duminică, 22 iunie 2014

FAMILIA BRÂNCOVEANU (VI). DOMNIŢA STANCA A VĂZUT SFÂRŞITUL DOMNIEI

Domniţa Stanca (1676-1714)
   Sunt oameni cărora li se arată în vis sau pur şi simplu văd ceea ce va fi în viitor. Unora li se arată toate acestea mereu, altora li se arată doar înainte de a muri. Alţi oameni înterpretează diferite semne ( despre o parte dintre ele v-am relatat în articolele "Despre superstiţii").
  În "Condica Veliţilor Bo­eri“, ni se relatează că domniţa Stanca, fiica cea mai mare a lui Constantin Brâncoveanu, văduva lui Radu, fiul ultimului domnitor muşatin, Ilie Alexandru, a căzut bolnavă în luna ianuarie 1714. Înainte de a muri, în fierbinţelele bolii, le-a strigat pe surorile ei şi pe mama sa, doamna Maria, spunându-le că vede pe pereţii camerei o ceată de turci, luându-l pe tatăl ei în lanţuri şi ducându-l la Constantinopol. Înnebunită de durere şi speriată, doamna Maria a încercat în zadar să o liniştească, dar domniţa Stanca nu a încetat să strige ceea ce vedea, până când şi-a dat sfărşitul.
  A fost înmormântată la Mitropolie. La întoarcere de la inmormântare, la intrarea pe poarta palatului, unde se afla o cruce care amintea de asasinarea de către seimeni, în anul 1655, a lui Papa,  fiul lui Preda Brâncoveanu, o găină speriată a început să bată din aripi şi drept în faţa acestei cruci, a zburat în braţele domnitorului. Italianul Del Chiaro, secretarul lui Constantin Brâncoveanu, socotit un mare superstiţios, a consemnat : "Acest semn fu atribuit unei iminente nenorociri, căci întâmplările cele mai neînsemnate sunt tainicele urmări ale soartei".
  Şi nemorocirea a venit în martie, când în Marţea din Săptămâna Patimilor, pe la vremea chindiei, când oamenii se întorceau de la Denii, Mustafa Aga îşi făcea intrarea la Palatul Domnesc cu firman de mazilire...
Pe curând,
Earnest

Niciun comentariu: