vineri, 3 ianuarie 2025

PENTRU POLITICIENI ȘI FORMATORII DE OPINII

 ,,Istoria este ecoul a tot ce cade pe drumul neamului omenesc.” 
                                                                              ( Lamartine)


   Dragi politicieni și formatori de opinii, vă întreb, cu respect, ce ați făcut când erați elevi, în timpul orelor de istorie? Copiați temele la mate, fizică, română, limbi străine sau scriați scrisori de dragoste? Nu se poate să nu fi știut că prezentul este consecința trecutului. Dacă s-a greșit în trecut și nu se învață din greșeli, trecutul se repetă. De asemenea, dacă nu se învață din faptele bune care s-au făcut  și crezi că totul este depășit, riști să greșești mai mult. La rândul său, prezentul deschide calea spre viitor. Totul este atât de simplu, dacă ai un gram de înțelepciune și să nu te consideri că le știi pe toate. Știți care a fost principala acuzare adusă  lui Socrate de către Areopag?  Socrate a spus că el este înțelept, pentru că știe că nu știe nimic. Dar voi le știți pe toate!
     Vă prezint patru  fapte istorice, din istoria noastră, din care ați fi putut învăța.
1. Pe 7 octombrie 1842, curțile puterii suzerane și protectoare (Turcia era puterea suzerană, iar Rusia   era puterea protectoare), l-au înlocuit  pe Domnul Țării Românești Alexandru Dimitrie  Ghica ( 1834-1842), pentru că a încălcat Regulamentul Organic, care era Constituția țării. În zilele noastre, atât Curtea Constituțională, care veghează la respectarea Constituției, cât și Președintele țării au încălcat Constituția, iar majoritatea politicienilor și formatorilor de opinii ( în mare parte comentatori politici și jurnaliști) aduc argumente că este justă acțiunea Curții Constituționale. Ar trebui să ne bucure tăcerea Puterilor, pentru că tăcerea lor ne arată că suntem cu adevărat independenți! Sau nu suntem?
2. În anul 1907, se modifica Legea generală a pensiilor. Prin  Legea de modificare a pensiilor se desființau casele de pensii, fondurile lor, trecând la Casa Generală a Pensiilor,  De asemenea, prin modificarea art. 24, pensionarul putea cumula la pensie sa o nouă retribuție, de la stat, județ, comună sau de la orice unitate de administrație publică, fără să depășească însă, la un loc, suma de 200 de lei lunar.  Leul avea acoperire în aur, iar valoarea unui leu era aceeași cu a unui franc francez și cu cel elvețian ( exemple : 1 kg de pâine costa 27 de bani, iar 1 kg de carne de porc costa 1,25  lei , 1 l. lapte costa 41 de bani). Astăzi, 1 franc elvețian are valoarea de 5, 314 lei. ( 1 kg franzelă costă 10 lei, 1 kg carne porc între 18 și 28 de lei, 1 l lapte între 4,69 lei și 16 lei). 
3. Pe data de 2 februarie 1929, Guvernul României ( Partidul Național Țărănesc) semna la Paris un contract de împrumut cu un grup de bănci internaționale ( ,,împrumutul de stabilizare”) în valoare de 100.740.750 de dolari ( 17.000,000.000 de lei), cu o dobândă reală de 8,98%. Guvernul național-țărănesc garanta cu veniturile Regiei Monopolurilor Statului, cu terenuri petroliere, cu fabricile de chibrituri, cu societatea telefoanelor, cu concesionarea construirii unor căi de comunicație ș.a.. Contractarea unui astfel de împrumut aducea după sine instituirea unui sistem de control al creditelor prin ,,consilieri tehnici” și ,,experți” străini care au acaparat pozițiile cheie dintr-o serie de instituții economice. În octombrie 1929, prin crahul de la Bursa din New York ( Joia Neagră) s-a declanșat Marea Criză Economică. Ce s-a întâmplat cu economia românească: totul s-a vândut! Și cu asta, ce-am făcut,  se întreba Tănase.  Dar voi, guvernanților, ce-ați făcut și ce aveți de gând să faceți?
4. În ianuarie 1935,în ziarul Ivestia ( în limba rusă ,,mesaje transmise”), cotidian rusesc întemeiat în anul 1917, Nicolae Titulescu ( atunci, era Ministru de Externe ) făcea următoarea declarație cu privire la poziția Micii Înțelegeri și Înțelegerii Balcanice : ,,Aceste înțelegeri precum și alianța noastră cu Franța alcătuiesc fundamentul politicii noastre externe. Amiciția între România și Uniunea Sovietică, dintre Uniunea Sovietică și Franța garantează funcționarea normală a tuturor acestor alianțe, care nu sunt îndreptate împotriva nimănui, ci din contră, constituie o garanție de pace din partea Europei în care țările noastre sunt situate.”  Această declarație nu-l face pe marele diplomat stalinist, pentru că știm că el era de formație conservator - democrat și naționalist. Ce-i drept,  contemporanii săi l-au considerat simpatizant al Uniunii Sovietice, dar ei nu au înțeles că Nicolae Titulescu știa cât era de periculos să izolezi două state: Uniunea Sovietică, care nu încheiase Pacea de la Paris ( 1919-1920) și Germania, care avea atâtea interdicții. Și a avut dreptate, căci cele două state au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, la 23 august 1939, care a dus la declanșarea celui de Al Doilea Război Mondial. De aceea, vă sfătuiesc să nu mai sfidați Rusia, căci are cu cine să se alieze, în caz de război. Și nu uitați: dacă Hitler l-a trădat pe Stalin, rușii au reușit să-i înfrângă pe germani și să-și impună punctul de vedere la Tratatul de Pace de la Paris, din anul 1946.
   Așadar, politicieni și formatori de opinie puneți mâna pe cărțile de istorie și învățați din măsurile bune și nu repetați greșelile trecutului.
   Pe curând,
   Earnest

2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte frumos ai scris. Argumentat

Anonim spunea...

🎩🎩🎩🎩💥👏👏👏👏👏👏👏💐💐💐💐💐💐💐🍹