vineri, 16 august 2024

E BINE DE ȘTIUT(X). AVRAM IANCU (III).CASA MEMORIALĂ ȘI MUZEELE ,,AVRAM IANCU”

 ,,Prieteni, când intrați în ,,Casa Iancului” din Vidra sărutați nuielele leagănului atârnat în grindă. Poate sărutul de dragoste și recunoștință al celor mulți va mai ostoi arșița  înfrângerilor, a dezamăgirilor, a părerilor de rău ce i-au chinuit inima și cugetul, deși, ca și Bălcescu a pătimit doar pentru dreptate și libertate și s-a jertfit pentru ca ele să vină mai devreme pentru poporul lui ca și pentru toate popoarele lumii.” ( Dumitru Almaș)

 M-am gândit, dacă tot v-am recomandat Mănăstirea Oașa și călătoriți prin județul Alba, să vă recomand  să vizitați Casa Memorială  și  cele două  muzee  dedicate lui Avram Iancu.
 Casa Memorială din comuna Avram Iancu ( fosta comună Vidra  de Sus)
Casa Memorială din Incești (1801)
 din satul Incești, a fost organizată ca muzeu în anul 1924. La inaugurarea ei a participa și Regele Ferdinand. În această casă s-a născut Avram Iancu: ea a fost construită de părinții lui,pe temelie de piatră, din bârne de brad bătuți cu șipci, tencuiți și văruiți în alb. Casa este în ,,stilul moțesc” cu acoperișul în patru ape foarte înalt ( de două ori mai înalt ca pereții casei) și țuguiat, ca zăpadă să cadă repede de pe șindrilă, cu prispă,pritvor și cu două încăperi, una în care locuia familia, iar cealaltă era pentru oaspeți. În muzeu, se află obiecte personale ale lui Avram Iancu, printre care și leagănul, testamentul, unul dintre fluierele sale, pe care și le făcea singur, arme  etc. În curte, au fost ridicate de către ASTRA ( menționăm, că mica sa avere a fost dată acesteia) câteva anexe:  o bisericuță, o bibliotecă și una de  expoziții etnografice, care cuprinde obiecte de la portul moțesc la cele de uz casnic și gospodăresc. Se preconizează, ca în acest an, să sculpteze portretul lui Avram Iancu în stânca supranumită „Mâțul”, din spatele casei. Un bust al lui Avram Iancu se află lângă Căminul Cultural .Acesta a fost realizat în anul 1968, din bronz, de către sculptorul Romul Ladea.
Muzeul ,Avram Iancu” din Câmpeni
Muzeul ,,Avram Iancu” din Câmpeni este  amenajat în casa unde și-a desfășurat activitatea Cartierul General al armatelor lui Avram Iancu. Această clădire a fost construită în jurul anului 1840, în stilul arhitectonic mocănesc,în formă de V. Muzeul s-a înființat în anul 1989. Muzeul cuprinde patru săli privind istoria acestor meleaguri.Sala a patra este dedicată revoluției de la 1848-1849. În această sală este macheta tunului din lemn de cireș ,,Decebal”, pe care Avram Iancu l-a folosit în bătăliile din timpul revoluției și 
 multe documente printre care și o parte dintre scrisorile pe care și le trimiteau revoluționarii cu înformații legat de lupte și de deplasarea trupelor secuiești, maghiare și austriece În aceeași clădire cu muzeul, se află și Biblioteca orașului. Muzeul din Câmpeni oferă vizitatorilor o serie de activități interactive și active special concepute pentru copii.Atelierele de creație, jocurile educative, filmele și vizitele ghidate adaptate vârstei le permit copiilor să cunoască într-un mod plăcut viața lui Avram Iancu.
Casa-Muzeu ,,Avram Iancu ” de la Baia de Criș a fost organizată în anul 2003  în casa brutarului Ion Stupină zis și Lieber, pe prispa căreia a murit,  în dimineața zilei de 10 septembrie 1872, ,,Crăișorul Munților”. Casa are două încăperi: în prima încăpere  este prezentată activitatea revoluționară a lui Avram Iancu, iar în a doua încăpere sunt expuse piese de etnografie locală. Multe dintre obiectele de etnografie expuse aici „poartă amprenta tricolorului românesc; astfel, sub tabloul reprezentând pe Avram Iancu, este expusă o pătură de lână, ţesută în cele trei culori naţionale, pe care eroul a stat când a participat la un eveniment la Ţebea. Tot ca unicat amintim cele două tablouri care îl înfăţişează pe Iancu în întregime îmbrăcat în straie moţeşti, tablouri foarte puţin mediatizate. Nu lipseşte tradiţionalul tulnic, primit de la un nepot de-al Iancului.”
 Vă doresc vizitări plăcute în județul Alba, care să vă aducă plăceri spirituale și să vă îmbogățească sufletul cu mândrie patriotică!
Pe curând,
Earnest
P.S.Mai este o Casă Memorială ,,Avram Iancu ”în Târgu Mureș.

2 comentarii:

Diana spunea...

Felicitari pentru puterea si optimismul tau

Anonim spunea...

Informații inedite despre oameni și locuri,despreAvram Iancu și muzeele dedicate lui