Pe 5 februarie, vom intra în Anul Porcului sau Mistrețului, conform calendarului chinezesc, an considerat al răzbunărilor. De aceea, m-am oprit asupra Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie, Mitropolitul Moldovei între anii 1674 și 1675, victimă a răzbunării crunte a unuia dintre cei mai odioși domnitori ai Moldovei, Dumitrașcu Cantacuzino. Sfântul Mucenic Teodosie a fost canonizat în ziua de 5 octombrie 2003, printr-o slujba oficiată în incinta așezământului monahal de la Mănăstirea Brazi, județul Vrancea, fiind prăzmuit pe 22 septembrie, dată considerată a fi ziua trecerii sale în cele veșnice. Deși nu s-a păstrat nimic scris de către Sfântul Mucenic Teodosie, îl consider un erudit, prin faptele sale, care dovedesc că avea o înaltă pregătire teologică, istorică și diplomatică, înțelegând bine și judecând cu înțelepciune politicile expansioniste ale Puterilor, misiunea Moldovei și nemernicia lui Dumitrașcu Cantacuzino, ceea ce i-a atras ura și răzbunarea acestuia. Sunt puține exemple în istoria noastră, când cele două instituții ale menținerii românismului, Domnia și Biserica , nu au colaborat: Dumitrașcu Cantauzino a surghiunuit doi mitropoliți ai Moldovei și anume, pe Dosoftei și pe Teodosie II
Despre vremurile în care a trăit Sfântul Mucenic Teodosie aflăm din cronica lui Neculce, iar despre viața sa ne relatează Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești, care a fost de față la descoperirea moaștelor sfântului, la Mănăstirea Brazi.
Racla cu Moaștele Sfântului Ierarh Teodosie, de la Mănăstirea Brazi |
Sfântul Mucenic Teodosie a fost născut în județul Vrancea și a învățat în școlile mănăstirești din Țara de Jos a Moldovei. Documentele îl pomenesc egumen al Mănăstirii Bogdana din județul Bacău, Episcop al Rădăuților în anul 1670 și al Romanului în anul 1671 ( în vremea lui Ștefan Petriceicu, domnitor, care i-a trădat pe turci, sprijinându-i pe polonezi în bătălia de la Hotin, susținut fiind de Mitropolitul Dosoftei). În anul 1674, Sfântul Mucenic Teodosie este pus Mitropolit al Moldovei de domnitorul Dumitrașcu Cantacuzino, care l-a alungat din tron pe domnitorul Ștefan Petriceicu, care se refugiază în Polonia, împreună cu Mitropolitul Dosoftei. Dumitrașcu a sperat ca noul mitropolit să-l sprijine în politica sa. Neculce ne relatează că domnitorul era supus turcilor și că a distrus , la porunca acestora, aproape în totalitate zidurile cetăţilor Suceava, Neamţ şi Hotin.( și când ne gândim că Soliman Magnificul nu a reușit să distrugă cetatea de neînvins a Europei, Suceava, și a distrus-o un domnitor hapsân și avid de putere!). În vremea acestui domnitor, a fost mare foamete, datorată deselor incursiuni de pradă ale tătarilor și birului mare. Neculce ne relatează că oamenii mureau de foamete pe ulițele satelor și cadavrele erau mâncate de lupi. Văzând această urgie, Mitropolitul Teodosie II i-a cerut domnitorului să înceteze asuprirea poporului și să-i alunge pe păgâni, dincolo de hotare. Înfuriat, Dumitrașcu îl silește să părăsească scaunul mitropolitan și-l pune sub pază la Mănăstirea Sfântul Sava din Iași, unde va sta până îl eliberează Mitropolitul Dosoftei, revenit odată cu Ștefan Petriceicu. Însă răzbunarea lui Dumitrașcu nu s-a oprit: în anul 1688, niște greci, puși la cale de rudele acestuia, l-au răpit pe Sfântul Mucenic Teodosie , ducându-l în Țara Românească, unde, timp de 10 săptămâni, a fost închis și supus la chinuri, fiind cercetat, pentru pricini închipuite. Scăpat cu viață, revine în Vrancea unde a refăcut Mănăstirea Brazi și a ridicat alte schituri , două dintre ele existând până în zilele noastre: Mușinoaele și Trotușanu.
În toamna anului 1694, pe când se afla la Mănăstirea Brazi, a avut loc o altă expediție de pradă a tătarilor asupra Moldovei, care au ars și au jefuit numeroase locașuri sfinte , printre care și această sfântă mănăstire. Aici, Sfântul Mucenic Teodosie, după chinuri groaznice, a suferit moarte martirică prin decapitare, deoarece a refuzat să predea averea mănăstirii năvălitorilor tătari.
Despre viața acestui sfânt ierarh veți afla mai multe, dacă veți vizita Mănăstirea Brazi, aflată pe teritoriul orașului Panciu. La această mănăstire, Gala Galaction a tradus Biblia și în apropierea vechiului schit, de pe vremea lui Ștefan cel Mare,care nu se mai păstrează, se află mormântul lui Ion Slavici.
Pe curând,
Earnest
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu