marți, 15 iunie 2021

DESPRE SUPERSTIȚII (XVIII). PLANTELE AROMATICE

 ,,Pentru a fi digerabile, ştirile au nevoie de condimente. Busuioc, boia de ardei, scorţişoară, foi de dafin... Sare şi piper, după gust! Şi, bineînţeles, puţină ficţiune...” ( Valeriu Butulescu)


         Pe lângă rolul lor de plante de ornament, medicinale, cosmetice și gastronomice, plantele aromatice fac obiectul unor superstiții specifice, care țin fie de energiile lor  malefice, fie de cele benefice. Am ales trei dintre aceste plante, pe care le folosim frecvent, în pregătirea diferitor preparate culinare: dafinul, pătrunjelul și rozmarinul.

      
  Dafinul ( Laurul). În mitologie greacă,  frumoasa și virgina nimfă Dafne fusese transformată de Zeus într-un copac ( ce-i va purta numele), la rugămintea ei, pentru a scăpa de avansurile lui Apollo, care era îndrăgoastit de ea. Dafinul a devenit copacul lui Apollo, din care rupea o crenguță ce și-o prindea în jurul capului, în amintirea iubirii lui neîmplinite. Cu timpul, celor care câștigau întrecerile olimpice li se puneau cununi de dafin, ca simbol al victoriei și al onoarei. Mai târziu, legat de dafin au apărut diferite superstiții. Astfel, se credea că te apără de fulgere, pentru că Apollo îi învinsese pe Ciclopi, care ,,fabricau” trăsnetul, că arbuștii de dafin trebuiau cultivați în jurul casei, ca să-i protejeze pe locatari de rele, iar frunzele de dafin erau purtate ca amuletă sau erau puse sub pernă, pentru a induce vise profetice. Frunzele de dafin aduc, de asemenea, noroc și bogăție în casă, prin ritualuri simple, pe care le putem face singuri: se iau patru frunze de dafin și se pun în formă de cruce sub preșul de la intrare în casă sau se iau trei frunze de dafin, care se ung cu ulei de mandarină: una se pune în portofel, alta se pune, în casă, unde se țin banii și alta se pune la serviciu.

     
 Pătrunjelul. Cele mai multe superstiții despre pătrunjel sunt în legătură cu plantarea lui. Un exemplu ciudat este acela legat de faptul că romanii plantau pătrunjel pe morminte și atunci , spun unii, că numai păcătoșii ar trebui să planteze pătrunjel și că nu trebuie să transplantezi pătrunjelul, pentru că această activitate va duce la un deces în familie. De asemenea, se consideră semn rău să dăruiești sau să primești pătrunjel, în dar. Însă, un proverb englezesc spune ,, semeni pătrunjel, semeni prunci”. Așadar, femeile care vor să rămână însărcinate, trebuie să planteze pătrunjel, în special, vinerea.
     

Rozmarinul.
,, Un rozmarin - asta este ca să ținem minte”( Shakespeare, ,,Hamlet, Actul  4, scena5). Acest vers ne transmite faptul că, pentru englezi, rozmarinul era planta aducerii-aminte, de aceea se punea pe sicrie, la înmormântare, în semn că urmașii nu-l vor da uitării, pe răposat. De asemenea, se crede că rozmarinul este și planta iubirii și credinței, și pentru aceasta, mirii trebuiau să-și pună crenguțe de rozmarin în vinul pe care-l beau la petrecerea de nuntă. Ca să fii ferit de deochi, de vrăji sau de demoni și ca să ai noroc, trebuie să porți, ca amuletă, o crenguță de rozmarin.
  
    În concluzie, dacă nu aveți puterea că să vă faceți din fiecare zi o sărbătoare și nu puteți să vă rugați lui Dumnezeu să vă dea liniște sufletească, făceți-vă amulete din rozmarin, din dafin și mâncați frunze de pătrunjel, care vă echilibrează organismul . Ce nu face omul, ca să-i fie bine! Totuși, nu uitați de rugăciiuni și  de fapte bune, căci toate vă vor fi primite.
 ,, Nimic nu-i place atât de mult Lui Dumnezeu ca o viață care aduce folos tuturor” ( Sfântul Ioan Gură de Aur)



Un comentariu:

Diana spunea...

Eu folosesc cimbru si tarhon la fiecare mancare