,, În paralel, persoanele umane au creat, în aceste zeci de mii de ani, prietenii tot mai strânse, și reciproce, cu persoane non-umane. În cea mai mare parte, partenerul din această prietenie a fost un animal domestic. Se spune tot mai des că trebuie să acceptăm că și animalele au domesticit omul, că ele au devenit o proprietate care ne posedă, în bine și în rău, care ne schimbă programul mic ( de azi) și programul mare (de viață). ”
( Cătălin Pavel, ,,Animalele care ne fac oameni”)
( Cătălin Pavel, ,,Animalele care ne fac oameni”)
Zeița Bast cu pisica oferită ca ofrandă |
Cătălin Pavel ne arată, folosind atât izvoare scrise, cât și nescrise, rolul pe care l-au avut animalele în viața oamenilor, începând cu Epoca Pietrei până în Epoca Modernă, în viața privată-ca animale de companie- și în cultele religioase. Ne sunt prezentate cimitire ale animalelor, depunerile animalelor sacrificate, alături, de defuncți în ritualurile de înmormântare, templele dedicate animalelor și zeităților protectoare ale unor animalele, mumiile de animale din aceste temple sau din morminte. De asemenea, ne informează despre interesul pe care l-au avut artiștii, din diferite perioade istorice și zone geografice, pentru a reprezenta în creațiile lor aceste animale, prin realizarea unor bijuterii, statuete, stele funerare, basoreliefuri, picturi murale sau pe vase de ceramică. ori în scrierile literare. Cartea cuprinde 8 capitole: 1. Grădina zoologică de buzunar; 2. Balene, delfini și un pește mic, 3. Pisica, 4. Ursul, 5. Câinele, 6. Ariciul, 7. Calul, 8. Păsările. Călin Pavel a consultat o bibliografie vastă din literatura arheologică engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, română, maghiară, greacă. Am aflat foarte multe lucruri noi, pe care nu le știam, dar sunt aspecte din acest domeniu pe care nu le prezintă, în studiul domniei sale, consemnate în literatura rusă și poloneză.
Vă doresc lectură plăcută!
Pe curând,
Earnest
2 comentarii:
Obișnuim să ne gândim la pisici doar ca la niște ființe blânde, drăgălașe și amuzante, dar ele sunt mai mult de atât. De fapt, felinele domestice ar vindeca boli umane. De-a lungul timpului, numeroase studii au confirmat calitățile terapeutice ale pisicilor. Printre afecțiunile pe care acestea le pot trata se numără cele cardiace, psihice, articulare etc.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, pisicile ajută la combaterea stresului şi a anxietăţii, ducând la protecţia sistemului cardiovascular prin scăderea tensiunii arteriale. În plus, un sondaj realizat de Cat Protection Feline Charity din Marea Britanie a concluzionat că persoanele care petrec timp cu simpaticele feline se simt mai calme şi se supără mai greu. Cei mai mulți dintre respondenți au dezvăluit că au o stare generală mai bună de când au o pisică în viața lor.
Ai sau îți dorești o pisică ? 13 mesaje te vor UIMI
Medicul și scriitorul Vasi Rădulescu a realizat o listă cu 13 lucruri pe care le înveți din traiul cu o pisică.
„1. Somnul este foarte important pentru a-ți reîncărca bateriile. Motanul meu se odihnește vreo 20 de ore pentru a face o grămadă de nebunii, noi dormim câteva ore pentru a munci apoi de ne sar capacele. Ar trebui să ne punem mari semne de întrebare dacă e normal cum procedăm.
2. Cum să fii uimit de orice. Găsește un cablu și e-n stare să se joace trei ore cu el de parcă e cea mai mare grozăvie. Se uită un ceas cum picură apa la chiuvetă (i-o las așa). Se bagă în orice cutie. Profită de cel mai neînsemnat lucru posibil. Noi mai știm să fim uimiți, să ne jucăm?
3. Are nevoie de foarte puține lucruri pentru a trăi. Primește un plic de mâncărică cu pui/somon/vită, aleargă de nerăbdare și patinează pe parchet, mănâncă cu poftă și apoi își vede de ale lui. Mănâncă strict când îi este foame și se oprește când se satură; are nevoi minime. Translatăm asta și la oameni?
4. Se îngrijește zilnic. Își spală toată blănița, insistă pe zonele pe care le știe problematice, chiar l-am prins manevrând coada cu lăbuțele, pentru a o linge cum trebuie. Omul ar trebui să pună mai mult preț pe asta, pe îngrijirea lui proprie și personală, și nu mă refer numai la clasicul duș pe fugă.
5. Dacă lași un lucru pe undeva pe birou, sunt șanse mari să-l vezi jos. Mâncasem un pachet de biscuiți și rămăsese țipla cu firimituri în ea. Oscar a dărâmat-o în două secunde, murdărind parchetul. Nu mai lenevesc și duc ambalajele imediat la coș.
6. Am avut o cefalee groaznică. Ce autocontrol, ce masaj pe scalp, ce antialgic; nu trecea cu nimic. Am reușit să mă bag în pat și Oscar a simțit că ceva nu e-n regulă. S-a făcut cocoloș lângă capul meu și am avut un sentiment profund de liniște. Ce voiam să zic aici: să mergem aproape de oamenii care nu se simt bine.
7. E mereu prins în clipa prezentă. Nu pare deranjat de fapte din trecut și nu pare să-i pese vreun pic de viitor.
8. Îl suspectez că e maestru în meditație. A luat o poziție covrig și a stat cinci ore fără să se miște. Nu dormea. Era cu siguranță în păturile subconștientului. Pun mare preț pe meditație și recomand oricui să o facă, să se retragă undeva în liniște și să stea cu gândurile aranjate, fără distrageri inutile de atenție.
9. Oscar e foarte deschis să încerce lucruri noi. Am făcut paste și el a spălat farfuria. A șters praful de sub mobila de la bucătărie. A reorganizat produsele de igienă din baie, dărâmându-le pe toate. Citește destul de mult, își scoate câte două trei cărți, le privește deschise pe jos, dă paginile și apoi se culcă, plin de informații noi. A învățat să folosească laptopul. Cum să deschizi Chrome și-n Google să scrii „ț60ghhhh”? Cred că voia să transmită un mesaj către CIA. Cat Intelligence Agency. Iese din zona de confort și face mereu lucruri noi.
10. Nu pune totul la suflet. Își mai ia câte o palmă ușoară când e prea nebun, primește în timpan o expresie mai grea, dar trece peste, nene! Păi omul e-n stare să stea cinci ani supărat dacă i se pare lui că cineva i-a vorbit urât.
11. Nu procrastinează absolut deloc. Dacă o telecomandă trebuie dărâmată în maximum un minut, face tot posibilul să rezolve treaba. Nu lasă nimic pe mai târziu.
12. Știe ce înseamnă perseverența. A intrat o muscă în casă și imediat a pus ochii pe ea. I-au trebuit vreo două sute de salturi să o prindă, dar nu s-a dat bătut nici măcar o secundă. Câți oameni nu renunță prematur, pentru că își pierd interesul, neavând rapid un rezultat palpabil?
13. Cred că el are toate afecțiunile psihiatrice din lume, la cum se comportă. Uneori e bine să faci pe nebunul, ca o măsură de siguranță când lucrurile și oamenii te consumă din toate părțile”,
Trimiteți un comentariu