luni, 3 august 2020

DRUMUL DE LA BRAȘOV LA SIGHIȘOARA


Cetatea Feldioara
 ,, Destinația cuiva nu este niciodată un loc, ci un mod de a vedea lucrurile."
( Henry Miller)



    V-am propus, pe acest blog,  pentru vacanță un traseu de la Bacău la Brașov. Sperând că vă veți mai putea bucura de vacanță ( dacă nu se reintroduce starea de urgență), vă propun să vă prelungiți călătoria spre Sighișoara. De la Brașov la Sighișoara sunt 118 km., pe care îi parcurgeți, dacă nu faceți niciun popas, în 1h și 40 m.
    Întotdeauna le-am spus tuturor care călătoresc, inclusiv copiilor mei, că, înainte de a călători în străinătate e important să-ți cunoști țara și într-o călătorie trebuie să știi să privești. De aceea, eu niciodată nu mă grăbesc: privesc în jur, mă opresc, fac fotografii și vizitez tot ce se poate vedea în localitățile prin care trec.
Cetatea Rupea, sec. XIV
Hoghiz
Castelul Haller, sec.XVI
 Așadar, vă propun câteva popasuri, în drumul dumneavoastră către Sighișoara. Din Brașov, ieșim pe E60.  Din Depresiunea Brașovului, se trece peste râul Bârsa, având în partea dreaptă, Munții Perșani și în stânga, Munții Baraolt. Prima oprire o puteți face la Feldioara, localitate cunoscută de iubitorii de istorie, datorită victoriei din anul 1529 a lui Petru Rareș împotriva trupelor lui Ferdinand de Habsburg. Aici, se poate vizita, pe o colină, pe malul stâng al Oltului,  Cetatea Feldioara, ridicată în sec. al XIII-lea de Cavalerii Teutoni ( lucrările de reabilitare au fost finalizate, în anul 2017). Tot la Fedioara veți vedea Biserica Evanghelică construită pe temeliile unei bazilici din sec. al XIII-lea,  Biserica Ortodoxă, finalizată în anul 1788, cât și două monumente: Monumentul eroilor sași și Monumentul celor 39 de studenți sași căzuți în bătălia din anul 1612  împotriva lui Gabriel Bathory. La mică distanță de Feldioara, se află localitatea Rodbav. Aici, se află o Biserică fortificată evanghelică, din sec. al XIII-lea și o Biserica ortodoxă din anul 1780. Un alt popas, îl puteți face la Hoghiz, unde vedeți, pe din afară, trei așa-zise castele, ridicate în secolul al XVI-lea: Castelul Kalnoky, Castelul Haller și Castelul Guthman-Valenta. Castelul Haller este cel mai bine conservat și are un parc cu ștejari seculari. În el, a locuit, într-o perioadă, Gabriel Bathory. Un popas care merită să fie făcut este la Rupea ( Rumidava dacă sau Rupes-castrul roman), unde cetatea de refugiu din secolul al XIV-lea a fost reabilitată în perioada 2007-2013. Este una dintre cele mai minunate cetăți reabilitate, care merită să fie vizitată. Cetatea este pe un masiv de bazalt, dar s-au amenajat căile de acces spre cetate cât și o parcare. Din cetate se vede orașul. Nu v-ar lua mult timp să faceți și o plimbare prin oraș, unde veți putea vedea câteva clădiri vechi, monumente istorice. Ultima localitate, pe care o putem vizita din județul Brașov, este Bunești, unde  puteți vedea o biserică evanghelică, din anul 1337, care mai păstrează o frescă medievală.
Saschiz
Biserica Fortificată, sec. XV
Bunești
Frescă din Biserica fortificată
De la Bunești intrați în Podișul Târnavelor, în județul Mureș. Dacă vă este foame, vă propun să luați masa la Hanul Cetății din Saschiz. Porțile sunt prea mari, pentru banii pe care-i dai, iar mâncarea este foarte gustoasă. Din han vedeți pe deal, cetatea Saschiz, iar în sat unul dintre monumentele intrate în Patrimoniul UNESCO, Biserica Fortificată , ridicată în secolul al XV-lea, în memoria lui Stefan I.
  De aici, până la Sighișoara nu mai sunt decât 21 km.
 La Sighișoara, vă așteaptă cetatea, alt monument aflat în Patrimoniul UNESCO, unde vă puteți plimba în voie, pe străzile cetății, să vă urcați în Turnul cu Ceas, să mergeți pe Scara Leproșilor către Biserica din Deal, Liceul German sau prin Tunelul Femeilor. Mai puteți vedea Casa lui Vlad Dracul, celelalte turnuri, care au fost reabilitate și alte clădiri încărcate de istorie.
Pe acest traseu, pe care vi l-am propus, vă veți putea bucura, de asemenea, de un peisaj frumos.
O călătorie plăcută, vă doresc!
  Pe curând,
  Earnest



4 comentarii:

Diana spunea...

FOARTE FRUMOS

Anonim spunea...

Am făcut de multe ori acest traseu dar nu m-am oprit niciodată la aceste obiective. Vă mulțumesc. Mi-ați dat o idee.

Diana spunea...

Cunosc aceste locuri. Am fost de multe ori. la Viscri, am fost de doua ori. Miroase a balega in tot satul care este ocupat de multi tigani.

Earnest spunea...

Nici pe mine nu m-a impresionat Viscri, exceptând custodele, o doamnă în vârstă, vioaie, cunoscătoare a multor limbi străine. O mai trăind? Însă îmi place foarte mult Biertanul.