,, Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inimă română.”
Cei cu inimă română.”
Astăzi, aflându-mă într-o neputință fizică totală, mi-am propus să stau cuminte: să nu gătesc, să nu scriu, nici măcar pe blog, dar m-a ,,trezit” acest mesaj de la prietena mea din facultate, Ghena: ,,Mă doare sufletul pentru nimicnicia noastră de azi.”
Ieri, m-am bucurat pentru activitatea organizată la Biserica Precista, unde s-a făcut o pomenire pentru corifeii Unirii de la 24 ianuarie 1859, unde eu am vorbit despre necesitatea Unirii, despre personalitatea PS Melchisedec și rolul lui în realizarea Unirii, iar colonelul în retragere Stelian Petru Cojocaru a prezentat uniforma soldaților din armata înființată de domnul Alexandru Ioan Cuza, uniformă pe care au purtat-o elevii de la Colegiul „Mihai Eminescu” și Colegiul „N. V. Karpen” Bacău, voluntari ai Asociației ,,Tradiții Militare Românești Bacău”. Au fost prezenți elevi de la Școala ,,Spiru Haret”, părinți,bunici. Au fost trei generații și mi-am zis: Biserica știe să adune oamenii și la sărbători naționale, nu numai la cele religioase.
Dar, astăzi, m-a apucat o furie totală, care mi-a adus aminte de tot ce s-a întâmplat în România, în ultima săptămână. În primul rând, m-a revoltat că cei care ne conduc merg împotriva mersului politic: în timp ce Mai Marile Lumii, Trump, ia măsuri pentru protejarea economiei S.U.A., pentru folosirea propriilor resurse, pentru suveranitatea statului american ( dacă nici statul american nu mai este suveran, mă întreb: cine mai este? Sau se referea la acel Guvern suprastatal, care controlează totul în Lume?), Guvernul României întocmește o listă cu ce mai trebuie vândut: părți din acțiunile TAROM, Hidroelectrica, Fondul de Stat al Pădurilor, al Sării, C.F.R. etc. Mai mult, se zvonește că Ungaria ar fi cumpărat acțiuni din EON, privind distribuția curentului electric ( putea să o cumpere statul român), că vrea să pună mâna pe porturile Constanța și Sulina și uite așa, visul lui Carol Robert D'Anjou se va îndeplini după 695 de ani! Ce-i aia suveranitatea statului și a poporului? Trebuie schimbată Constituția! Trump a oprit comerțul mărfurilor americane din Ucraina și a blocat navele lor în portul Constanța, a oprit ajutorul către Ucraina, iar noi ascultăm ordinul, privind sprijinirea Ucrainei, dat de NATO, la cerința lui Mark Rutte. Suntem nebuni? Să nu uităm nici faptul că s-a hotărât ca firmele de stat datoare ce nu-și plătesc datoriile până în martie pot fi scoase la vânzare. În baza acestui ,,principiu” scot ei la vânzare acțiuni din societățile enumerate, mai sus? Alte întrebări: cât a fost comisionul? Aceasta este stabilitatea, în baza căreia s-a realizat alianța dintre P.S.D. și P.N.L.? Unde sunt banii despre care atotștiutorul Gușe ( cam câteva mii de miliarde), ne informează că nu se mai găsesc. La început, mi-am zis că miliardele au fost date Ucrainei, dar, acum, am altă părere!
Cum să nu mă înfurii, când la Realitatea Plus, de vreo câteva zile se vorbește despre primarul din Sinaia. Când Ecaterina Andronescu, invitată la o astfel emisiune, a spus că a crezut că va trebui să o întrebe despre reforma învățământului a lui Cuza, moderatoarea s-a răstit la dumneaei, spunând că are rezerve, privind Domnul Cuza. Bineînțeles, că doamna Andronescu i-a răspuns că despre acel primar, peste vreo sută de ani, nimeni nu va ști cine a fost și ce a făcut, dar nici moderatoarea nu s-a lăsat, replicând: nu ne interesează trecutul! Ce să mai spun și de faptul că la aceeași televiziune, se dezbate, de câteva zile, subiectul Raisa. De ce stimată doamnă Alexandrescu, v-ați lăsat prinsă într-o astfel de capcană? Însă cea mai interesantă emisiune, pe 23 ianuarie, a fost organizată la Antena 3 de către Mihai Gâdea. Domnule Gâdea, mai bine ați fi chemat un istoric să vorbească despre Unire și Cuza, aducând trecutul în prezent, ca românul să poată găsi asemănările și deosebirile,între trecut și prezent, după 166 de ani. Dar nu, domnul Gâdea ne-a făcut un mare cadou, prezentându-ne un candidat la Președinția României: Nicușar Dan. Nu m-am uitat, pentru că nu am vrut să-i fac audiență și am vizionat un film. Însă într-o pauză de publicitate, am prins câteva secvențe. Doamne, ocrotește-i pe români și dă-le minte și înțelepciune! Nicușor Dan arăta ca un individ adus cu pluta pe Bistrița: mai dezbălăzat ca Marcel Ciolacu, cu o privire pierdută și obosită. Frazele pe care le-am auzit nu aveau logică: în prima propoziție spunea ceva, iar în a doua contrazicea ceea ce a spus în prima. Apoi, el nu știe să folosească niște termeni: a spus elemente în loc de obiective, dosare în loc de proiecte etc.
Ceea ce a pus colacul peste pupăză a fost îmbolnăvirea bruscă a lui Marcel Ciolacu, care s-a temut să participe la vreo Horă a Unirii, el care vrea să-și câștige popularitatea pe Tiktok, arătând că este un cetățean ca toți cetățenii români, cât de cât înstăriți, care-și permit să mănânce sarmale, mititei, zacuscă, frigărui, papanași, să aibă multe cravate, pantofi cu talpă roșie. Dar liberalul Bolojan a dat dovadă de curaj: s-a dus la Focșani, unde nu a fost primit cu entuziasm, ci a fost huiduit și făcut golan. Eu nu sunt de acord cu astfel de manifestări la o Sărbătoare Națională, totuși m-am bucurat că a primit o lecție din partea alegătorilor, pe care ar fi primit-o și șiretul de Ciolacu, dacă nu se îmbolnăvea subit.
Nu pot încheia fără îndemnul lui Iohannis: ,, să celebrăm proiectul nostru național de unitate și să nu uităm că democrația și libertatea trebuie mereu apărate, iar drepturile și libertățile cetățenești respectate zi de zi pentru a nu cădea pradă populismului și extremismului” Măi, așa să fie? Nu înțeleg, cum respectarea unui drept și a libertății te poate face pradă populismului și extremismului? Cât despre unitate și democrație, tocmai domnia ta ne vorbești?
Pe curând,
Earnest
Trăiască România!
versuri Adrian Păunescu,
muzica Nicu Alifantis
https://www.youtube.com/watch?v=n1FMLFAJSw8
2 comentarii:
La mulți ani, români!
Cel mai frumos discurs rostit vreodată în limba română! L-a spus Mihail Kogălniceanu la investirea lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a domnit șapte ani și a construit o țară.
„După 154 ani de dureri, de umiliri şi de degradare naţională, Moldova a reintrat în vechiul ei drept, consfinţit prin capitulaţiile sale, dreptul de a-şi alege pe capul său, pe Domn. Prin înălţarea ta pe tronul lui Ştefan cel Mare, s-a înălţat însăşi naţionalitatea română… Alegându-te pe tine Domn în ţara noastră, am voit să arătăm lumii ceea ce toată ţara doreşte: la legi noi oameni noi.
O Doamne! Mare şi frumoasă îţi este misiunea. Constituţia din 7 august ne însemnează o epocă nouă şi Măria ta eşti chemat s-o deschizi!
Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca Domn fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi… Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate; împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire.
Porţi un frumos şi scump nume, numele lui Alexandru cel Bun. Să trăieşti dar mulţi ani, o Doamne! ca prin dreptatea Europei, prin desvoltarea instituţiilor noastre, prin simţămintele tale patriotice să mai putem ajunge la acele timpuri glorioase ale naţiei noastre, când Alexandru cel Bun zicea ambasadorilor din Bizanţ că România nu are ocrotitor decât pe Dumnezeu şi sabia sa. Să trăieşti, Măria ta!”
Cine credeți că era zdruncinată de furtul coifului de la Coțofănești și despre cele două brățări dacice, vorbind de identitatea noastră? Tăntica aceea pe care n-o interesa trecutul și se răstea la doamna Andronescu.
Trimiteți un comentariu