marți, 17 mai 2016

DESPRE SUPERSTIȚII (VIII). ÎMBRĂCĂMINTEA ȘI ÎNCĂLȚĂMINTEA

Îmbrăcăminte dacică
    Mii de ani, îmbăcămintea și încălțămintea oamenilor identificau un popor, o epocă sau o clasă socială. Astăzi, îmbrăcămintea și încălțămintea identifică un anumit nivel material al unei persoane, de aceea suntem atât de derutați și nu putem fi siguri dacă "haina face pe om"  sau "omul face haina". Oricum, vremurile, moda s-au schimbat și odată cu ele și obiceiurile. Unii oameni mai țin la superstiții legate de haine și încălțăminte și le păstrează cu stictețe, transmițându-le generațiilor tinere, care uneori le acceptă, alteori le ignoră.
  Câteva dintre aceste superstiții vi le voi prezenta , mai jos.
Se spune că superstiția de a purta haine pe dos sau invers, pentru a avea noroc, își are originea într-o întâmplare reală.Cronicile relatează că, înaintea bătăliei de Hastings (1066), Wihelm Cuceritorul și-ar fi pus cămașa de zale invers, ceea ce i-a făcut pe curtenii lui să spună că îi va aduce ghinion, numai că victoria acestuia în luptă a schimbat părerea oamenilor. .De atunci, se consideră că aduce noroc să porți o îmbrăcăminte pe dos ( mai mult, dacă porți chiloți pe dos, nu te ating vrăjile).Soțiile pescarilor purtau intenționat bluzele pe dos, crezând că astfel își vor proteja soții pe mare.  De asemenea, dacă pescarii întâlneau pe drum o femeie care poartă șorț alb era semn rău. Ghinionul era îndepărtat, dacă amâna călătoria până la fluxul viitor. Cu timpul, au fost adăugate și alte superstiții, cum ar fi aceea de a introduce întâi mâinele înr-un pulover și apoi capul,  ca să nu mori înecat. Uneori se crede că e semn rău să coși cu ață neagră o haină de culoare deschisă, după cum, îți poți pierde norocul dacă îți coși nasturii având bluza ori cămașa pe tine. Pentru a alunga ghinionul, trebuie să ții în gură o bucățică din firul de ață cu care îți coși sau îți coase cineva nasturele. E bine ca să porți degetar când coși, ca să nu  te înțepi, pentru că sângele curs pe haină aduce moartea celui care o poartă. De fapt, degetarul aduce noroc, mai ales dacă îl primești cadou ( însă o fată dacă primește cadou 3 degetare, este semn rău: ea va rămâne fată bătrână!). Dacă îi cade șorțul unei tinere căsătorite e semn că va avea un copil în decurs de un an. E semn de noroc, dacă îți pui din întâmplare o șosetă pe dos sau 2 șosete desperecheate, dar cu condiția, ca în ambele cazuri, să le porți așa toată ziua, pentru a păstra norocul.
 Există superstiții legate și de pălărie. Bărbații nu trebuie să poarte pălăria în casă, pentru că îi va cauza dureri de cap și trebuie să-și scoată pălăria atunci când trece pe lângă un cortegiu funerar, ca să nu fie el viitoarea persoană care moare. Poartă ghinion să pui pălăria pe pat, pe masă sau sub pat.
  În ceea ce privește încălțămintea, e bine de știut că pentru a avea noroc la bani, nu trebuie să umbli prin casă cu un pantof sau un papuc în picior, căutându-l pe al doilea. Expresia "A muri cu cizmele în picioare" reflectă ideea că bărbaților li se părea că e mai greu să moară întinși pe pat. În consecință. în Europa nordică, vestică și centrală și în unele părți ale Asiei, oamenii cu boli în stadii terminale erau luați din paturi și așazați pe podea, pentru a ajuta sufletele să părăsească corpurile.
  Pe curând, 
  Earnest

Niciun comentariu: