joi, 29 noiembrie 2018

PREGĂTIREA CENTENARULUI MARII UNIRI (XIV)

  ,,Nu trăi clipa, trăieşte istoria!"
 ( Codrin Ştefan Ţapu)

  Peste două zile, românii de pretutindeni,  vor  trăi istorie, sărbătorind Centenarul Marii Uniri şi comemorând eroii neamului, înfăptuitori ai Unirii, cu puterea cuvântului , cu arma în mână sau prin votul pe care l-au dat pentru împlinirea marelui ideal naţional.
1 ianuarie 2018, Putna, Dealul Crucii
    Fiecare va sărbători cum va putea, cum inima şi conştiinţa îl va îndemna: în familie în faţa televizorului, alături de bunici, părinţi, copii, pe strada, apludând demonstraţiile armatei române sau mitingind împotriva Guvernului. Unii vor avea lacrimi în ochi, impresionaţi de măreţia evenimentului, alţii vor înjura şi mulţi, foarte mulţi se vor bucura că trăiesc în pace, că au o ţară frumoasă, că au de ce să fie mândri că sunt români! Strămoşii lor nu s-au luptat că să ia teritoriile vecinilor, ci au luptat ca să apere teritoriul lăsat moştenire de cei de dinaintea lor, că au creat opere de artă, că au făcut descoperiri în domeniul ştiinţelor, că au reprezentat ţara cu cinste la întrecerile sportive, că ne-au lăsat o ţară liberă, cu multe frumuseţi create de ei. Cât despre cei, care ne-au vândut şi ne vând în continuare, care se vând pe ei înşişi, pentru cei care murdăresc numele de român, pentru cei care nu sunt mândri că sunt români, nu am ce să spun. Vor da socoteală, când le va fi lumea mai dragă. 
  Anul Centenarului Marii Uniri a fost deschis la 1 ianuarie, de către Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români. Aceştia, pe Dealul Crucii de la Putna, au aprins făclii cu care au format cifra 100, după care s-au îndreptat cu torţele aprinse spre Mănăstirea Putna, unde odihnesc osemintele lui  Ştefan cel Mare şi Sfânt, simbolul luptei pentru apărarea creştinismului şi a independenţei.
  Anul Centenarului se va închide  cu ceremoniile de la Alba Iulia.
  Ce vom lăsa moştenire urmaşilor noştri, că am înfăptuit în acest an? În niciun caz învrăjbirea şi ura, pe care unii au sădit-o cu multă sârguinţă, în stradă sau pe facebook, disputele politice sau ruşinea pe care au simţit-o mulţi românii, când au văzut că o parte dintre aleşii lor au votat împotriva României!. Vor rămâne peste sute de ani: Catedrala Mântuirii Neamului ( aşa cum au dăinut sute de ani  Biserica Densuş, Mănăstirea Putna sau Curtea de Argeş ) şi Parcul Memoriei Naţionale de la Mărăşeşti, cu cei 335.000 de ştejari plantaţi în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.
  La mulţi ani, Ţara mea cu ochi frumoşi! La mulţi ani, români de aici şi de pretutindeni!
  Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toţi eroii acestui neam, din toate vremurile!
  Pe curând,
  Earnest
Clopotele reîntregirii
Versuri: Adrian Păunescu
Muzică: Ştefan Hruşcă
https://www.youtube.com/watch?v=ecro5AHbxUI&t=2s

3 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt un Anonim ca mulţi anonimi români, care-şi iubesc ţara. La mulţi ani, Românie! La muţi ani români!
Mi-am amintit de vremurile, când Adrian Păunescu ne făcea să fremătăm de emoţii, la marile sărbători ale acestui neam! Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!
Veşnică pomenire pentru eroii acestui neam!

Diana spunea...

Felicitari pentru articol

Carmen spunea...

M.am bucurat că românii au dat dovadă de înţelepciune, că cei din Diaspora nu s-au lăsat manipulaţi de inhalatorii de marijuana şi au sărbătorit Centenarul cu suflet românesc. Cei care au întors spatele la jandarmi, cei care au purtat pe la Alba Iulia cătuşe de carton sau cei care au ieşit la demonstraţie în seara Sărbătoririi Centenarului sunt nişte indivizi care nu au înţeles însemnătatea acestei sărbători.
În ceea ce-l priveşte pe Rareş Bogdan, care o face pe marele patriot, invitând la emisiunile lui istorici ca să ne vorbească despre evenimentele care ne-au identificat in istorie, despre marile personalităţi ale acestui neam, este un mare idiot, pentru că nu pricepe nimic din ce îi relatează invitaţii săi! Dacă ar fi înţeles, nu ar fi chemat oamenii la proteste, în ziua Sărbătoririi Centenarului!