duminică, 11 august 2024

LOCURI SACRE (XII). MĂNĂSTIREA OAȘA

 Oașa este experiență, este trăire, viață, relație interpersonală. Mănăstirea Oașa se cere înțeleasă mai degrabă cu sufletul decât cu rațiunea, mai degrabă cu trăirea decât cu gândirea.”
                                                                                                                             ( Starețul Pantelimon)

Biserica Mănăstirii Oașa
  Zilele acestea, la ,Biserica ,,Precista” din Bacău cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, ca în fiecare an la mijlocul  postului Adormirii Maicii Domnului, a fost adusă icoana făcătoare de minuni ,,Maica Domnului Trihirussa” ( cu trei mâini). Vineri, când am fost la Biserica,,Precista”, la Școala de  Vară, erau în curtea bisericii câteva tarabe cu iconițe, tămâie,cărți și mir și, astfel, am aflat  că deja fusese adusă icoana.  După ce m-am închinat la icoană, mi-am făcut treaba la Școala de Vară, iar la plecare mi-am cumpărat  o sticluță cu mir. Ajunsă acasă, am citit pe  etichetă că mirul a fost făcut la Mănăstirea Oașa cu untdelemn de la Icoana Maicii Domnul ,,Pantanassa.”  Mărturisesc că nu știam nimic despre această mănăstire și nici despre respectiva icoană. De aceea, m-am informat și am hotărât, să vă recomand să mergeți la această mănăstire dacă, în acest concediu, veți ajunge în județul Alba.
   Eu am văzut județul Alba de trei ori și am vizitat tot ce credeam că trebuie văzut: chei, peșteri,cetăți, biserici, mănăstiri, muzee, dar nu știam de existența Mănăstirii Oașa.
Biserica Mănăstirii Oașa, detaliu
Mănăstirea Oașa



   Biserica Mănăstirii Oașa este ctitoria  scriitorilor Ioan Pop și Mihail Sadoveanu care,în anul 1943,  au ridicat pe Valea Frumoasei o biserică din lemn. Aceasta a fost strămutată pe actualul amplasament în anul 1983 ( pe valea râului Sebeș, la poalele Munților Șureanu, în apropiere de lacul de acumulare Oașa) , odată cu amenajarea lacului de acumulare construit pe Valea Frumoasei (barajul Oașa).  În anul 1990, biserica a fost sfințită din nou, iar în jurul ei s-a rânduit o mănăstire de măicuțe și cu  ajutorul primit de la Compania de Construcții „Hidrotehnica” au fost ridicate: corpul de chilii, în stil brâncovenesc, cu etaj, stăreția, trapeza și clopotnița. Deoarece, la această mănăstire se ajunge greu, măicuțele au părăsit-o, în anul 1998. Ulterior,  în acest loc, s-a așezat o obște de călugări intelectuali, de diferite profesii. Data oficială de întemeiere a acestei noi obști monahale este 1  iunie 2000.
   Biserica Mănăstirii Oașa este construită din lemn,  pe o fundație de piatră, având forma de cruce, este acoperită cu șindrilă și are o singură turlă. Biserica  a fost pictată, în frescă, între anii 1985-1986, de către pictorul Liviu Dumbravă din Gura Humorului ( el a mai pictat bisericile mănăstirilor de la: Izvorul Mureșului, Sihăstria Putnei, Secrieș-Moldovița și alte biserici în Dolhasca, Băișești)
În ceea ce privește Icoana ,,Maica Domnului Pantanassa” ( vindecatoarea de cancer), aceasta se află la Mănăstirea Vatoped de la Muntele Athos, ridicată de către Constantin cel Mare și îngrijită, în perioada ocupației otomane, de către domnii români: Ștefan cel Mare, Neagoe Basarab, Alexandru Lăpușneanu, Vasile Lupu, Constantin Brâncoveanu, Constantin Racoviță.
  Așadar, să vă fie tuturor de folos  pelerinajul la Mănăstirea Oașa și mirul de acolo. 
 
Pe curând,
Earnest

Un comentariu:

Anonim spunea...

Doamne ajută, pe toți care-ți cer ajutorul!