![]() |
Letiția Orșinschi, creatoarea și proprietara Muzeului Oului din Vama, Suceava |
![]() |
Ou potcovit |
Suntem în luna mai, când natura ne răsplătește cu frumusețea ei și vremea ne îndeamnă să o pornim la drum. Un sfârșit de săptămână petrecut în nordul Moldovei este un prilej bun de îmbogățire spirituală. Bucovina încă ne mai oferă cu generozitate peisaje minunate ( să sperăm că austriecii nu ne vor tăia toate pădurile), monumente medievale înscrise în Patrimoniul UNESCO, muzee, orașe și comune curate și locuri de cazare civilizate. De aceea, mi-am propus să vă recomand un muzeu din Bucovina, unic prin valoarea exponatelor și prin modul de organizare: Muzeul Oului din comuna Vama, județul Suceava care, în anul 2013, s-a situat pe locul VI în ,,Top 10 frumuseţi rurale ale României’, fiind singurul muzeu din acest clasament. Muzeul Oului din Vama a fost înființat de doamna profesoară Letiția Orșinschi - creatoare de artă recunoscută și premiată atât în România, cât și în străinătate - și cuprinde o colecție de 11.000 de ouă, dintre care 3.500 de ouă provin din 85 de țări de pe cele 5 continente. Aici, am văzut un ou de emu din Australia cu o vechime de peste 120 de ani, realizat în tehnica zgârierii, ouă mari, cum ar fi cele de struț, crocodil sau mici, ca cele de gecko, potârniche pictate în diferite tehnici, cât și ouă confecționate din lemn, pietre semiprețioase, metal, porțelan, sticlă sau din lavă vulcanică, un ou cu ceas, mai multe ouă cu mecanisme muzicale și un ou ce are aplicate pe el peste 2500 de fire de păr împletite. Doamna Letiția Orșinschi este o foarte bună comunicatoare, prezentând cu multă pasiune exponatele. Ne-a relatat câteva curiozități și ne-a explicat simbolurile pictate pe ouă. Am aflat că în Bucovina desenele de pe ouă au următoarele semnificații: oul cu un singur model se oferă unei persoane singure, un ou cu două modele se oferă unei familii, iar un ou cu trei modele se oferă la căsătorie. Există și obiceiul vopsirii unui ou cu albastru pentru o persoană care se împărtășește, înainte de a muri, și care se îngroapă odată cu defunctul. La unele popoare, soacra dă nurorii ouă vopsite cu diferite simboluri, pentru ca această să fie fertilă. Înainte de Paști, se mai păstrează obiceiul la unguri, ca flăcăii să ,,potcovească” un ou ( am văzut în colecție și ouă ,,potcovite”). Dacă oul nu se sparge în timpul potcovirii, flăcăul se poate însura, iar dacă oul se sparge, trebuie să mai aștepte.
Cred că v-am trezit curiozitatea ca să vizitați acest muzeu, pentru că veți cunoaște puterea creatoare a oamenilor din întreaga Lume. Nici nu vă puteți închipui câtă imaginație au oamenii și câte lucruri pot face din ouă sau din cojile de ouă.
Cred că v-am trezit curiozitatea ca să vizitați acest muzeu, pentru că veți cunoaște puterea creatoare a oamenilor din întreaga Lume. Nici nu vă puteți închipui câtă imaginație au oamenii și câte lucruri pot face din ouă sau din cojile de ouă.
Comuna Vama este situată între râurile Moldova și Moldovița, între Obcina Feredeului, Obcina Humorului şi Masivul Rarău, fiind zonă de trecere spre Transilvania. Pe șoseaua spre Câmpulung, este un indicator mare, care arată drumul spre Muzeul Oului.
Pe curând,
Earnest
2 comentarii:
Abia astept sa mergem la acest muzeu !
Am văzut și eu acest muzeu, iar doamna profesoară este o adevărată enciclopedie, privind obiceiurile și tradițiile popoarelor. Dacă nu este aglomerată sau obosită. te invită ca să vedem cum se încondeiază oul în Bucovina, în diferite tehnici.
Trimiteți un comentariu