sâmbătă, 6 august 2022

IAȘUL STUDENȚIEI MELE (XIX). CASA MUZEELOR

 ,, Iașul este prin sine însuși un muzeu.” 
( Nicolae Iorga)


    În această postare ,,împușc doi iepuri dintr-o  singură dată”, pentru că , pe de o parte, voi scrie despre Iașul studenției mele și, pe de altă parte, vă voi prezenta un muzeu, unic în România, așa cum am făcut până în prezent.
Casa Muzeelor
    De când mă știu a fost o mare rivalitate între două orașe mari, culturale și universitare: Cluj și Iași, disputându-se care dintre ele este al doilea oraș după București, ca număr de populație și care are cele mai bune universități. Cert este că Iașul rămâne, prin excelență, un oraș românesc, unde simți ( dacă ești ,,simțitoriu”), cum răsuflă în spatele tău, la orice colț de stradă, Vasile Lupu și elita de învățați de la Academia sa, Dosoftei, Varlaam, Dimitrie Cantemir, pașoptiștii făuritori ai Unirii, junimiștii și toată elita intelectuală științifică și umanistă care a contribuit la dezvoltarea acestei țări. Ce-i drept, trebuie să recunosc că Napoca este un oraș occidentalizat, unde, spre exemplu, în zilele acestea se desfășoară Festivalul Internațional de Muzică Electronică UNTOLD, unde se cântă, se dansează, unii se mai droghează, festival care aduce bani mulți Clujului: hotelurile și pensiunile sunt pline, restaurantele abia fac față solicitărilor, băuturile alcoolice sau nu se epuizează rapid. În aceeași perioada, ,,dulșile târg al Ieșului” rămâne provincial și tradiționalist. Aici, se desfășoară, în aceste zile, a douăsprezecea ediție a Festivalului Filmului Autohton, singurul festival din România dedicat în exclusivitate filmului românesc. Anul acesta, festivalul este dedicat în memoria lui Marin Preda ( se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui), proiectându-se filme realizate după operele marelui scriitor (bineînțeles că intrarea la vizionări este gratuită), fiind invitați și cei doi fii ai săi: Alexandru și Nicolae. De asemenea, este omagiat actorul Marcel Iureș, iar secțiunea  Cine Memoriam îi comemorează pe Ion Dichiseanu, Florina Cercel și Luminița Gheorghiu. La acest festival, participă actori, regizori, scenariști, critici de film și toți cei care au contribuit și contribuie la dezvoltarea cinematografiei românești, prezentându-se filme noi și vechi, purtându-se discuții cu spectatorii și discuții, dezbateri între specialiști. În luna octombrie, din anul 2013 în provincialul Iași, se desfășoară Festivalul Internațional de Literatură și Traducere ( astfel de festivaluri se mai desfășoară în Franța și Elveția), unde participă scriitori, traducători, critici literari, bibliotecari, librari din întreaga lume. Festivalul durează  cinci zile și cinci nopți albe, când în parcurile, cluburile, muzeele din Iași se citesc de către scriitori, actori fragmente din cele mai recente creații. Au loc întâlniri ale acestora cu publicul iubitor și cititor de literatură, dezbateri, mese rotunde , concerte de muzică de toate genurile, proiectări de filme.
   Acestea sunt două dintre marile manifestări culturale ale Iașului studenției mele!
   În ceea ce privește muzeul pe care vi-l recomand, Casa Muzeelor, acesta a fost inaugurat anul trecut, în iunie, în cinstea Festivalului Internațional de Literatură și Traducere. Muzeul se află pe strada Vasile Alecsandri nr. 6 ( respectiva stradă unește Bulevardul Independenței cu strada Cuza Vodă), iar muzeul se află pe parte dreaptă a străzii, dacă vii dinspre Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Grigore T. Popa”.  Strada a fost numită Vasile Alecsandri în cinstea poetului, după moartea sa, pentru că acesta a copilărit, aici, în  Casa Vornicului Alecsandri. Casa Muzeelor a fost organizat într-o frumoasă clădire ridicată în anul 1896 de către familia Leff, de origine evreiască. În anul 1914, aceștia au vândut casa Societății,, Viața Românească”, aici, desfășurându-se ședințele revistei ,, Viața Românească”. În anul 1934, casa a fost cumpărată de Ministerul de Interne și în timpul Pogromului de la Iași, a devenit loc de masacrare a unui număr mare de evrei. Pe vremea studenției mele, în această clădire se afla Întreprinderea Poligrafică.
Sala Îngerilor
   Casa Muzeelor este un muzeu unic în România, prin modul în care este organizat și de prezentare a exponatelor. Ea cuprinde cinci muzee: Muzeul Literaturii Române, mutat de la Casa Pogor și reorganizat în 14 săli, Muzeul Pogromului de la Iași ( 5 săli), Muzeul Teatrului Evreiesc din România (11 săli)  Muzeul Poeților ( 5 săli), Muzeul Copilăriei în Comunism ( 2 săli). De exemplu, la Sala dedicată Junimii este doar o ușă, din spatele căreia se aude o ședință a junimiștilor, interpretată de către actori, în sala dedicată poetului Emil Brumaru , numită ,,Sala Îngerilor” veți vedea cărți și cești de cafea printre ele. Vi se va spune de către ghid, că acest muzeu este unul de arte vizuale, prin imagini, obiecte, vizitatorul poate să mediteze asupra exponatelor respective. În muzeu nu sunt explicații. Veți vedea ceasul lui Mihai Eminescu și o scrisoare pe care aceasta a trimis-o din spital, de unde veți afla că singura lui preocupare era lada  cu cărți, rugându-l pe adresant să aibă grijă de aceasta . Ne întrebăm: Eminescu avea nădejdea că se va însănătoși sau știa că acolo este omorât, treptat de masonii lui Maiorescu?
 Nu vă relatez mai multe, pentru că vă las pe dumneavoastră să vizitați acest minunat muzeu!
  Pe curând,
  Earnest

2 comentarii:

Diana spunea...

De cate ori aud de Iasi, mi se rupe inima. De fapt, am inima franta

Anonim spunea...

Adevărat ai grăit! Iașul va rămâne un oraș cultural și nu este deloc rău.