sâmbătă, 18 aprilie 2020

BIBLIA (V). DESPRE IERTARE

,,Iartă și vei fi iertat"
(Luca, 6:37)


  În fiecare an, în noaptea Învierii, oamenii se îmbrățișează și își cer iertate. Ce este iertarea și despre iertare ne vorbește Biblia.
   Teologii cunoscători și interpretori ai Bibliei ne explică sensurile și semnificația iertării.
 În Vechiul Testament, iertarea ne este exprimată prin trei cuvinte explicate de teologi, astfel:
1. Ispășirea care este legat de jertfă. De exemplu, când este vorba de a ierta, se înțelege că s-a făcut ispășire. ,, Cât este de departe răsăritul de apus, atât de mult depărtează El fărădelegile  noastre de la noi" (Ps. 103:12)
2. A ridica, a purta se referă la faptul că păcatul este ridicat de păcătoși și îndepărtat imediat. Se ridică prin căința păcătosului.
3. Iertarea lui Dumnezeu care trebuie privită  cu recunoștință, respect și uimire, pentru că ea este un har uluitor, deoarece păcatul merită pedepsit. Psalmistul spune: ,, La Tine este iertarea (...) ca să fii temut." ( Ps.130:4)
     În Noul Testament, iertarea este exprimată, astfel:
1. A trata cu har;
2. A trimite departe, a elibera, a dezlega;
3 A ierta.
    Ce trebuie să înțelegem din cele trei sintagme? În primul rând, păcătosul iertat trebuie să ierte pe alții. În al doilea rând, iertarea trebuie acordată din toată inima. Cel mai important este că iertarea este dată de Iisus Cristos și trebuie să fie ca ea. Iisus Cristos insistă asupra acestui fapt, cum ar fi în ,,Pilda slujitorului nerecunoscător."
  Iertarea este în legătură cu Iisus Cristos, ea bazându-se pe lucrarea de ispășire, înfăptuită prin moartea ispășitoare a Mântuitorului. Iertarea ține de credință, de pocăință, care trebuie privite ca mijloace prin care ne însușim harul lui Dumnezeu. Dacă Dumnezeu ne-a dat acest har, de a ierta, de ce-l ignorăm? De ce Inchiziția l-a ignorat sute de ani? În rugăciunea ,,Tatăl nostru" cerem iertare, astfel: ,,și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri." Tocmai acest ,,precum" este uitat și ne credem mai puternici ca Dumnezeu. Unde este înțelegerea și iubirea aproapelui?
    De aceea, dacă în acest an nu putem să ne îmbrățișăm și să cerem iertare unul altuia și să iertăm, să o facem cu gândul, din tot sufletul și poate noi, împreună cu ceilalți, vom deveni mai buni și vom conștientiza că am primit harul iertării.
   Vă doresc un Paști liniștit, iar Lumina Sfântă să vă pătrundă în casele voastre și să vă aducă sănătate și înțelepciune!
   Hristos a înviat!
   Pe curând!
   Earnest




























































































































 

Un comentariu:

Diana spunea...

Foarte greu cu iertarea cand vezi ca nu vine de la nimeni ! Cineva spunea ca suntem in aceasta situatie de molima pentru ca avem o rezonanta mai joasa ca a virusuluice-l reprezinta pe Satana. Si cred ca asa este. Daca ne-am ierta, ne-am iubi, am fi cinstiti si ascultatori, smeriti si blanzi, am invinge covisul!