vineri, 23 octombrie 2020

BISERICA ,, TREI IERARHI” ÎN VREMEA LUI VASILE LUPU

       ,,Toată lumea spune într-un glas că nici în Moldova, nici în Țara Românească și nici la cazaci nu este vreo biserică asemenea aceleia, nici prin podoabe, nici prin frumusețe, căci ea minunează mintea celor ce o vizitează. Dumnezeu s-o păstreze până la sfârșitul veacurilor.”
                                                                       ( Pavel din Alep, ,,Călătoria Patriarhului Macarie”)


       Eu consider că nu te poți numi român patriot, dacă n-ai fost măcar o dată în viață la Iași, ca să vezi biserica Mănăstirii ,,Trei Ierarhi” și la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a desăvârșit Unirea, prin reformele sale, la Sarmizegetusa Regia, la Densuș, la Alba Iulia sau la Mănăstirea Curtea de Argeș. Cunosc mulți români, care au colindat Europa în lung și lat , care au văzut Capela Sixtina dar nu au văzut Voronețul, care știu cine este Michelangelo dar nu știu cine este Dragoș Coman, creatorul celebrului albastru de Voroneț și a celor 33 de nuanțe ale verdelui de la Arbore.
        Revenind la Biserica ,, Trei Ierarhi”, aceasta a fost arsă de două ori, pentru a -i topi aurul cu care era poleită în exterior și a fost reabilitată de arhitectul francez Emile André Lecomte du Noüy ( înmormântat la Curtea de Argeș), pe care Regele Carol I l-a adus ca să refacă Mitropolia din Târgoviște, bisericile Sfântul Nicolae Domnesc din Iași și Sfântul Dumitru din Craiova, pe care le-a dărâmat și le-a reconstruit și biserica Mănăstirii Curtea de Argeș și Biserica  ,,Trei Ierarhi”. Se știe că la ambele biserici a intervenit, în arhitectura lor. 
        La Biserica  ,,Trei Ierarhi” nu a fost salvat decât tabloul votiv, prin decupare, care se află acum în Sala Gotică și au dispărut toate candelabrele din argint dăruite de domnitorul Vasile Lupu.
        Cum arăta pictura originală realizată de zugravul Nicolae ( pictorul de curte al lui Vasile Lupu) și de meșterii săi, cât și de pictorii ruși conduși de Sidor Pospeev,  aflăm din relatările sirianului Paul din Alep (Bulos al-Halabi az-za im), care l-a însoțit pe Patriarhul Macarie în călătoriile sale prin Țările Române, Ucraina, Rusia. Reproduc, mai jos, câteva fragmente. referitoare la pictură, din  cartea ,, Călătoria Patriarhului Macarie”.
         ,Deasupra ușii dinspre apus a bisericii se află pictura Judecății de Apoi, mai frumoasă decât cea pe care am văzut-o la Vaslui, înfățișând și grupuri de turci cu veșmintele lor felurite și purtând pe cap turbane și cealmale înalte.”
        ,,Pe celelalte ziduri sunt  picturi care reprezintă ,,toată suflarea” și toate vietățile din lumea întreagă, de la om la animalele domestice, fiare, păsări, copaci și toate plantele, care uimesc pe privitori. Apoi ,, Slăviți pe  Dumnezeu prin sfinții Săi cu urale și trâmbițe, tineri și fete tinere și tot neamul omenesc și cântăreți”, după rangul lor. ,,De tine se bucură, tinerele fecioare și împărații și judecătorii” după rangul lor; totul este aur și lapis-lazuli.”
          ,,La intrare, deasupra ușii dinspre apus a bisericii, sunt înfățișați cei Trei Ierarhi.”
        ,,La stânga ieșirii, prin ușa dintre pronaos și naos, este zugrăvită biserica pe care o ține cu mâna domnitorul și pe care sunt înfățișați cei Trei Ierarhi, oferind-o lui Iisus Hristos, Care, înconjurat de îngeri și de Apostolii Lui , Îi binecuvântează.” ( nu este tabloul votiv; descrierea acestuia nu o reproduc, pentru că îl vedeți, alături.)
      ,,Pe peretele arcului consoliv sunt reprezentate caznele Sfintei Parascheva, locul unde a fost înmormântată și modul cum au transportat-o turcii până acolo. Este o lucrare de mare măiestrie.”
          ,,Cupola Chorosului este foarte înaltă, iar pe calotă este zugrăvit Hristos care binecuvântează.”
       ,,...catapeteasma are patru serii minunate de picturi fără pereche. Icoana Domnului nostru și a Maicii Domnului, icoana celor Trei Ierarhi și icoana Sfântului Nicolae au fost lucrate la Moscova cu aur și cu argint.”
         ,,În partea cea mai înaltă a boltei a altarului se află chipul Maicii Domnului. Pictura și chipurile dinlăuntrul altarului și din afara lui, de pe ziduri, sunt din foi de aur și lapis-lazuli, iar frumusețea lor nu poate fi asemuită cu nimic.”
       Am dorit să reproduc din Paul din Alep, pentru acei tineri ( care poate, din întâmplare, vor da peste acest articol), ce vorbesc cu dispreț despre Evul Mediu  din țara noastră și nu știu că în acea perioadă, românii și domnitorii lor nu au stat doar călare pe cai, bătându-se cu cei care râvneau la teritoriile noastre, ci ei au  fost și creatori de bunuri materiale și spirituale, unice în lume.
     Pe curând,
     Earnest      
        




   

        

2 comentarii:

Sanda spunea...

Ai dreptate. Nu știm să apreciem frumusețea țării noastre și nu cunoaștem valorile pe care le avem. Am întâlnit, în tren, o profesoară din București, destul de în vârstă, care mi-a spus că nu a fost niciodată în Moldova: nu văzuse Iașul, nu văzuse nordul Moldovei. Mi-a spus, că poate va ajunge vreodată în Moldova, când va ieși la pensie.

Ionel Ardeleanu spunea...

Poate a sosit vremea sa ne întoarcem sufletul și spre ținuturile strămoșești. Avem locuri si oameni care merita a fi vazute și cunoscuți. Romanii nu sunt cu nimic mai prejos decât alte nații, iar Moldova este de-a dreptul superba cu toate cele frumuseți ale sale. Veniți și cunoasteti Moldova!