luni, 31 martie 2025

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (CXXIII).RODICA OJOG BRAȘOVEANU, VULTURUL DE DINCOLO DE CORNUL LUNII

 ,,De data asta împrejurările nu au  fost prielnice, poate nu am fost suficienți de chibzuiți sau ne lipsește acea împlinire și înțelepciune politică despre care vorbește stolnicul, dar va sosi, logofete, încredințat sunt că va sosi și ziua și ceasul, când, lepădând poverele supușeniei, Vulturul nostru va zbura slobod  pe cerul Valahiei, avântându-se peste piscuri și luceferi departe, dincolo de Cornul Lunii! Pizmuiesc viitorimea , logofete! Binecuvântate și bucuroase zilele cele vor trăi...”                                                                                                                        (Brâncoveanu către Radu Andronic)

   

Angela Rodica Ojog Brașoveanu
(București, 1939-București 2002)
Când ești nevoit să stai la pat, îți amintești că sub patul în care zaci mai sunt cărți care așteaptă să fie citite și pe care le-ai uitat acolo. Așa este cu romanul pe care, astăzi,  vi-l recomand și pe care l-am primit cadou de la o  colegă, de Sfântul Nicolae, în anul 2017. Cu ocazia aceasta, am aflat că Rodica Ojog Bașoveanu a scris și romane istorice, nu numai romane polițiste, ca a fost de profesie avocat și că a fost căsătorită cu actorul Cosma Brașoveanu, coleg de generație cu Florin Piersic, Leopoldina Bălănuță, Ioana Bulcă și cu alți mari titani ai teatrului și cinematografiei românești. În anul 2016, v-am recomandat  să citiți de această scriitoare romanul polițist ,,Coșmar”, care mi-a plăcut foarte mult.
 În romanul istoric ,, Vulturul de dincolo de Cornul de Aur”, Rodica Ojog Brașoveanu și-a ales, din tumultoasa domnie a lui Constantin Brâncoveanu, anul 1703, unul din numeroșii ani ai domniei sale, când Cabinetul Negru  ( Secret) al Stolnicului Cantacuzino de la Cancelaria Domnească constituia locul unde acesta, în cursul unor mese stropite cu vinuri bune, lua și prelucra informații de la invitații săi  străini, fără ca aceștia să-și dea seama.. În acel an 1703 , s-ar fi pus la cale o răscoală a popoarelor din Balcani și din Țările Române, ajutate de Rusia și de Austria, împotriva Imperiului Otoman, prilej cu care, la Curtea Domnească, trebuiau să se întâlnească reprezentanți din acest țări.
   Pentru scrierea acestui roman, autoarea s-a documentat mult, citind cronicile vremii, obiceiurile și mai ales limbajul epocii. Bucureștiul era o capitală unde se îmbinau influențe de cultură și civilizație orientale cu cele occidentale, pe o structură puternică tradițională. Luxul domină la curțile domnești și  ale dregătorilor,conform cheltuielilor cerute de ighemonicon, se consumau mâncăruri și băuturi multe din toate gastronomiile, erau curți cu grădini organizate după modelul celor din Italia, dar cu mulți arbuști decorativi și cu plante frumos mirositoare din Turcia. Bineînțeles, că alături de acest lux ne descrie satele ghirmelie cu ghirmelii ( cocioabe), iar alături de hanuri curate cu mâncăruri și băuturi alese erau hanurile  murdare, pline de păduchi, unde abia puteai găsi ceva de mâncat. Autoarea folosește arhaisme, multe de origine turcă, în special cele legat de domeniile de activitate ale negustorilor: bogasieri ( negustorii de pânzeturi fine ), toptangii ( negustori angrosiști), coropcari ( negustori ambulanți), marchitani ( negustori de mărunțișuri), țătrari ( negustorii care vindeau șătrarilor).
  Autoarea țese pe această atmosferă complotistă  și într-o societate cosmopolită dar și tradițională  povestea de dragoste dintre Smaragda, fata vornicului Cerchez (promisă Prințului Serbiei Alexandru, participant la complot) și Gheorghiță,  fiul  boierului Filipescu. 
   Rodica Ojog Brasoveanu nu ratează să nu ne amintească niște ziceri înțelepte românești, dintre care, menționăm:  ,,Vrăjmașului care se duce, fă-i pod”, ,,Nu-i când te  izbește un armăsar, ci când te trântește un măgar”,  ,, Dumnezeu i-a dat omului cuvântul, ca să ascundă gândul”, dar și cele cu umor negru: ,, Ferește-ne Doamne de un foc, că nu are ce arde!” Nu putem să nu remarcăm talentul ei de a descrie personajele, dar și crearea unor tablouri, intercalate în narațiune: ,,Luna se spânzurase fanar galben caisă pe un pisc de cer și , ninși cu lumină, caii străluceau ca atlazurile de la Alep. Prea îndestulați și odihniți, tropăiau și nechezau căsniți de nestăpânit dor de ducă.” Și cum  într-un roman istoric nu trebuie să lipsească nostalgia, autoarea ne atrage atenția:,, Vremea se călătorește vânteș, ceasurile se târăsc nevoie. Iaca adevăr pe care oamenii îl deslușesc când încep a cerceta cu ochi înrourat de dulci aduceri aminte îndărăt, spre duse zile de zburdalnică, tinerețe. Cartea  vieții, glăsuiesc bătrânii, n-o poți deschide după poftă, nu poți întoarce la foile pe care le-ai îndrăgit. Pe acelea degetele noastre nu le va mai dezmierda în veci. Pergamentul îngălbenit le mai păstrează doar urma...”
  Acum, domniile voastre se întreabă: care a fost finalul complotului și oare Smaragda și cu Gheorghiță și-au împlinit iubirea?  Toate acestea, dacă vă interesează, le veți afla singuri, citind romanul.
  Pe curând,
  Earnest

Să ne amuzăm: https://www.youtube.com/watch?v=SuQX3fuBeXQ

miercuri, 19 martie 2025

NICIODATĂ! DIN NOU?

 ,,Nada mas”
 (Julio Cesar Strassera, 18 septembrie 1985)

 
   Cu ,,Nada mas” și-a încheiat acuzarea procurorul Julio Cesar Strassera în celebrul Proces al Juntelor, din Argentina, din anul 1985. Pentru prima oară, o Curte de Apel Civilă judeca o dictatură militară.  După cel de Al Doilea Război Mondial, în Argentina a fost instaurată o dictatură militară.  În anul 1976, a izbucnit așa-numitul ,,război murdar” declanșat de către mișcarea comunistă împotriva atrocităților celui de al treilea dictator, Generalul Jorge Videla. Eram student , când s-a declanșat în Argentina războiul de gherilă al comuniștilor și simpatizanților acestora , și cu toții urmăream știrile, privind vânarea de către  
forțele militare și de securitate și de către „escadroanele morții” ale Alianței Anticomuniste Argentiniene a disidenților politici și a tuturor persoanelor suspectate de legătură cu socialiștii și  cu comuniștii. Ne bucurasem că se terminase Războiul din Vietnam. Însă mai Marii Lumii nu se săturaseră de război, iar, după cel de Al Doilea Război Mondial, nu mai încetau conflictele.În  perioada aceea, în Africa izbucniseră războaie civile în Mozambic, Angola și în Etiopia, după războiul cu Somalia, iar în Extremul Orient nu se încheiase problemele cu Vietnamul: izbucniseră războaiele între Vietnam cu Cambodgia și Tailanda și  între China și Vietnam. Nici  Europa nu era prea liniștită. În Spania, deși căzuse regimul franchist odată cu moartea lui Franco, bascii voiau să se desprindă de Spania, iar în Portugalia, după victoria Revoluției Garoafelor împotriva dictaturii fasciste, noul regim democrat avea să se confrunte cu nostalgicii vechiului regim. La noi, în țară, luând exemplul bascilor, secuii se voiau autonomi, iar la frontiera cu URSS se iscase un conflict: în urma unei inundații, Prutul își schimbase cursul și trei localități  au  trecut la URSS, iar locuitorii s-au trezit peste noapte cetățeni sovietici. La Sculeni, au fost mobilizate trupe, la fel și de partea cealaltă a Prutului. Tancuri, mașini cu militari, duduiau pe Sărărie, iar unii locuitori ai urbei se pregăteau să plece în refugiu. Nouă, studenților, nu ne venea să credem ceea ce ni s-ar putea întâmpla: nu voiam să trecem prin aceleași spaime, nenorociri prin care au trecut părinții și bunicii noștri.   O colegă își împrimase deja un tricou cu deviza  ,,Make love, not war”, pe care o lansaseră hipiștii în SUA, în timpul războiului cu Vietnam. Și nu era singura care purta un astfel de tricou. În aceea perioadă, România se bucura de mare popularitate în Lume, ceea ce i-au făcut pe ideologii epocii să reînvie cultul personalității, care a deschis calea spre o dictatură personală.
 Acel ,,Nada mas”, adică tradus ,,Niciodată, din nou” nu era încă lansat. Însă acum, îl știm și cred că tot românul ar trebui să-l aibă în minte și să înțeleagă că nimeni nu ar trebui să accepte să trăiască într-o dictatură, indiferent de caracterul ei, și să nu fie părtaș la un război care nu este al lui. Trebuie să ne creștem copiii, nepoții în libertate și pace. Să trăim într-o libertate ca o necesitate înțeleasă, cu respectarea valorilor morale și naționale, cu dreptul de a respecta pacea. Copiii și nepoții noștri trebuie ă fie învățați că noi, românii, nu am provocat niciun război: noi am luptat pentru apărarea teritoriului și a bunurilor și nu am râvnit la bunurile altor popoare. Aceste fapte ne-au dat demnitate și respect de sine.
  Eu spun răspicat ,,Niciodată!” și nu vreau să mă întreb: ,,Din nou?”
Pe curând,
Earnest

P:S.Procesul Juntelor a fost înregistrat. Înregistrarea se păstrează în Arhiva Națională a Norvegiei și a constituit scenariu pentru filmul Argentina 85,pe care argentinienii l-au realizat în anul 2022.  Nu știu dacă este pe on-line. Eu l-am văzut și merită să-l vizionați.

Vă las în compania lui Victor Socaciu:https://www.youtube.com/watch?v=GVbIZv7ce7M


vineri, 7 martie 2025

UN BOB DE CULTURĂ ȘI DE ISTORIE (III)

 ,,Cum să respecți valorile naționale dacă nu le cunoști?”
                                                        ( Nicolae Manolescu) 

   Luna martie este plină de evenimente cunoscute ca: 8 Martie- Ziua Femeii, a Mamei, 25 martie 1945- Legea Agrară, 27 martie 1848- Declarția de Unire a Republicii Democrate Moldovenească(Basarabia)  cu România,  28 martie 1918 -începutul Revoluției de la 1848 din Țările Române cu citirea Proclațiunii - Program în fața Hotelului Petersburg din Iași, la care mai adăugăm și prăzmuirea , astăzi, 7 martie, a Sfântului Ierarh Efrem, Episcopul Tomisului, martirizat în anul 305, în timpul persecuțiilor declanșate de Dioclețian. Despre aceste evenimente am mai scris pe acest blog, de aceea, am ales alte două care au, de asemenea,  o importanță deosebită pentru istoria și cultura noastră.

Cele două boabe de istorie și  de cultură pentru luna martie 

Orheiul Vechi
Ruinele Cetății Hoardei de Aur

  În martie 1241 a început Marea Invazie a Hoardei de Aur spre Europa de Vest.Hoarda de Aur este numele statului tătaro-mongol al Hoardei Albastre. Înainte de moartea sa (în anul 1227), Gingis Han a împărțit Imperiul Mongol în două părți: Hoarda Albastră care cuprindea cele mai vestice părți ale imperiului și Rusia Sudică au a fost date nepotului său, Batu ( 1205-1255) și Hoarda Albă care cuprindea părțile vestice ale imperiului (zona  Munților Caucaz, ale Mării Negre și Iranul) au fost date fiului său, Orda (1204-1280). Batu și-a stabilit reședința  pe cursul inferior al Volgăi și de acolo a plănuit extinderea imperiului său spre vest, să cucerească  Polonia, Țările Române, Ungaria, Viena.Cronicile ne relatează  că timp de mai mulți ani a trimis iscoade din Polonia spre teritoriul Moldovei, ca să cerceteze cele mai prielnice trecători din Carpații Orientali pentru a pătrunde rapid în Transilvania spre Ungaria, fără a da răgaz acestora să-și pregătească apărarea, dar și pentru a cerceta fortificațiile ( palisade și șanțuri ) pe care vlahii negrii ( moldovenii) le ridicaseră pentru apărare ( conform cronicarului arab Rașid od Din)  El a împărțit oastea, aflată atunci în Polonia,  în 3 corpuri: unul condus de Kadan și Buri care a devastat Nordul Moldovei și pe 31 martie a trecut prin pasurile din Nordul Carpaților Orientali în Transilvania, distrugând Rodna ( 1 aprilie), Bistrița (22 aprilie), apoi Dej, Cluj, Zlău, Oradea, Arad; al doilea corp condus de Bochetor a trecut Siretul și după ,,ce învinsese oamenii care ieșiseră la luptă ”a prădat Sudul Moldovei și a pătruns în Transilvania prin Pasul Oituz, ocupând Brașovul ( 31 martie), Sibiul (11 aprilie), apoi Sebeșul și alte localități; al treilea corp condus de Budjek, a prădat Muntenia, învingând rezistența opusă de români și a pătruns în Banat prin Severin. Despre atrocitățile, tactica de luptă a  tătaro-mongolilor în Vestul Transilvaniei ne relatează Rogerius în ,, Carmen miserabile.” El considera că tătaro-mongolii erau interesați mai mult să omoare, nu să prăduiască, iar după ei ,, zăceau pe câmpii şi pe drumuri cadavrele multor morţi, unele cu capul tăiat, altele sfârtecate în bucăţi; în vile şi în biserici, în care se refugiaseră cei mai mulţi, erau numeroase corpuri arse. Şi steteau leşurile pe pământ, cum stau la păşune în câmpiile nelucrate, turmele de vite, de oi şi de porci, şi cum stau în carierele de piatră, blocurile tăiate pentru construcţie.”Printre clădirile devastate de ei au fost cele două mănăstiri cisterciene: Igriș ( care avea cu o imensă bibliotecă și unde a fost înmormântat Regele Andrei II, cunoscut pentru Diploma  Andreanum (1224) prin care le acorda sașilor privilegii, printre care scutirea de taxe vamale, folosirea împreună cu românii a pădurilor, apelor, pământului, fără nicio obligație) și Cârța. Dinspre teritoriul românesc, mongolii s-au îndreptat spre Ungaria, Cehia, ajungând la Viena, pe care a prăduit-o și la întoarcere, în anul 1242, au prădat din nou teritoriul românesc. În ,,Cronica rimată”, Filip Mousket ( contemporan cu evenimentele respective, trăind între anii 1220 și 1282) ne dă următoarea informație : ,,a venit veste despre tătari, cu mare bucurie în lumea toată, cum că regele din țara vlahilor i-a învins la trecători”, dar nu ne spune cum se numea acest rege. Invazia lor a avut un efect negativ asupra dezvoltării societății românești, dar a oprit expansiunea maghiară dincolo de Carpați. În secolul următor, Hoarda de Aur și-a stabilit reședința, în anumite perioade, la Isaccea , apoi la Orheiul Vechi. Cel care i-a alungat pe tătari din Muntenia,în anul 1324,  a fost Basarab I,iar din Moldova, Bogdan I, în jurul anului 1360,  dar Ștefăniță le-a permis să se stabilească în Bugeac. Nu știm ce sentimente  l-au îmblânzit pe aprigul domn, de le-a permis să locuiască pe teritoriul Moldovei celor care erau mereu alături de turci în luptele cu bunicul său, Ștefan cel Mare.
  Alt urmaș al lui Gingis Han, Haci Ghirai,  s-a desprins de Hoarda de Aur și după lupte îndelungate a întemeiat, în anul 1441, Hanatul Crimeei, care cuprindea Peninsula Crimeei și stepele din sudul Rusiei și ale cazacilor. Acest Hanat a devenit , în anul 1475, sangeac al Imperiului Otoman, iar în anul 1783 a devenit gubernie a Imperiul Țarist, după ce ,în anul 1774, prin Tratatul de la Kuciuk-Kainardji, fusese pus sub protecția acestuia.  Vreau să fac o mențiune: tătarii de astăzi, nu mai sunt mongolii din perioada la care ne-am referit, mai sus. La origine, au fost neamuri altaice, din gruparea mongolă, acum sunt tot neamuri altaice, dar din gruparea turanică. Ei au fost asimilați de către  turci, islamizați și vorbesc limba tătară, îmbinare de cuvinte turcești cu cuvinte mongole.
  În ceea ce-i privește pe tătarii din Dobrogea, aceștia s-au stabilit aici, în mai multe faze: în vremea lui Nogai ( sfârșitul secoluluii al XIII-lea și la începutul secolului al XIV-lea), când și-a stabilit reședința la Isaccea, și la sfârșitul secolului al XVI-lea, când au venit grupuri de tătari din Crimeea.

Grigorie Din  Măhăci 
 Codex Sturdzanus
La începutul primăverii anului 1580, un copist anonim nord-hunedorean a început să adune într-un singur manuscris literatura apocrifă și hagiografică tradusă în limba română , paralel cu cărțile Bisericii. Opera sa a fost continuată, până în anul 1620, de preotul Grigorie Din Măhaci ( azi Măhăceni județul Alba) care este cunoscută cu numele de ,,Codex Sturdzanus”, nume dat de Bogdan Petriceicu Hașdeu, după A.D. Sturdza care l-a dăruit Academiei Române și pe  care l-a fost pus la dispoziția lui Hașdeu, pentru a-l studia. Codexul cuprinde legende apocrife, hagiografice și apocaliptice: Legenda Duminicii, Rugăciunea de scoaterea dracului, Legenda Sfintei Vineri, Legenda lui Avraam,Tatăl nostru cu tâlc precum și așa-zise texte bogomilice (Apocalipsul Apostolului Pavel, Apocalipsul Maicii Domnului, Cugetări în ora morții, Legenda Sf. Sisinie, Să neștire buru creștiru). Conține și o copie a Catehismului luteran al lui Coresi. Este un veritabil monument de limbă veche românească, dovadă a ascendenței limbii române, alături de limba slavonă, ca limbă de cultură promovată de mediile neprivelegiate: preoți de târg și de sat, boierimea mică, târgoveți. Limba română folosită în această carte cuprinde multe rotacisme, fiind deosebit de importante pentru studiul evoluției limbii române. Acest Codex a fost publicat de către Bogdan Petriceicu Hașdeu, în anul 1879, în ,, Cuvinte den bătrâni” vol II. 
  Menționăm că Dimitrie A.Sturdza s-a născut pe 10 martie 1833 la Miclăușeni, județul Iași, într-o familie veche de boieri, de pe vremea lui Alexandru cel Bun. El a fost Președintele Academiei Române între anii 1882 și 1884.
Pe curând,
Earnest
Surse principale
Daniel Ciucălău, Hoarda de Aur și spațiul nord dunărean la începutul statalității românești, în  Acta Moldaviae Septentrionalis, Botoșani,2009,  nr. VII-VIII.
Rogerius, Cântece de jale, facsimil, Biblioteca digitală
Codex Sturdzanus, pe https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Codex_Sturdzanus

https://www.youtube.com/watch?v=fg0Sjz7qK88
Basarabia pe cruce versuri: Adrian Păunescu, muzica și interpretare: Tudor Gheorghe 




luni, 3 martie 2025

TEZAURE TRANSILVANE LA VIENA (IV). TEZAURUL DE LA ȘIMLEUL SILVANIEI


  
Fragment din salba din
pandantive-amulete:
mărgeaua de sticlă fumurie
Acum 5 ani, începusem pe acest blog seria ,,Tezaure transilvane la Viena” ( în ianuarie 2010 am scris despre Tezaurul de la Cioara, în iulie 2010 despre Statuia lui  Apollo, iar în septembrie 2016 despre Tezaurul de la Moigrad). Mi-am amintit despre această serie de postări,când au fost furate coiful și cele două brățări dacice de la Muzeul din Drents din Regatul Țărilor de Jos și m-am hotărât să revin la seria obiectelor din tezaurele descoperite în Transilvania, care sunt în Muzeul de Artă de la Viena și pe care nu le fură nimeni. De ce? Pentru că austriecii știu să-și apere obiectele de valoare, chiar dacă nu le-au aparținut lor dintotdeauna, pentru că știu să prețuiască valorile care le îmbogățesc patrimoniul cultural și  care, fiind expuse și bine securizate, atrag turiștii.
 În orașul Șimleul Silvaniei (județul Sălaj),Dacidava (?),cetate dacică, reședința unui tarabostes, care a rămas în afara Daciei Romane în stăpânirea dacilor liberi, au fost descoperite trei tezaure:
1. Primul tezaur a fost descoperit în anul 1797, când Transilvania era provincie a Imperiului Habsburgic,  de către doi copii români, Petru și Simon Bocor, pe Dealul Măgura, fiind  constituit din bijuterii de aur în greutate de peste 2 kilograme. După cum era și firesc, a fost dus la Viena.
Medalion de aur cu chipul
 Împăratului Valens ( 364-378)
2. Al doilea tezaur  a fost descoperit de către un țăran,tot pe Dealul Măgura, în anul 1889 , când Transilvania era provincie a Imperiului Austro-Ungar, dată în stăpânirea Ungariei. Tezaurul era parte al primului tezaur și cântărea 3 kg., care, după cum era și firesc, a ajuns la Budapesta.
3. Al treilea tezaur a fost descoperit în anul 1948 și era format din obiecte din argint , din bronz și din ceramică și, cum era firesc, a rămas în România, pentru că deh!, Transilvania a revenit la strămoși.
  Pe noi ne interesează, în această postare, primul tezaur care se află în Muzeul de Artă de la Viena. El constă  dintr-o serie de 17 medalioane (dintre care trei sunt acum pierdute), fiecare cu un cârlig și unele înrămate, un lanț unic de aur cu 52 de amulete- pandantiv, precum și 24 de inele  de aur, un pandantiv în formă de disc, un inel, un fragment de brățară și un pandantiv în formă de figură umană.
Cele 24 de inele de aur au un diametru prea mare pentru a putea fi purtate pe deget și nu se știe ce întrebuințare aveau.  Cele 17 medalioane de aur erau  împodobite cu figuri de împărați romani din secolul al IV-lea (Maximinianus I Hercules, Constantin I, Constantin II, Valentinian, Valens, Gratian), dintre care trei sunt pierdute. Obiectul cel mai deosebit al tezaurului îl reprezintă o salbă cu 52 de pandantive- amulete, ce se purta peste tot trunchiul, peste piept și peste spate, prinsă pe mijloc, de o parte și de alta, cu două inele. Podoaba principală, care cădea pe mijlocul pieptului, consta dintr-o mărgea mare, de cristal fumuriu, străjuită de doi lei de aur așezați față în față. Cel mai important pandantiv al salbei are reprezentat un bărbat aflat într-o barcă, iar acesta se află chiar lângă mărgeaua de cristal. Celelalte 50 de pandantive înfățișează unelte și arme miniaturale, separate la anumite intervale de frunze de aur. Se crede că acest lanț petrecut peste corp avea rol de amuletă magică, protejându-l pe purtător, un  conducător local. De asemenea, din tezaur mai fac parte  un fragment de brățară, un inel (de data aceasta de purtat pe deget), un pandantiv în formă umană și un altul rotund, încrustat cu pietre semiprețioase.
  Tezaurul a fost realizat în secolul al IV-lea, după cum ne indică reprezentarea împăraților pe medalioane ( izvoarele istorice ne informează că Împăratul Valens era din Panonia și că a purtat lupte cu goții în zona Dunării, că l-a vizitat la Tomis pe Episcopul Bretanion, cerându-i să treacă la arianism).
  Nu se știe cui a aparținut acest tezaur, unde a fost realizat. Cert  este că stilul, în special al ramelor medalioanelor este bizantin. Unii cercetători susțin că acesta ar fi fost realizat într-un atelier local.

Pe curând,
Earnest
 Sursa principală: Radu Florescu și Ion Miclea, Tezaure transilvane la Kurshistorisches Muzeum din Viena, Editura Meridiane, București,1979