miercuri, 31 martie 2021

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (LXXIV). VICTOR ION POPA, SFÂRLEAZĂ CU FOFEAZĂ

Victor Ion Popa 
 1895, Bârlad-1946 București  

,, Mândruță cel tânăr știa că zborul nu-i numai o plutire, ci și împlinirea plutirii așa cum o vrei tu, întocmai, stăpânind nu numai o dreaptă ținere de aripi, ci și vântul care te umflă de dedesubt. Să pleci de unde vrei, să umbli unde vrei și  să cobori unde unde vrei, iată zborul.”
( Victor Ion Popa, Sfârlează cu fofează)


      Recomand această carte tuturor copiilor, cu rugămintea ca bibliotecarii din școli și nu numai ei, să o recomande copiilor, care mai trec pragul bibliotecilor.
      Puțini știu că scriitorul Victor Ion Popa , absolvent de drept, care nu a profesat niciodată în domeniul juridic( el a fost actor la Teatrul Național din Iași,                                          pictor-scenograf, regizor,  director de teatru la Cernăuți și la București, la un 
teatru muncitoresc) a fost un mare pasionat de aviație. Ca licean, împreună cu colegii săi construia aeromodele, reușind să realizeze un planor. A organizat conferințe și mitinguri aviatice, ca un înfocat propagandist și animator al aviației românești.
    Sfârlează cu fofează este avionul, la care visa să-l construiască, un copil, Toader Mândruță, dintr-un sat din Viltotești, un sătuc ,,cocoțat pe spinarea Huidiumului”, din ținuturile Bârladului.
        De ce recomand această carte, care nu este ușor de citit pentru generația aceasta, pentru că are multe fragmente descriptive (sunt descrise frumusețea anotimpurilor, gândurile, visele și  visurile lui Toader) și care  are un final trist? Pentru că poate constitui un imbold, pentru toți copiii, care visează să facă ceva și care pot să-și îndeplinească visul, numai prin tenacitate, trecând peste orice obstacol.
     Pe curând,
     Earnest 
P.S. 

Începând din 1967, cu ocazia aniversării scriitorului Hans Christian Andersen, la 2 aprilie, este celebrată Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii, cu scopul de a insufla plăcerea de a citi şi pentru îndreptarea atenţiei către cărţile pentru copii, 

 

Un comentariu:

Anonim spunea...

Eu am citit această carte. Nu l-am putut convinge pe copilul meu să o citească. I s-a părut greoaie. Am fost înscris la Cercul de Aeromodele de la Casa Pionierului, din orașul meu, din Târgu Mureș, și am urmat o facultate tehnică. S-au schimbat gustul generațiilor. Ziua Internațională a Cărții pentru Copii ar trebui să constituie un prilej pentru învățători și profesorii de literatură de a le dezvolta elevilor gustul pentru lectură, citind împreună cele mai frumoase fragmente din cărțile, pe care ei le recomandă. De asemenea, bibliotecarii ar trebui să organizeze cluburi de lectură. Se citește foarte puțin și se scriu foarte multe prostii pe blog-uri și pe facebook-uri.