joi, 30 mai 2024

EARNEST VĂ RECOMANDĂ UN MUZEU (IX).MUZEUL COFETĂRIEI ,,IOAN GUI ” DIN ARAD

„Prăjiturile sunt speciale. Fiecare zi de naștere, fiecare sărbătoare se termină cu ceva dulce, un tort și oamenii sărbătoresc. Totul ține de amintiri.” 
                                                                         (Amice Valastro)

   
 
Ioan Gui
( 1939-2019)

 Se pare că de acum ne vom putea bucura de o vreme bună, care să ne permită să plecăm la drum, pentru ca să ne bucurăm de frumusețea  țării noastre , îmbogățindu-ne, în același  timp, cunoștințele și bucurându-ne spiritul. Vă îndemn s-o faceți, acum, căci nu se știe ce vor hotărî belicoșii noștri și ai Lumii și s-ar putea să ne trezim că totul în jurul nostru este scrum. Noi putem fi cel mai bun pretext pentru ca acești belicoși să declanșeze vreun Război Mondial. Ar fi bine să nu ne lăsăm prinși în această capcană.
    Așadar, știind că speranța,  și optimiștii mor ultimii, s-o pornim la drum. Dacă veți ajunge în Arad, printre multele obiective pe care le puteți vizita, eu vă propun, ca de obicei, să mergeți la un muzeu unic din România: Muzeul Cofetăriei ,,Ioan Gui”. Toți iubitorii de dulciuri știu că în Moldova, de la Carpați la Nistru, pot mânca cei mai buni cozonaci și cele mai bune plăcinte poale-n brâu, că în Dobrogea pot mânca cele mai bune baclavale și că în Transilvania pot mânca cele mai bune prăjituri, indiferent de zonă geografică și de naționalitățile care le prepară. Însă Aradul era renumit în întreaga Europă, încă de pe la anul 1800, pentru prăjiturile și ciocolata preparată aici.Împăraților austrieci și altor monarhi europeni nu le lipseau niciodată  celebra ciocolată de Arad.
   În anul 2006, cofetarul arădean Ioan Gui  și-a amenajat acest muzeu,în două camere din casa lui, de pe strada Nicolaus Lenau, nr.3, din cartierul Sânnicolau Mic.  Timp de 35 de ani a achiziționat și a reparat diferite mașinării ( mașini de măcinat mac, zahăr și nucă, de bătut albuș, de fabricat înghețată, de produs dropsuri, de tăiat staniol, forme pentru ciocolată, marțipan, biscuiți torturi etc., mese de lucru instrumente de măsură și diferite scule),fotografii, cărți, realizând un laborator de cofetărie din perioada interbelică. De asemenea, muzeul are și o bibliotecă cu peste 500 de volume de carte de specialitate, dintre care multe sunt din perioada interbelică.
  Nu știu dacă urmașii lui, moștenitorii de drept ai acestui muzeu, îl mai țin deschis Încercați dumneavoastră să aflați, când veți ajunge în Arad.
Vizionare plăcută!
Pe curând,
Earnest

:

Un comentariu:

Anonim spunea...

😜