luni, 1 august 2022

SĂRBĂTORI ȘI CREDINȚE (XV). 1 AUGUST-ZIUA URSULUI

 ,, Mâncați inima ursului stăpâne, să creșteți mare, puternic și crud”                                                                                                                                                                 ( Replică din filmul ,,Columna”)

    La o oră de filosofie, la o clasă de mate-info, când m-am hotărât să le vorbesc elevilor despre Pitagora (acest filosof nu este trecut în programă, dar m-am gândit că elevii de la acest profil ar trebui să știe că Pitagora a fost și un mare filosof), un elev, olimpic la matematică dar și citit, m-a întrebat: ,,La ce vă ajută, doamna profesoară, că știți atâtea?” I-am răspuns : ,,Mă ajută ca să mă bucur. Mă bucur când văd în ochii unora dintre voi o scânteie, atunci când vă provoc la o dezbatere. Cele două științe, pe care unii nu le consideră științe, istoria și filosofia, ne ajută să înțelegem realitatea, societatea în care trăim și care este sensul vieții și unde ne poate duce evoluția binelui sau evoluția răului. Sper ca voi să puteți opri evoluția răului și să faceți ca binele să învingă!”
   
Poate vă întrebați, de ce vă scriu eu pe acest blog despre toate? Ca să mă bucur, ca să vă reamintesc ceea ce cunoașteți de la strămoșii voștri sau din cărți, ca să le puteți să le transmiteți și urmașilor. Trăim într-o societate în care ne sufocă aculturația, care ne face să ne uităm obiceiurile, tradițiile, istoria, valorile naționale și cele creștine.

     Astăzi este 1 august. Luna august este numită în calendarul popular Secelar sau Gustar, pentru că se coc multe fructe și legume, care sunt din belșug ( de-ar fi în acest an!). Denumirea lunii vine de la ,,augustus”, care înseamnă în limba latină măreț, maiestos, impunător, apelativ ( care a devenit titlu imperial) acordat de Senatul Roman primului Împărat, Gaius Octavian, în anul 27 î.e.n. Luna Sextilis, a șasea din calendarul roman ( anul începea la romani în luna martie), va fi denumită, în cinstea împăratului, august.

    În calendarul popular românesc, 1 august este Ziua Ursului, iar în calendarul creștin este ziua Sfinților Mucenici Macabei și a scoaterii Sfintei Cruci, de aceea, 1 august se mai numește Macoveiul sau Ziua Crucii de Vară. De asemenea, în această zi începe Postul Adormirii Maicii Domnului, drept urmare, ziua se mai numește Macovei Cap de Post.

 Adevărul este că noi ne-am cam săturat de urșii, care atacă și distrug gospodăriile. Nu mai este Moș Martin păcălit de vulpe: este ursul rău ( românii țineau cinci sărbători dedicate ursului, una dintre ele, fiind la 1 februarie, de ziua lui Trif Nebunul), de care ne-am săturat, uitând că și noi suntem de vină, pentru că le-am distrus habitatul, tăind pădurile, culegând toate murele, ghinda și jirul.

  În această zi, începe împerecherea urșilor, care până pe 13septembrie nu mai intră în apă. Această zi este considerată ca și a lui Ilie Călătorul sau Schimbarea la Față, ca hotar între vară și toamnă. De aceea, ursul era considerat cu virtuți apotropaice, medicale și meteorologice, puterile sale putând fi transferate celor care le poartă numele. În zona Moldovei, la Anul Nou, este obiceiul Jocul Ursului, prin care se purifică, se fertilizează solul noului an. Untura de urs este folosită, în medicina populară, ca bază în realizarea unor creme antireumatice. Moașele ungeau pe nou-născuți cu grăsime de urs, ca aceștia să fie puternici. Din untură de urs, amestecată cu cenușă de alune și de nuci, se face o unsoare bună pentru creșterea părului. Părul de urs se purta la gât , pentru a nu avea frică și  prin afumarea cu păr de urs îi scapă pe oameni de tot felul de amețeli.

  Mai sunt zone în țară, unde se ține această zi, ca ursul să nu facă pagube în vite și se aruncă o bucată de carne afară, spunându-se: ,,Na, ursule!”

 Să nu uităm că pe1 august, apicultorii scot ultima miere, cu condiția să fie sănătoși la minte și la trup, se sfințeau stupii și se bea țuică și vin îndulcit cu miere..

Legat de Sfinții Mucenici Macabei, se culegea macul, se sfințea la biserică pentru a nu face viermi ( macul este planta asociată cultului morților), se făcea agheasma cu care se stropea grădina, iar la biserică erau sfințite câteva spice de grâu, ce urmau a fi semănate. Eu îmi amintesc că în această zi, veneau multe femei la biserică, pentru a face agheasmă. Nu știu, dacă , astăzi, se mai gândesc oamenii la sfințitul grădinii.

În concluzie:

  1. Urșii năvălesc în gospodăriile oamenilor, pentru că aceștia nu le mai respectă ziua și nu le se mai oferă bucata de carne sau tocmai din acest motiv vin, pentru că s-au obișnuit să fie hrăniți de oameni?

  2. Gustați din mierea sfințită a harnicilor albine, pusă pe pâinea caldă, făcută în casă, peste care puneți și puțin unt și beți cu măsură țuică și vin îndulcit cu miere. Nu uitați să vă chemați și strămoșii la festin!

Pe curând,

Earnest


3 comentarii:

Diana spunea...

Ursii nu ataca decat daca au pui

Anonim spunea...

A devenit legendă! Acum atacă oricum, pentru că sunt flămânzi!

Timofti Afrodita spunea...

Mulțumesc!