vineri, 28 februarie 2020

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (LXI) CRISTINA ANDREI, MATRIARHAT

Cristina Andrei, n.  20. II. 1964
Onești, Bacău
   ,,Să te ferească Dumnezeu de mintea puțină a prostului. O idee, o singură idee dacă prinde rădăcini, dărâmă un întreg eșofaj, care cu știință și cu trudă un deștept l-a zidit"
  ( Cristina Andrei, ,,Banchetul", Jurnalista)

 Cristina Andrei este absolventă a Facultății de Limba și Literatura Română a Universității București și este una dintre cele mai cunoscute realizatoare de filme documentare culturale ca redactor la TVR, la Redacția Cultural și ca voluntar în proiecte culturale, cum este , de exemplu, proiectul Mănăstiri ortodoxe, colecția De Agostini, find autoarea a șapte dintre aceste monografii: Celic Deri, Coșula, Comana, Cotmeana, Almaș, Nucet.
   Ca scriitoare, a debutat în anul 2014 cu romanul ,,Abonatul nu poate fi contactat", publicat la Editura Nemira, distins cu două premii de debut din partea revistelor ,,Observator Cultural" și ,,Accente". Aceeași editură îi publică în anul 2018, cartea ,,Matriarhat", care cuprinde 8 povestiri.
   Cele 8 povestiri sunt triste, iar majoritatea personajelor feminine nu-și pot depăși frustrările din copilărie sau abuzurile la care au fost supuse ori decepția primei iubiri, indiferent de ocupația lor actuală: cântăreață de muzică populară, profesoară, prostituată de lux, jurnalistă de succes. Unele sunt vulgare, dependente de sex, ca avocata din ,, Recurs în anulare" ori reci, calculate, ambițioase, ca jurnalista din ,,Banchetul". Nu toate personajele principale au un nume, În unele povestiri, ele sunt naratoarele, în altele, partenerul lor de viață este naratorul. Într-un interviu, Cristina Andrei ne spune că multe dintre cele 8 povestiri s-au născut din câte o imagine, care a urmărit-o sau dintr-o senzație sâcâietoare. Astfel, ,, Nunta" a scris-o în două călătorii cu trenul, după ce văzuse un vagon dezafectat pe o linie secundară, într-o gară părăsiră. Senzația sâcâietoare a morții solitare a unui apropiat a inspirat-o în scrierea povestirii ,, Căni desperecheate", iar Mănăstirea Dervent și crucile făcătoare de minuni au inspirat-o în ,, Satul lui Dumnezeu". Ultima victimă a lui Ion Râmaru este personajul principal din ,, Bourree d'Avignonez".
  Lectură plăcută!
  Pe curând,
  Earnest

Niciun comentariu: