joi, 12 noiembrie 2020

ALIMENTAȚIA TRADIȚIONALĂ A STRĂMOȘILOR

,, A mânca nu e rușine, când mănânci ce se cuvine".
                                                ( Proverb românesc)


    Au fost închise piețele, care nu sunt în bătaia vântului și târgurile, pe motiv de pandemie. Eu sunt cumpărător din astfel de piețe, pentru că sunt tradiționalist și  patriot. Îmi place să mănânc brânză românească, lapte românesc, carne, fructe și legume românești. De ce să cumpăr mere din Polonia, pere din Peru, roșii din Olanda, când pot mânca de ale noastre, care sunt mult mai gustoase?
    Având în vedere cele scrise , mai sus, probabil, dintr-un subiectivism, pe care-l recunosc, m-am gândit să vă scriu despre alimentația tradițională a strămoșilor noștri.
Ce mâncau dacii? 
  Descoperirile arheologice din gropile menajare și din morminte, cât și informațiile pe care ni le-au lăsat Pliniu cel Bătrân, Vergiliu și Dion Cristotomos, care a trăit printre daci și de la Ovidiu, exilat la Tomis, aflăm ce mâncau dacii dar și câteva rețete. Dacii se hrăneau cu cereale ( grâu, mei secară, ovăz, orz), legume ( linte, bob, mazăre, usturoi, ceapă, morcovi), fructe, pește, lapte, brânză, smântână, ouă, miere, ciuperci, urzică, leurdă, pir, grâușor, măcriș, lobodă, ștevie, lăptici, știr și spanac adus în Europa de către persani, în incursiunile lor la Dunăre. Au fost descoperite și oase de păsări și de vânat.  Pliniu cel Bătrân ne informează că erau 17 soiuri dacice de măr, iar Vergiliu ne spune că dacii făceau pâinea, turnând peste făină apă călduță, frământând o turtă rotundă, însemnată cu pătrate de dimensiuni egale, pe care o coceau pe plită sau pe  un strat de  frunze de jar ( bucăți de gresie). Dion Cristotomos ne informează că dacii făceau o pâine îndulcită cu miere, umplută cu diferite fructe ( probabil un fel de cozonac). Făceau mămăligă din mei sau din secară, pe care o mâncau cu brânză și smântână. Meiul îl  mai fierbeau în apă sau lapte și-l amestecau cu diferite verdețuri , ori cu linte, mazăre sau cu miere. Unii lingviști consideră că termenul de mălai ar veni de la mei.
Ce mâncau românii?
     Descoperirile arheologice, cronicile cât și ,,Descrierea Moldovei" a lui Dimitrie Cantemir, călătorii străini ne arată alimentele pe care le mâncau oamenii de rând, boierii sau domnitorii. Dacă pătura înstărită mânca mult vânat, carne de tot felul, țăranii, orășenii consumau aceleași alimente ca dacii. Făceau pâine din grâu, mei, secară, iar din secolul al XVII-lea și din porumb, iar de la sași au învățat să facă pâine cu cartofi, în proporție 3/4 făină, 1/4 cartofi. Afumau multe alimente, pentru iarnă, cu fum de rășină. Afumarea se făcea astfel: se punea pe o cărămidă câțiva cărbuni aprinși, rășină brută de brad sau de molid, condimente tari ca usturoi, ceapă, cimbru, leuștean, după care se înfunda. În perioada Bizanțului, ciobanii români se bucurau de renume în ceea ce privește calitatea alimentelor. Nevoia de dulce era satisfăcută cu miere, fructe și sevă de mesteacăn. Edmund Spencer arată  ,,Că mămăliga este foarte hrănitoare se vede din înfățișarea plăcută, forța fizică mare, statura robustă și rezistența la muncă a țăranilor agricultori..., o rasă frumoasă de oameni bine dezvoltați". Două mâncăruri , care nu se mai prepară astăzi, erau considerate adevărate delicatese: pisătura , făcută din aluat fărămițat mărunt și fiert cu ceapă și ulei și crumpeni ( mlădițe de viță-de-vie) prăjiți în ulei sau pregătiți piure. Duminica se mâncau și sucituri, care erau copturi din cocă, răsucite ca sulurile, umplute cu nucă, mere, mac, plăcinte , gogoși, găluști cu prune.
   Așadar, în concluzie, vă urez poftă bună la găluștele cu prune fără gust, din Italia, la sucituri cu mere din Polonia, tot fără gust și la alte ,,bunătățuri" cumpărate cu entuziasm din supermarketuri!
    Pe curând,
    Earnest
 

4 comentarii:

Diana spunea...

Bunica mea facea INVARTITA care era, de fap, o SUCITURA

Earnest spunea...

Și cât de bună este, mai ales, aceea cu nucă sau cu brânză sărată!

Diana spunea...

Bunica o facea doar cu zahar !

Anonim spunea...

Ce faceți? Eu am o foame și voi discutați , care învârtită este mai bună?