miercuri, 5 decembrie 2018

DESPRE NAŢIONAL, NAŢIONALISM, ŞOVINISM

,,Sentimentul naţional este acela care asigură existenţa popoarelor."
( Nicolae Titulescu)
     Europa se află în mari frământări. Se confruntă naţionalul cu naţionalismul şi şovinismul. În Marea Britanie, este un puternic curent naţional, care a cerut ieşirea din U.E. Acelaşi curent a respins moneda euro şi menţinerea lirei engleze ca simbol naţional. Catalonii, bascii, valonii, galezii, irlandezii luptă pentru drepturi  naţionale, ajungând până la despărţirea de ţara unde sunt integraţi. Polonezii şi grecii arată U.E. că sunt demni şi nu acceptă rigorile impuse de aceasta. Între timp, în Ungaria, Germania, Franţa, naţionalismul tinde spre extremism. În Polonia, Germania s-au format grupări de tip neonazist. 
  În politicile lor, intenţionat se confundă noţiunile de naţional, naţionalism şi şovinism.
     Naţionalul ţine de naţiune: este limbă naţională, conştiinţă şi identitate naţională,  sentimente şi simboluri  naţionale, cultură naţională, armaţă naţională şi luptă naţională pentru  independenţă şi unitate. Naţionalul dă identitate fiecărei naţiuni. Au fost constituite partide naţionale, care să apere drepturile naţionale ale naţiunilor, care să elaboreze programe naţionale economice, sociale, politice şi culturale, care să coordoneze lupta de eliberare naţională. 
    Naţionalismul este o doctrină politică, care uneori exagerează naţionalul, impingându-l spre extremism, xenofobism şi rasism.
      Şovinismul este un naţionalism extremist, care nu numai că urăşte alte naţiuni, rase, dar militează pentru extreminarea acestora. 
    Când o naţiune devine naţionalistă sau şovină? Atunci când a fost izolată (cum a fost Germania după Primul Război Mondial), când a crezut că a fost nedreptăţită, prin tratele de pace ( cum s-au considerat Italia, Ungaria, prin Tratatele de pace de la Paris), când i s-a dat prea multă putere ( cum se întâmplă astăzi cu Germania),  când a fost exploatată, când li s-au jefuit resursele, când li s-a luat în râs religia, când li s-au impus alte valori, care nu ţineau de tradiţiile lor ( cum s-au întâmplat în statele arabe, care au ajuns să creeze ,, virtualul" stat islamic Isis). Naţionalismul şi şovinismul lor au ca politică terorismul, provoacă instabilitate în ţările lor, dar şi în afara frontierelor.
   Curios este faptul, că în timp ce în majoritatea statelor europene asistăm la aceste forme de manifestare naţională, în România asistăm la manifestări antinaţionale, care, unele, tind spre anarhism. Şi toate acestea se petrec în An Centenar, când românii ar fi trebuit să fie mai uniţi ca niciodată. Însă interesele de partid, grup sau personale, generos răsplătite de nu ştim cine, i-au făcut pe unii, care s-au cocoţat în vârful luptei anticorupţie, anti ciumei roşii, să devină lideri de opinii, să manipuleze persoane care sunt nemulţumite sau care nu înţeleg unde poate duce această înverşunare . În niciun caz, nu servesc românilor! Mă miră faptul, că oameni cu o oarecare pregătire intelectuală se lasă convinşi de o oarecare Angie sau de Dide, Bădiţă ori de  alţi consumatori de marijuana. Cum nu se întreabă, de unde au bani ca să se plimbe prin Europa, să deţină  maşini scumpe, să facă benere, să achiziţioneze materiale imflamabile, aparatură diversă, când aceşti indivizi nu au un loc de muncă.  Intelectualii susţinători nu-şi permit să aibă un lider al lor, care să-i reprezinte, care să-şi asume oerganizarea unor proteste, ci se lăsă conduşi sau manipulaţi de indivizi vulgari, violenţi, care sunt plătiţi pentru a face rău propriei ţări?
   Mi-a fost ruşine de românii, care au votat împotriva ţării lor în Parlamentul U.E., motivând că au votat împotriva Guvernului, ca şi cum Guvernul nu ar fi fost al României, rezultat la alegerilor, ci un Guvern extraterestru, venit din Eter. Culmea, că acest Guvern, atât de mult blamat, a fost apreciat, astăzi, la Bruxelles, spre marea dezamăgire a opozanţilor. Ce fel de oameni sunt acei care nu se bucură, că Guvernul ţării lor a făcut faţă criteriilor, indeplinându-şi temele pentru preluarea preşedinţiei Consiliului U.E.?
   Pe curând,
   Earnest


  

4 comentarii:

Diana spunea...

Foarte convingator si la obiect !

Earnest spunea...

Ieri, în Parlament, Raluca Turcan s-a crezut Maximilien de Robespierre. Să nu aibă soarta fanaticului iacobin!

Anonim spunea...

Eu felicit Guvernul român, care nu ne-a făcut de râs la Bruxelles! Cât despre conducătorii manipulatori ai # Rezist îi vreau după gratii că tot le plac cătuşele, pe care le vântură pe la manifestaţii!

Anonim spunea...

Doamne, iartă-i pe românii, care nu ştiu ce fac!