joi, 29 octombrie 2020

EARNEST VĂ RECOMANDĂ O CARTE (LXIX). GEORGETA SIMION-POTÂNGA, DEMIURGUL SPAȚIILOR NEOLONOME

 ,,Geometria e mai intuitivă decât alte discipline matematice, decât algebra spre exemplu. Mi-au plăcut domeniile matematice în care intuiția joacă mare rol. Geometria pornește de la noțiunea că spațiul în care trăim e mai ușor de văzut cu ochii minții și m-a interesat mereu ceea ce se descoperă mai ușor cu ochii minții.” ( Gheorghe Vrănceanu)


     V-am recomandat, pe acest blog, diferite cărți: beletristică ( romane și proză scurtă) românească și universală, eseuri, critică literară, literatură de specialitate ( istorie, filosofie, teologie), ghiduri turistice, monografii, reviste literare dar niciodată o carte biografică.
Gheorghe Vrănceanu
n.30 iunie 1900, valea Hogii, Lipova, jud. Bacău-m.27 aprilie 1979, București
     
     M-am oprit la cartea profesoarei de limba română, Georgeta Simion-Potângă, care ne prezintă în cartea sa ,, Demiurgul spațiilor neolonome”, viața și opera academicianului Gheorghe Vrânceanu, matematician, de talie mondială. Este o carte scrisă cu multă admirație de o persoană care l-a cunoscut și care a fost alături de el la multe evenimente din viața sa. În relatarea vieții lui Gheorghe Vrânceanu, autoarea ne prezintă discuțiile pe care le-a avut cu acesta, atât  propriile amintiri cât și ale membrilor familiei matematicianului, ale colegilor și prietenilor. Aflăm că Gheorghe Vrânceanu a fost nu numai un mare matematician, pasionat de ramurile matematicii, în special de geometrie, cel care a descoperit spațiile neolonome, cel care a elaborat teoria unitară a câmpurilor gravitaționale și electromagnetice, care a lăsat moștenire științei universale peste 300 de lucrări, care cuprind toate ramurile geometriei moderne, ci a fost și un om sensibil, sentimental, un adevărat patriot, care și-a iubit locurile natale, un bun creștin care nu și-a uitat strămoșii, iubitor de natură, drumeții, cititor de literatură ( în special, poezie) și de filosofie.
Casa Memorială din Valea Hogii
    Viața lui Gheorghe Vrânceanu ne este prezentată în contextul vremurilor în care a trăit: criza economică, al Doilea Război Mondial ( el a fost unul dintre cei 66 de intelectuali, care au semnat Memoriul intelectualilor” trimis, în aprilie 1944, lui Ion Antonescu, prin care îi cereau semnarea armistițiului cu Puterile Aliate), epoca stalinistă, când a înțeles că matematica și politica sunt de cele mai multe ori incompatibile ( ,,Nici un matematician n-a fost vreodată prigonit ori sancționat pentru ideile sale matematice.”), principiu, pe care  l-a păstrat și în perioada ceaușistă ( el nu a fost membru P.C.R).
       În anul 1934, când ținea o conferință la Institutul ,,H. Poincare”, un student l-a întrebat: ,,Domnule profesor, ce este libertatea?”. Răspunsul a fost direct și simplu: ,,Ai să vezi tu când n-o s-o mai ai.”.
     Cartea merită citită, pentru că este scrisă cu suflet, care nu respectă regulile unei biografii, care să fie, pentru cititor, plicticoasă, greu de citit.
      În anul 2007, la 20 septembrie, Georgeta Simion-Potângă a înființat la Valea Hogii Muzeul ,,Casa Memorială Gheorghe Vrânceanu”.
       Lectură plăcută!
       Earnest


Un comentariu:

Diana spunea...

NU AM AUZIT DE EL DAR AR TREBUI CITIT. Te pup