,,Orice s-ar întâmpla, fie că te îmbogăţeşti sau devii sărac, dacă îţi distrugi sănătatea sau ajungi să trăieşti până la adânci bătrâneţi, ajungi întotdeauna de unde ai pornit: însetat după acel ceva, pe care toată lumea îl pierde:tinereţe iubitoare."( Toni Morrison , ,,Jazz" , JoeTrace)
Toni Morrison, 18.II.1931, Lorain, Ohio, S.U.A. |
Toni Morrisson este o scriitoare americană, absolventă a Universităţii Howard, unde a fost într-o anumită perioadă şi profesoară, este laureată a numeroase premii acordate de National Book Critics Circle, a premiului Pulitzer pentru Ficţiune, este prima femeie de culoare laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, în anul 1993, Doctor Honoris a trei universităţi: Sorbonne, Oxford şi Geneva.
Despre romanul ,,Jazz", pe care vi-l recomand, ,,The Guardian" îl consideră ,, un roman străbătut de o intensitate pe care o regăsim, de regulă, în vechea poezie tragică, nu în ficţiunea de astăzi.", iar în ,, Cosmopolitan" se spune: ,,Shakeaspeare cântând blues: absolut fabulos."
Romanul a apărut în S.U.A. în anul 1992, iar la noi a fost publicat în anul 2013, de Editura Art, în traducerea Oanei Zamfirache.
Acţiunea romanului se desfăşoară în perioada cuprinsă după abolirea sclaviei, până în anii 1926-1927.
Romanul începe în anul 1926, cu reflecţiile Violetei ( Violent, cum o numeşte Alice), după încercarea ei de a mutila faţă defunctei Dorcas, tânăra amantă a soţului ei, Joe Trace în vârstă de 50 de ani, care , într-un moment de gelozie, şi-a împuşcat marea iubire. Am putea spune că Violet, Dorcas şi Joe sunt personajele principale ale acestui roman, fiecare cu drama vieţii sale, începută încă anii copilăriei, însă, în fiecare capitol, autoarea ne introduce alte personaje principale: bunica, mama, tatăl Violetei, părinţii adoptivi ai lui Joe, Alice, mătuşa care a crescut-o pe Dorcas şi multe altele, cu relatările vieţilor lor trăite în perioada de după abolirea sclaviei, în perioada Primului Război Mondial şi cea interbelică. Eu consider că personajul principal al romanului este Oraşul personificat, care hotăreşte destinele oamenilor, care e stăpân pe aer, pe respiraţie, pe cer căruia îi dă la iveală lumina sau întunericul, făcându-i astfel pe oameni frumoşi sau urâţi sau să se simtă ,, mai aproape de fiinţa lor interioară, mai aproape de persoana care şi-ar fi dorit să fie". Oraşul îi face pe oameni să se creadă liberi, incredibili, dar în acelaşi timp îi învârte, oamenii făcându-i voia, iar el îi duce acolo unde îi îndeamnă străzile să se ducă; el este mirositor, bun şi aţâţător. Şi tot el îi face pe oameni să se simtă singuri. Oraşul este prezent în special în reflecţiilei lui Joe şi ale Violetei: este stăpânul lor. Ei l-au visat în copilărie, când munceau pe plantaţiile de trestie, l-au adorat, iar el i-a cucerit şi le-a hotărât destinul.
Dincolo de prezentarea vieţilor personajelor, autoarea strecoară problemele sociale şi politice ale perioadelor în care au trăit acestea, cum ar fi : neîncrederea în poliţie şi neputinţa avocaţilor în faţa justiţiei, ştirea că în fiecare săptămână se semnala că un bărbat îşi omoară nevasta, execuţiile negrilor, prin spânzurătoare, care au durat 4 zile în Rocky Mount, consecinţele legilor Jim Crow ( sunt legile federale aplicate înte anii 1876 şi 1963, care proclamau segregarea rasială ), muncile grele pe care le prestau negrii, remuneraţi foarte prost, comparativ cu remuneraţiile albilor, Sunt amintite Radjuster Party, coaliţie politică, formată în Virginia în anul 1870 şi Asociația Universală pentru Îmbunătățirea Negrilor și Liga Comunităților Africane (UNIA-ACL)- organizaţie naţionalistă a negrilor întemeiată de Marcus Garvey , în anul 1914, în Jamaica.
Mi-a plăcut acest roman, pentru cum a fost construit, pentru că este scris bine. Pentru cei care nu l-au citit, vi-l recomand cu încrederea că nu veţi regreta şi nu veţi considera că v-aţi pierdut timpul, citindu-l!
Lectură plăcută!
Pe curând,
Earnest
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu