbanism al Vienei, care, prin extinderea şi refacerea Hotelului Intercontinental, afectează frumoasa vedere asupra oraşului, din Palatul Belvedere.
Orfelinatul grec
 Insula Prinţilor, Turcia
4. Orfelinatul grec de pe Insula Prinţilor (din Marea Marmara, aparţinând Istanbulului) este cea mai mare construcţie din lemn din Europa. A fost construită în anul 1899, pe baza proiectului arhitectului francez Alexandre Vallaury. Orfelinatul a funcţionat până în anul 1964 şi de atunci clădirea a fost abandonată,  deteriorându-se treptat, mai ales, după incendiul din anul 1980, fiind în pericol stâlpii sculptaţi  şi plafoanele cu ornamente preţioase.
5. Fabrica de Gheaţă din Grimsby (Yorkshire) este cea mai veche fabrică de gheaţă din Anglia, ridicată pentru fabricarea gheţei pentru  păstrarea peştilor ( oraşul Grimsby este un oraş al pescarilor şi al industriei de prelucrarea  peştelui). Construcţia a fost concepută conform planurilor inginerului W.F.Cott, în anul 1900 şi este pe lista monumentelor industriale din cărămidă aparentă. Fabrica se află în stare de declin de la închiderea ei, din anul 1990. Au fost furate multe elemente structurale ca şi instalaţia electrică ( se fură şi în Anglia, nu numai la noi). Învelitoarea este grav afectată şi permite ploii să inunde clădirea.
Cazinoul din Constanţa, aşa cum arată astăzi
6. Cazinoul din Constanţa a fost inaugurat în anul 1910, după proiectul arhitectului româno-elveţian Daniel Renard ( autor al multor clădiri în Constanţa, dar şi din ţară, printre care Hotelul Athenee Palace din Bucureşti, Catedrala din Hârşova, Prefectura din Focşani şi multe alte clădiri în stilul Art Nouveau). Renard a ales stilul Art Nouveau pentru a conferi construcţiei monumentalitatea şi eleganţa super-cunoscute. Cazinoul este nefolosit şi neîntreţinut de la începutul anilor 2000, ceea ce a determinat degradarea lui.
Mozaicul de pe cupola Monumentului Buzludza
 9. Monumentul Buzludzha , Bulgaria se află situat aproape dcentrul orașului Stara Planina, pe vârful Buzludzha. A fost ridicat în anul 1981, cu ocazia sărbătoririi a 1300 de ani de la întemeierea Primului Imperiu Bulgar şi a 90 de la înfiinţarea Partidului Socialist, ca sediu al Partidului Comunist Bulgar. Edificiul are forma unui dom de dimensiuni impresionante cu două săli circulare. Pereţii sunt decoraţi cu mozaic, pe o suprafaţă de peste 243 de metri pătrați. Cupola este înaltă de 15 metri, iar pe bolta acesteia, pe lângă simbolul comunismului, secera și ciocanul, se află inscripționat: "Proletari din toate țările, uniți-vă!". În spate, se află un pilon de 70 de metri înălțime și care simbolizează steagul comunist. După căderea comunismului, clădirea a fost abandonată, fiind ţinta jafurilor, furturilor şi vandalizării. Indiferent de destinaţia pe care a avut-o, această clădire este reprezentativă pentru curentele arhitecturale contemporane, de la sfârşitul secolului trecut.
Pe curând,
Earnest

2 comentarii:

Diana spunea...

Îmi amintesc de vremurile copilăriei şi mergeam la mare şi ne permiteam să mergem, măcar o dată, să mâncăm o îngheţată şi să bem o limonadă, la cofetăria Cazinoului. Costa mult, dar era foarte frumos interiorul şi îngheţată, cât şi limonada erau naturale.

Vali spunea...

Daca aceasta lista are vreo importanta si o ia cineva in seama, m-as bucura sa vad din nou Cazinoul din Constanta cum a fost odata!