Astăzi, multe simboluri și-au păstrat semnificația, altele au căpătat alte conotații, cum ar fi, de exemplu, svastica. Noi folosim, din diferite motive multe simboluri, ale căror origini uneori le cunoaștem, alteori nu le ignorăm. De aceea, mi-am propus să ne amintim originea celor mai folosite simboluri.
Fața zimbitoare își are originea în recenta cultură hippy a anilor 1960, unde reprezenta pacea, cultura, devenind apoi un simbol universal al fericirii. Fața galbenă este asociată Soarelui și luminii
Pușculița-porcurșor a simbolizat la început lăcomia, pentru că porcul reprezintă avariția, trândăvia, ispita. Cu timpul, pușculița a devenit pentru copil un model al beneficiilor economice: așa cum porcul este îngrășat înainte de tăiere și pușculița în formă de porcușor, adună trptat bănuți, până se umple, economisând uneori o sumă substanțială de bani. Arheologic, au fost descoperite pușculițe în Turcia (din metal) și în Grecia (din ceramică), aparținând secolului al VI-lea, ele având forma unor cutii.
Simbolurile masculinității și feminității au fost stabilite în secolul al XVIII-lea de către biologul suedez, Carl Linne, care a folosit simbolul astronomic al lui Marte pentru masculinitate și simbolul astronomic al lui Venus pentru feminitate.
Cele 4 simboluri ale cărților de joc își au originea în Asia Centrală, reprezentând anotimpurile și elementele primordiale.
Pica reprezintă viața, anotimpurile reci, toamna și iarna, Aerul
Trefla reprezintă noaptea și întunericul, Focul.
Inima reprezintă anotimpurile calde, primăvara și vara,lumina, Apa.
Caroul reprezintă puterea feminină, Pământul
Potcoava de cal este un simbol de noroc, dar după părerea unora, numai dacă este îndreptată în sus: dacă este îndreptată în jos, norocul ne scapă. Ea protejează împotriva spiretelor rele și această semnificație vine din credința creștină. Diavolul l-a rugat pe Sfântul Dunstan să-i potcovească singura copită, Sfântul Dunstan i-a îndeplinit cerința, dar i-a cauzat Diavolului o durere atât de îngrozitoare, încât acesta a promis că nu va intra niciodată acolo unde va vedea o potcoavă. Se spune, de asemenea, că vrăjitoarele călăreau măturile pentru că le erau frică de cai, care erau potcoviți. O altă teorie este că potcoava, fiind din fier este simbolul zeului Marte și contracara puterea lui Saturn, zeul vrăjitoarelor. Deoarece forma sa amintește de semilună potcoava este și un simbol al fertilității, dar pentru că seamănă cu două coarne, semnifică și vitalitatea, virilitatea, fecunditatea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu