vineri, 12 noiembrie 2021

DESPRE SIMBOLURI (X). SIMBOLURI BUDISTE (III). DANSUL LUI SHIVA

           ,,Dumnezeu este singurul Adevăr.
                                                              Adevărul este numai Dumnezeu.
                                                              Shiva este Adevăr.
     Adevărul se găsește în Shiva.
     Shiva este  unica Frumusețe.
  Frumusețea este în Shiva.”

   În ultimii ani, am constatat un mare interes al românilor, pentru a-și petrece concediile în țările Extremului Orient, unde budismul, hinduismul, brahmanismul sunt religii predominante. De exemplu, insula Bali este una dintre preferințele multor turiști, din întreaga lume. Chiar și, acum, în perioada pandemiei , în această insulă turismul nu a avut de suferit. De aceea, m-am gândit să  scriu pe acest blog, un alt simbol al budismului : Dansul lui Shiva.
    Nu există mare religie ori mit să nu fie pline de simboluri exprimate prin gesturi, cuvinte, clădiri,  picturi, sculpturi, obiecte.
   Shiva aparține trinității,Trimurti: Brahma- creatorul, Vishnu- păstrătorul și conservatorul, iar Shiva-distrugătorul. Însă puterile sale de distrugere și recreere sunt folosite pentru a distruge iluziile și imperfecțiunile acestei lumi, deschizând calea către o schimbare benefică. Distrugerea nu este arbitrară, ci constructivă. Prin urmare, Shiva este văzut ca sursa atât a binelui, cât și a răului. Soția lui  Shiva este  Parvati  și trăiesc în munții Kailash din Himalaya. Pavarti este ultima încarnare a lui Devi, zeița mamă , care a luat multe forme în trecut, inclusiv Kali, zeița morții și timpului și Sati, zeița fericirii conjugale. 
     Dansul lui Shiva reprezintă Dansul Cosmic, deopotrivă al creației și al distrugerii. Bharata ( sec V) ne-a transmis cele 108 de stiluri de dans inventate de Shiva, într-un tratat de 6.000 de versuri,  despre dans, poezie și teatru.
    Imaginea de mai sus, care-l  reprezintă pe Shiva dansând, este singura pe care am găsit-o, reprezentând majoritatea simbolurilor zeului. Simbolurile, de mai jos, sunt acelea explicare de către H, Zimmer în ,, Miths and Symbol in Indian Art and Civilisation”. ( p.151-175)
  Mâinile:
- prima mână dreaptă în care ține toba  reprezintă ritmul timpului, care este principiul primordial al creației;
- a doua mână dreaptă face un gest care înseamnă. ,,nu-ți fie frică”;
- prima mână stângă în care ține flacăra simbolizează distrugerea;
- a doua mână stângă este îndreptată spre piciorul stâng ridicat.
Picioarele:
- primul picior drept este sprijinit pe spatele unui demon pitic ,,cel ce nu știe”, care semnifică trecerea sufletului de la Dumnezeu în materie;
 piciorul stâng ridicat este într-o poziție ce simbolizează elefantul- simbol al călăuzii divine prin jungla lumii.
Pe mâini și pe glezne sunt brățări care reprezintă ,,șerpii vii”, ceea ce înseamnă că Shiva este înfrumusețat prin Puterea Șarpelui,  Energia-Creatoare misterioasa a lui Dumnezeu, cauza  materială și formală a propriei sale manifestări în, și ca, Univers cu toate ființele vii.
Capul:
- capul este este echilibrat, seren și calm, dominând  dinamismul creației și al distrugerii, deoarece Shiva include și transcende cele două principii opuse;
- expresia facială nu este nici veselă nici tristă, sugerând chipul celui ,, Mișcătorului  Nemișcat ”
- părul lung și răvășit reprezintă părul neîngrijit de mult timp al unui yoghin, dansând dansul vieții,  prezență  cunoscută în bucuriile și tristețile vieții, precum și cea întâlnită prin retragerea în meditație, constituind două aspecte ale aceleiași universale și non-duale Ființe- Beatitudine-Conștiință.
- în părul lui Shiva se poate vedea un craniu, simbol al morții, o semilună, simbol al nașterii și evoluției, și o imagine a zeiței Gangelui. Ganga este zeița  care dă drumul apelor dătătoare, prin care se regenerează fizic și spiritual întreaga omenire.
- cerceii din urechile lui Shiva sunt: cel  drept este masculin, iar cel stâng este feminin, deoarece el include și  transcende cele două principii.
-    uneori apare și al treilea ochi situat   pe frunte ( ca și la  Budha). Ochiul suplimentar reprezintă  și înțelegerea pe  care le are Shiva. De asemenea, se crede că este sursa energiei  sale neîmblânzite.
Shiva Linga
Postura de dans a lui Shiva poate fi vizualizată ca silaba simbolică AUM: A=conștiința trează, U= conștiința de vis, M=somnul fără vise. Tăcerea care învăluie silaba sacră este Transcendentul Nemanifestat.
     Practicanții ritualurilor dedicate lui Shiva se numesc shivaniști și ei poartă brățări la mâini și la glezne, din aur (metal care nu se corodează, simbol al nemuririi), nu din șerpi. Nemurirea este misterioasa energie creatoare a lui Shiva care se regăsește în frumusețea  trupului său. Închinătorii lui Shiva sărbătoresc Mahashivrati, un festival unde Shiva Linga este scăldat în apă, lapte, miere și este venerat.
   Pe curând,
   Earnest
    






2 comentarii:

Diana spunea...

Eu am facut trei ani de yoga si eram familiarizata cu multe simboluri de tipul lui Shiva

Maria spunea...

Vă mulțumesc! Este cea mai complexă prezentare a lui Shiva pe care am citit-o, cu ocazia cumpărării, dintr-un magazin cu produse indiene, a unei statuete cu Shiva și un talisman ochiul lui Shiva!