duminică, 8 mai 2022

PLEONASME FRECVENTE

 ,,Ne îngrijim mai mult să se vorbească de noi decât să ne îngrijoreze cum se vorbeşte.”
                                                                                                        ( Michel de Montaigne)


   
Această postare o scriu pentru elevi și pentru profesori, indiferent de specialitate, pentru că sunt singurii, care pot explica , atunci când elevii folosesc pleonasme, de ce sintagma respectivă este un pleonasm.
     
  Pleonasmul ( pleo=mai mult, numeros, plin ) conform definiției date de Dicționarul explicativ al limbii române este o ,,eroare de exprimare, constând în folosirea alăturată a unor cuvinte, construcții, propoziții etc cu același înțeles.”
  Pleonasmele sunt folosite frecvent în vorbirea curentă fie  involuntar, fie din necunoaștere, indiferent de pregătirea vorbitorului. Mass media audio-vizuală este campioană în folosirea pleonasmelor și am constatat că majoritatea generației tinere de jurnaliști, nu numai că nu au cunoștințe de istorie, geografie, dar au mari probleme cu limba română. De asemenea, englezesc substantivele proprii, cum sunt unele nume de persoane de origine franceză, germană, rusă etc, localități, ape din diferite zone geografice, mărci de produse care nu sunt realizate în țările vorbitoare de limba engleză.  
     Revenind la pleonasme, m-am hotărât să menționez câteva dintre  acelea care au devenit obișnuință, pentru că sunt folosite frecvent.
    1.Pe primul loc al pleonasmelor este  ,,un procent de X%.” folosit de analiștii economici, politici, profesori, directori, inspectori, miniștri etc. Toți care-l folosesc știu că procent înseamnă pentru o sută. Corect este ,,un procent de X”
     2. ,, A aduce la același numitor comun” este folosit chiar și la orele de matematică. A aduce la același numitor înseamnă : a). a face ca două sau mai multe fracții ordinare să aibă același numitor; b). a împăca puncte de vedere deosebite. Corect este: ,,a aduce la același numitor.”   
3. ,,Sărbătorim aniversarea...” sau ,,aniversăm X ani de la...”. A aniversa înseamnă a sărbători împlinirea unui număr de ani de la nașterea cuiva sau de la petrecerea unui eveniment. 
4. ,, A aproba pozitiv” este pleonasmul de râsul lumii. Nu-mi vine să cred că cei care folosesc acest pleonasm n-ar ști că a aproba înseamnă a încuviința, a fi de aceeași părere, a rezolva în mod favorabil o cerere, o propunere.
5. ,, A susține o pledoarie” este un pleonasm folosit chiar și în scris, cum ar fi o comunicare de presă. Pledoarie este o susținere orală sau scrisă în apărarea cuiva, o susținere a unei cauze, teze, idee, o susținere a unei personalități sau a unui eveniment.
6. ,,Bună calitate” sau ,,gamă variată” sunt pleonasme folosite frecvent de către  producători și de către comercianți, în reclame sau pe afișele din magazine. Calitate înseamnă o însușire bună, iar gamă este o serie, o succesiune,  un grup de obiecte, de fenomene, de situații etc. Corect este ,,de calitate”, ,, o gamă de..”
 7. Pandemia și vaccinarea persoanelor împotriva virusului parșiv a determinat folosirea frecventă a pleonasmului ,,panaceu universal”. Panaceul este un medicament care era considerat încă din Antichitate că vindecă orice boală. Cuvântul este de origine greacă, panakos  format din pan: toate, și akos: remediu.
 8. Războiul ruso-ucrainean constituie pentru știriști, reporteri și nu numai pentru ei, un bun prilej de dezbateri, transmiteri în direct, imagini, știri, de la locul evenimentelor. Televiziunile se luptă pentru rating dar și în folosirea frecventă a pleonasmelor.
  Astfel, am identificat următoarele pleonasme:
- ,,NATO trebuie obligatoriu să ia unele măsuri.” A trebui înseamnă este obligatoriu. Corect: ,,NATO trebuie să ia măsuri”
- ,, Am văzut cu proprii ochi”- dublu pleonasm. Deși erau  imagini, care ar fi  trebuit să mă impresioneze, am zâmbit de prostia reporterului.
- ,,Soluția rezolvării conflictului este...” Soluție înseamnă rezolvare, dar probabil ei nu știu.
- ,,Se va declanșa începerea negocierilor.” A declanșa înseamnă a desface, a deschide, a pune în funcțiune.
- ,, Mare dezastru”. Dezastru înseamnă nenorocire mare, catastrofă.
- ,, Au convenit de comun acord” A conveni înseamnă a cădea de acord.
- ,,Continuă să mențină trupele...” A menține înseamnă  a continua să existe sub același aspect, a rămâne neschimbat, a dura, a dăinui.
 - ,,U.E  a impus restricții care interzic...” Restricție înseamnă măsură care limitează, îngrădește un drept, o libertate.
 - ,,Zelenski a refuzat să accepte...”  A refuza înseamnă a nu accepta, a nu primi ceva, ce ți se oferă, a nu da ceva ce ți s-a cerut.
    Mă întreb, ca orice cetățean onest, cum au ajuns astfel de indivizi să lucreze în televiziuni și  ce școli au absolvit? Ei sunt formatori de opinie și își permit să ia la zor pe toată lumea, să vâneze greșeli de exprimare la politicieni, la artiști, la știriștii sau la reporterii de la televiziunile concurente. Uneori și invitații lor, unele personalități din diferite domenii, se exprimă pleonastic.
   Pe curând,
   Earnest
    
 

3 comentarii:

Diana spunea...

Cu greu mai gasesti azi persoane care sa vorbeasca corect !

Anonim spunea...

Eu cred că cel mai des pleonasm este eu personal.

Anonim spunea...

Am auzit un politician, spunând că, deocamdată, criza alimentară nu ne poate afecta prea negativ pe noi, românii. O fi dublu pleonasm?