luni, 8 martie 2021

DUMINICA ORTODOXIEI

 „«Lumina corpului este ochiul tău. Când ochiul tău este limpede, și întreg corpul tău este luminat; dar când este vătămat, și corpul tău este întunecat. Vezi așadar dacă nu cumva lumina din tine este întuneric. Prin urmare, dacă întreg corpul tău este luminat, fără nicio parte întunecată, atunci va fi luminos pe de-a'ntregul, ca atunci când candela te luminează cu strălucirea ei.»” (Luca, 11, 34-36)

   Duminica Ortodoxiei (denumită și Duminica Triumfului Dreptei Credințe) este sărbătoarea  proprie  Bisericii Ortodoxe și  Bisericii Greco-Catolice, având loc cu șase săptămâni înainte de Duminica Paștilor, fiind a cincea duminică din Triod, când sunt comemorați de către Biserica Ortodoxă Română și Martirii Prigoanei Comuniste. Este prima duminică din Postul Mare. Duminica Ortodoxiei celebrează victoria dreptei credințe asupra iconoclasmului, adică restabilirea venerării icoanelor în Biserică. Această sărbătoare a fost instituită în anul 843. Iconoclasmul (interzicerea venerării icoanelor lui Hristos, ale Fecioarei Maria și ale sfinților) este considerată erezie de către Biserică. A refuza icoana, reprezintă, pentru teologia de rit bizantin, refuzul Întrupării lui Dumnezeu făcut om. Disputele iconoclaste au fost, în Ortodoxie, ocazia dezvoltării unei veritabile teologii a imaginii. Aceasta se sprijină pe declarația Sfântului Pavel: „El (Hristos) este icoana Dumnezeului nevăzut, născut înainte de orice făptură” (Coloseni,1,15). Sfințenia constă în restaurarea imaginii lui Dumnezeu în noi, așa cum era la început, înainte să fi fost alterată de Cădere. 
   Am simțit nevoia să fac această precizare, pentru cei care nu au altă grijă decât să ironizeze pe cei care se închină la icoane sau să ia în derâdere  ritualul închinării la icoane.
    Creștinismul, în spațiul românesc, s-a răspândit dinspre est spre vest, dinspre sud spre nord, primele episcopii din spațiul nostru, fiind subordonate Patriarhiei de la Constantinopol. Încă de la începuturile sale, s-a dorit de către Roma ca românii creștini să fie sub autoritatea papei, misionarii papistași, ducând aici , mai ales după Marea Schismă din anul 1054, o intensă activitate de convingere a credincioșilor, pe de o parte, a conducătorilor locali, pe de altă parte. Dobrogea a fost spațiul de pe teritoriul țării noastre unde au fost înființate primele episcopii. De exemplu, în Constanța au fost descoperite, până în prezent, ruinele a șapte bazilici, din care două sunt considerate a fi sedii episcopale. 
Tomis, pictură sec IV
  Bazilica Episcopală
Tomis
Bazilica Episcopală, sec IV
 
 Astăzi, voi prezenta una dintre acestea, care se află în pericol de degradare. Este vorba de Bazilica Episcopală din curtea Liceului ,, Mihai Eminescu”. Aceasta se află atât sub clădirea liceului, cât și în afara ei. Valoarea acesteia constă în faptul că păstrează cea mai veche pictură creștină din Imperiul Roman de Răsărit. 
Pictura este realizată în roșu, verde și gălbui, în jumătatea inferioară a pereţilor, din chenare dreptunghiulare mai mari, iar în jumătatea superioară, la baza bolţii, din chenare mai mici, în care se află  crenguţe şi flori și pe pereții unei cripte, în care se odihneau trupurile neînsuflețite ale clericilor primei episcopii a Tomisului. Aceasta nu este  izolată corespunzător, aşa încât nu este ferită de variațiile de temperatură şi nici de umezeală. Cărămida, dar şi fresca sunt tot timpul ude din cauza condensului, fiind în pericol de degradare. Dar cui îi pasă?
 Pe curând,
 Earnest
P.S. La mulți ani tuturor doamnelor! Dumnezeu să le protejeze și ele să înțeleagă cât este de importantă  lumina ochilor lor!
    





2 comentarii:

Diana spunea...

La mulți ani

Anonim spunea...

Avem atâtea bogății în țara noastră, pe care le ignorăm!