miercuri, 29 ianuarie 2020

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (LX). CHIMAMANDA NGOZI AIDICHIE, AMERICANA

Chimamanda Ngozi Adichie
n. 17.XI. 1977, Enugu, Nigeria
,,... doar un negrotei -minune poate câștiga alegerile americane. Și ce înseamnă un negrotei-minune?,  veți întreba. Bărbatul de culoare veșnic înțelept și bun. Nu reacționează niciodată când este supus unei mari suferințe, nu se enervează niciodată, nu amenință. Iartă mereu tot felul de căcaturi rasiste. Îl învață pe alb cum să înțeleagă trista, dar explicabila prejudecată din sufletul lui. Vedeți acest bărbat în multe filme. Și Obama este perfect distribuit în acest rol" ( Ifemelu, personajul principal din ,,Americana", fragment de pe blogul ei)

     Chimamanda Ngozi Adichie este cea mai cunoscută scriitoare nigeriană ( de națiune igbo), opera sa fiind tradusă în peste 30  de limbi. A fost născută într-o familie  de intelectuali ( tatăl ei a fost profesor de statistică la Universitatea din Nigeria din orașul Nsukk,-prima universitate autohtonă și autonomă, din perioada colonialismului britanic-, iar mama a fost prima grefieră a acestei universități). A studiat un an și jumătate medicina și farmacia la Universitatea din Nigeria. Datorită deselor greve ale profesorilor universitari, care nu-și primeau salariile, a plecat în S.U.A., unde a studiat comunicațiile și științele politice la Universitatea Drexel din Philadelphia și la Universitatea de Est din Connecticut.  De asemenea, a beneficiat de burse la universitățile Yale și Harvard. Este căsătorită cu un medic nigerian și are o fetiță. Este adeptă a mișcării feministe. Discursul ,, Cu toții ar trebui să fim feminiști", îl găsiți tradus în limba română, pe Google. Merită audiat.
    De-a lungul carierei sale, a obținut numeroase premii și distincții, ultima fiind de doctor honorius causa a Universității Fribourg din Elveția.
     În anul 2015  a fost inclusă în revista Time  în „Cele mai influente 100 de persoane ”
   Romanul ,,Americana" este al treilea roman al autoarei, care a fost  tradus în limba română ( ,, Jumătate de soare galben" - 2008- și ,,Hibiscus purpuriu"-2011). Acest roman a fost inclus , în anul 2013, în The New York Times în ,, Cele mai bune zece cărți ale anului 2013"
     Romanul este împărțit în 7 cărți și în 55 de capitole, relatând societatea mai mult snoabă și mai puțin cosmopolită din fosta capitala a Nigeriei, Lagos, obiceiurile, religiile, mentalitățile populației ibgo, viața universitară din SUA,, condiția populației de culoare atât din SUA cât și din Europa Occidentală. Personajul principal, Ifemelu, este o nigeriană, care studiază  în SUA. , care are un blog, unde scrie despre rasismul american, referindu-se nu numai la negrii, ci și la americanii latino, la evrei, la ura unor americani față de catolici, la educația copiilor americani, la condiția imigranților de culoare. De asemenea, Ifemelu ne povestește despre cele trei mari iubiri ale ei: Obinze, Curt, Blaine. Personajele sunt bine conturate, atât cele principale cât și cele secundare, reprezentând tipologii feminine și masculine, cu mentalități specifice rasei sau ale mediului din care provin.  Este un roman  cu 562 de pagini, Astăzi, se  scrie și se citește proză scurtă, iar romanele nu depășesc 250 de pagini. Și totuși, acest roman se citește repede, pentru că cititorul este atras, pe de o parte, de poveștile personajelor, pe de altă parte, de o altă lume, pe care o cunoaște mai puțin: pe cea americană văzută și judecată de o nigeriană și de cea nigeriană prezentată de Ifemelu înainte de a pleca în S.U.A . și după 15 ani, când a revenit acasă, după ce a cunoscut o altă civilizație și cultură.
   Lectură plăcută!
   Pe curând,
   Earnest