luni, 21 octombrie 2019

DESPRE LEUȘTEAN

Levisticum officinale
    Leușteanul (Levisticum officinale) este o plantă perenă comestibilă, folosită  drept condiment  dar și ca plantă medicinală.  Se spune că este o plantă mediterană, care s-a aclimatizat bine și în România. Descoperirile arheologice ( au fost descoperite semințe de leuștean în siturile arheologice din Epoca Fierului) ne arată că dacii foloseau această plantă. Bucătăria românească folosește leușteanul la borșuri, sosuri, fripturi, sarmale ( puse pe fundul oalei la sarmalele învelite cu frunze de viță-de-vie) și la prepararea murăturilor. Tailandezii folosesc leușteanul și la pilafuri și vă spun că este foarte bun . De asemenea, dă gust bun și supelor de roșii.
   După cum am spus, leușteanul este și o plantă medicinală, datorită faptului că este bogat în quercetină, unul dintre cele mai active flavonoide prezente în regnul vegetal, ce are o puternică acţiune anti-oxidantă, modulatoare a sistemului imunitar, antiinflamatoare, antiaterogenetică și proprietăţi anti-cancerigene. De asemenea,  conține vitaminele A , C și compuși terpenici, precum limonen, camfor, eugenol și cumarină. De aceea, este indicat în alimentația persoanelor care suferă de boli inflamatorii, alergii, hipertensiune arterială, arterită și alte afecțiuni cardiace cronice, boli ale aparatului reno-urinar, reumatism, artrită gută și hemoroizi. Trebuie consumat cu prudență de femeile gravide, iar în timpul alăptării doar 3 g. pe zi, De la leuștean se folosesc frunzele, tulpinele și rădăcinele. Pe Internet, sunt date o mulțime de tratamente, dar eu vă dau câteva dintre ele, mai puțin cunoscute.
  Uz extern : se pun cataplasme din   frunze verzi zdrobite. pe locurile dureroase de la articulații, pe riduri sau pe zonele cu psoriazis și  ulceraţii ale pielii.  De asemenea , pentru  articulații se poate prepara un decoct, astfel:o linguriţă de pulbere din rădăcina uscată de leuştean şi 200 ml oţet din vin. Se amestecă şi se fierb într-un vas emailat, timp de 15-20 de minute. Cu preparatul astfel obţinut  se ung şi fricţionează zonele dureroase. Adăugat în apă de baie, ameliorează problemelor articulare, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.
    Uz intern: ceaiurile din leuștean sunt folosite pentru vindecarea indigestelor, ca remediu pentru slăbit. Cel mai adesea, leușteanul este folosit ca ”terapie de irigare” pentru dureri și inflamații ale tractului urinar, prevenirea formării pietrelor la rinichi și pentru a creșterea fluxului de urină în caz de infecții urinare și retenție de apă în organism. De asemenea, are efect pozituv în arsurile stomacale, balonare, gaze intestinale, ciclu neregulat, gât inflamat, furunculi, icter, malarie, pleurezie, gută, dureri reumatice, migrene, sau ca expectorant în bolile respiratorii. Pentru cei care suferă de isterie sau care au schimmbări bruște de spirit este indicat un preparat făcut din rădăcina de leuștean, uscată și măcinată, apoi amestecată cu miere de albine. Acest preparat este bun și pentru  persoanele bolnăvicioase.
   Eu v-am sugerat câteva remedii. Nu știu dacă toate acestea dau razultate. Eu am folosit ceaiul de leuștean, la indicațiile unei doctorițe, pentru o indigestie rebelă și a dat rezultat.
    Pe curând,
   Earnest

Un comentariu:

Diana spunea...

Deci sa consumam leustean !