miercuri, 2 iunie 2021

DESPRE DEVIZE NAȚIONALE


   Deviza națională a statului reprezintă motivația sau scopul statului respectiv exprimat printr-o propoziție sau frază scurtă.
      Devizele statului nu au apărut în Epoca Modernă, ele existând încă din Antichitate. Astfel, cunoaștem devizele  Republicii Roma și păstrată și de Imperiul Roman (,,Senatul și poporul roman”), Imperiului Bizantin (,,Regele regilor, conducând peste regi”), Imperiului Otoman (,,Statul Etern”), Imperiului Țarist (,,Pentru credință, pentru țar, pentru patrie”), Republicii Florența (,,Cădeți voi regate ale luxului, căci orașele virtuții vor prospera.”), Imperiului Habsburgic (,,Toată lumea este supusă Austriei”), Imperiului Austro-Ungar (,,Unitate indivizibilă și inseparabilă”), Germaniei naziste (,, Un popor, un tărâm, un singur lider”).
     În Epoca Contemporană, nu toate statele au devize ( de exemplu, statele din fosta  Iugoslavia, Germania, Egipt, Norvegia, Polonia, Italia, Japonia, Portugalia, Polonia, Moldova,  Mexic, S.U.A. ș.a), pe când altele au mai multe devize, ca România. ,,Dreptate și Frăție” a fost deviza pașoptiștilor, Alexandru Ioan Cuza a introdus deviza ,,Toți în Unu”, iar dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen a folosit deviza ,,Nihil Sine Deo”. Aceasta a fost înscrisă pe stema României, în partea de jos, pe o panglică albastră și este înscrisă și pe pereții Castelului Peleș. Deoarece România nu s-a hotărât pe care dintre aceste trei devize să o treacă în Constituție, eu propun ca ,,Deșteaptă-te , române!, titlul imnului să devină deviza României, pentru a-i conștientiza și responsabiliza pe acei români adormiți într-un ,,dolce far niente”.
   Am constatat că actualele devize exprimă spiritul fiecărei națiuni și sunt, în general, în legătură cu istoria lor, cu religia, cu mândria și demnitatea națională sau cu lupta pentru libertate, independență și unitate.
    Cea mai cunoscută deviză este cea a Franței: ,,Libertate, Egalitate, Fraternitate”, lansată în timpul Revoluției din anul 1789, pe care și-a însușit-o și Haiti. Vecinii noștri unguri și-au luat ca deviză ,,strigătul de luptă” al lui Francisc II Rakoczi, din timpul războiului curuților dintre anii 1703 și 1711 ( a participat și Pintea Viteazul) împotriva Imperiului Habsburgic: ,,Cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru Patrie și Libertate”, iar ceilalți vecini, bulgarii : ,,Unitatea face puterea”. Această deviză o au, de asemenea, Belgia, Bolivia, Georgia. Cea mai veche atestare a acestei sintagme o găsim la Homer. Bulgarii susțin că aceste cuvinte au fost ultimele pe care le-ar fi rostit, în anul 632, fondatorul statului Bulgaria Mare, Khan Kubrat, pe care bulgarii au adoptat-o în anul 1885, în urma unificării cu Rumelia, fiind deviza statului până în anul 1948. La sfârșitul ,,erei comuniste”, în anul 1990, a fost înscrisă pe stema țării, redevenind deviza națională. Deviza Greciei este ,, Libertate sau moarte” ( Eleftheria e thanatos”), care își are originea în cântecele grecești de rezistență împotriva ocupației otomane și care a fost adoptată , în anul 1814, de Eteria. Tot într-un cântec patriotic, din anul 1859,  își are originea și deviza Luxemburgului : ,, Vrem să fim ceea ce suntem”, care reprezintă ambiția luxemburhezilor de a rămâne separați și independenți față de vecinii lor. Deviza Indiei este o mantră din Upanișade ,,Adevărul singur triumfă”, care este înscrisă pe toate documentele oficiale ale Indiei, începând cu 26 ianuarie 1950, când India a devenit republică, pe monede,  pe emblema națională ,, Capitala Leului di Așoka” ( pe aceasta este înscrisă, încă din anul 250 î.e.n.). Adevărul este o valoare și pentru Cehia a cărei deviză este ,, Adevărul prevalează”, pe care a avut-o și Cehoslovacia. ( Slovacia nu are deviză națională). Creatorul ei a fost liderul luptei naționale împotriva Imperiului Austro-Ungar, Tomas Garrigue Masaryk,  și pe care a lansat-o în timpul Primului Război Mondial. Iranul și Afganistanul au aceeași deviză: ,, Allahu  Akbar” ( Dumnezeu este cel mai mare).
   În multe țări din America de Sud și din Africa, din devizele lor nu lipsesc munca și ordinea/disciplina ( nu cred că mai trebuie să comentez de ce sunt necesare folosirea acestor cuvinte). De exemplu: Munca în devizele statelor Camerun (,,Pace, Muncă, Patrie”), Republica Centrafricană (,, Unitate, Demnitate Muncă), Ciad ( ,, Demnitate, Muncă Progres”), Niger ( ,,Fraternitate, Muncă, Progres”), Benin ( ,,Fraternitate, Justiție, Muncă”), Togo (,,Muncă, Libertate, Patrie”), Guineea ( ,, Muncă, Justiție, Solidaritate”) etc ; Ordinea/Disciplina: Brazilia (,,Ordine și Progres”),Columbia (Libertate și Ordine”), Sao Tome și Principe (,,Unitate, Disciplină, Muncă”), Coasta de Fildeș (,,Uniune, Disciplină, Muncă”) și exemplele pot continua.
  Pe curând, 
  Earnest
    


   


2 comentarii:

Diana spunea...

Foarte documentat !

Earnest spunea...

Am fost întrebat, de ce S.U.A nu are deviză națională și care este deviza națională a Canadei.
S.U.A nu are deviză națională dar toate cele 50 de state care constituie statul federal au devize naționale proprii. Probabil, nu s-a ajuns la un compromis.
Deviza Canadei este ,, De la mare la mare”, care a fost declarată, oficial, în anul 1921, la sugestia lui Joseph Pope, subsecretar de stat. Această deviză își are originea în predicile și discursurile ministrului prezbiterian, Monro Grant, care a spus-o prima dată la inaugurarea căii ferate , care traversa teritoriul Canadei de la vest la est. Deviza este înscrisă pe monede, pe coperta pașaportului, pe proclamațiile Guvernului și pe Usherul Toiagului Negru al parlamentului Canadei.