vineri, 6 iunie 2014

PERSONALITĂŢI NEŞTIUTE SAU UITATE (XI).TEODOR BURADA (1839-1923)

"Geniul poporului român este mai mare şi mai puternic decât orice geniu individual" .(Teodor Burada)


    Teodor Burada a fost născut la 3 octombrie 1837 la Iaşi, într-o epocă în care intelectualii noştri aveau o formaţie enciclopedică, abordând o sumedenie de domenii ştiinţifice şi artistice, fiind fiul vornicului Teodor (Tudorache) Burada, dar şi remarcabil psalt, profesor de chitară şi pian şi al Mariei, născută Isăcescu, femeie cultă cu alese calităţi pedagogice, stăpânind la perfecţie limbile franceză, greacă , rusă, prima femeie traducătoare de teatru din Moldova. Teodor şi Maria au înfiinţat în Iaşi un pension pentru "nobilele demoasele", o şcoală pentru copiii ţiganilor robi şi a săracilor din Sărărie, un cor bărbătesc la Biserica "Sfinţii Atanasie şi Chiril", un salon de muzică clasică deschis melomanilor şi profesioniştilor.
     Crescut într-o atmosferă artistică,  în casa de pe strada Sărărie nr. 121, Teodor Burada a îmbrăţişat cariera de profesor violonist, compozitor, muzicolog, folclorist, dar şi aceea de jurist, arheolog, istoric, lingvist, muzeograf, literat. A scris numeroase studii din diferite domenii: 36 de muzicologie, istoria muzicii româneşti şi universale, lexicografie muzicală, 44 de folclor, etnografie, etnologie, 9 de metode şi manuale de muzică, 28 de istorie, arheologie, drept, religie, 23 de literatură şi traduceri şi 13 compoziţii (din creaţia muzicală se detaşează cele patru rapsodii române pentru vioară şi pian, ultima intitulată simbolic "Unirea Românilor", scrisă în atmosfera pregătitoare  desăvârşirii unităţii naţionale (1905), bazată pe melodii româneşti din toate teritoriile locuite de români şi orchestrată de colegul său, Eduard Caudella).
   Studiile elementare le-a făcut în casa părintească, avându-i profesori pe V.A.Urechia pentru limba şi literatura română şi istorie, pe Grigore  Cobălceascu pentru ştiinţele naturale, pe Zarainov pentru limba şi literatura rusă, pe Starke pentru limba şi literatura germană şi desen, pe Foulquier pentru limba şi literatura franceză. A studiat vioara cu Paul Hette, Alexandru Flechtenmacher şi Eduard Hubsch. Primul concert l-a susţinut la vârsta de 15 ani pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, prima traducera a făcut-o la vârsta de 14 ani din limba rusă "Depline anecdote ale lui Balakirev" ( bufonul ţaului Petru I), la vârsta de 21 de ani şi-a încheiat studiile în drept la Iaşi, iar la vîrsta de 24 de ani şi-a încheiat studiile la Paris în drept, în paralel cu cele de la Conservator şi de la Şcoala de Poduri şi Şosele. În perioada studenţiei, a susţinut concerte la Londra, Le Havre, Ostende.
   Întors în ţară s-a afirmat ca unul dintre cei mai pregătiţi jurişti, devenind la 29 de ani Preşedintele Tribunalului din Galaţi. Însă pasiunea sa a rămas muzica, devenind profesor de vioară la conervatorul ieşean. În timpul turneelor sale prin ţară şi străinătate ( a susţinut 150 de concerte, iar majoritatea încasărilor le-a vărsat în scop de binefacere la şcoli, spitale, bătrâni, săraci), făcea cercetări etnografice şi folclorice. A concertat în Turcia, Rusia, Italia, Austria, Sebia, Macedonia, Bulgaria, Croaţia, Dalmaţia, Moravia. A fost primul cercetător al românilor istrieni din Peninsula Histria, a celor din Moravia şi din Insula Veglia ) la sud de Fiume). A călătorit la Muntele Athos, Palestina, Egipt, Siria, cercetând documente şi cărţi din bibliotecile şi arhivele din aceste ţări. A achziţionat instrumente muzicale vechi, pe care le-a donat Muzeului de Antichităţi.
   A pus bazele în ţara noastră a unei noi discipline, muzicologia, este fondatorul Societăţii de Muzică din Iaşi, în anul 1907.
    Deşi provenea dintr-o veche familie de boieri, Teodor Burada a călcat în picioare prejudecăţile clasei sale sociale, oferind generaţiei sale un exemplu de democratism. A fost un mare patriot, iubitor al geniului creator al poporului român.
Pe curând, 
Earnest








Niciun comentariu: