duminică, 9 aprilie 2023

EARNEST VĂ RECOMANDĂ UN MUZEU (V). MUZEUL DE PĂPUȘI ,,OLGA” DIN TÂRGU SECUIESC

 Geppetto: Mi-am pus de gând să-mi fac o păpuşă de lemn; dar o păpuşă cum nu e alta, o păpuşă care să ştie să joace, să mânuiască sabia şi să se dea tumba. Cu păpuşa asta vreau să colind lumea, ca să-mi câştig o bucată de pâine şi o leacă de vin... ( Carlo Collodi,  ,,Pinocchio”)

Opt călugărițe, rugându-se în fața ieslei unde s-a născut Iisus



Muzeul Păpușilor ,,Olga”
    Anul acesta, toți cetățenii români, timp de trei săptămâni, se află în sărbători religioase, fiecare, după credința lui.  De aceea, vă recomand, ca în zilele libere ale acestor sărbători- care vă  aduc bucurie și lumină în casele dumneavoastră și care vă înveselesc sufletul- să vă faceți timp pentru a vizita un alt muzeu unic din țara noastră: Muzeul Păpușilor ,,Olga” din Târgu Secuiesc. Mai avem, la București, o colecție de păpuși în cadrul Muzeului de Jucării, dar cel de la Târgu Secuiesc este o colecție privată și este doar a păpușilor. Nu contează vârsta pe care o aveți: muzeul vă va aduce bucuria și inocența copilăriei. Vă puteți lua cu dumneavoastră copiii sau nepoții ori prietenii din copilărie. Nu cred că este vreun om, care să nu fi avut măcar o păpușă confecționată din cârpe umplute cu paie sau din pănuși ori din coceni. De asemenea, în Săptămâna ,,Școala Altfel”, cadrele didactice pot să organizeze o excursie la acest muzeu, ca elevii lor să constate că joaca cu păpuși adevărate este mult mai frumoasă ca jocul pe calculator.
  De câte ori merg spre Brașov, mă opresc la Târgu Secuiesc, nu doar pentru a cumpăra pâinea lor tradițională sau kurtos kalacs, pe care  oricum îi găsesc, în drum în fața gospodăriilor secuiești, ci pentru a mai intra într-o curte din centrul ,, curților! ( și acesta unic în lume, după știrea mea), să mai vizitez vreun muzeu, ca cel al breslelor, farmaciei sau să privesc vreo clădire veche , cu arhitectură specifică zonei sau a epocii când a fost ridicată.
Mama, cu pisica sub braț,
 legănându-și bebelușul
 Așadar, muzeul pe care vi-l prezint  este situat pe strada Independenței nr. 4, într-o clădire ridicată în anul 1910. Muzeul a fond fondat de doamna Ibolya Nagy, care, ca orice secui ce se respectă, vorbește impecabil limba română. Primele păpuși pe care le-a colecționat au fost cele realizate din porțelan ( am aflat că păpușile din porțelan au apărut în secolul X), iar, astăzi, colecția domniei sale cuprinde 1000 de păpuși, realizate din diferite materiale, din diferite perioade istorice, din mai multe țări. Acestea sunt aranjate pe rafturi, canapele, fotolii, scaune, pe jos, unele dintre ele organizate într-o anume tematică, purtând costume specifice imaginii pe care a vrut să ne-o transmită proprietara, pentru a ne determina să însuflețim acele tematici cu amintirile personale sau cu cele pe care le avem din lecturile copilăriei.
  Vă doresc ca vizitarea acestui muzeu să vă facă să vă simțiți bine!
  Vă doresc, de asemenea, ca Sărbătorile Pascale să vă aducă sănătate și gânduri bune!
  Pe curând,
  Earnest

Notă: Fotografiile au fost preluate de pe  ,,Turist prin România”.

2 comentarii:

Polixenia. spunea...

Nu am știut că există un asemenea muzeu in Tg.Secuiesc! Mii de mulțumiri pentru informație,comentariu și recomandare!

Diana spunea...

Voi merge si eu cu prima ocazie. multumesc