luni, 20 septembrie 2021

ȘTIAȚI CĂ (XVIII)

 Știați că....

Scrierea danubiană
 1. Cea mai veche scriere aparține culturii Vinca Turdaș și a fost denumită scrierea danubiană de către savanta americană de origine lituaniană, Maria Gimbutas? Savanta americană, specialistul german în istoria scrisului Harald Haarman și arheologul italian Marco Melini au avut în vedere, în susținerea teoriei lor, descoperirea Tăblițelor de la Tărtăria de către arheologul clujean, Nicolae Vlassa, în anul 1961. Ei au datat aceste tăblițe în perioada cuprinsă între anii 5500 î.e.n și 5300 î.e.n., cu 2000 de ani înaintea scrierii sumeriene. Ei au luat în considerare, de asemenea, semnele înscrise pe diferite artefacte aparținând culturii Vinca-Turaș cât și cele aparținând culturii Cucuteni, dintre care  cunoscute publicului sunt cele de la Hândrești, județul Iași, Vadu Rău, județul Neamț. Aceștia consideră că, spre deosebire de scrierea sumeriană care a apărut dintr-o necesitate comercială, scrierea danubiană este una sacră, textele reprezentând rugăciuni către zei.
  2. Cea mai veche pictură gotică de pe teritoriul României a fost realizată în anul 1350, în interiorul Bisericii Fortificate de la Mălâncrav, din județul Sibiu? 
  3Statuia ecvestră a Sfântului Gheorghe din faţa catedralei Sf. Vitus din Praga, datată în anul 1373, este creația sculptorilor clujeni Martin și Gheorghe din Cluj, fiii pictorului Nicolae din Cluj? Această este cea mai veche statuie ecvestră medievală, a fost realizată din  bronz, reprezentându-l pe Sfântul Gheorghe ucigând balaurul și a fost realizată la comanda Regelui Boemiei, Carol IV de Luxemburg. Două copii ale acestei statui se află în Cluj și Budapesta.
 4. În anul 1569, când Transilvania era principat autonom vasal turcilor, a avut loc o răscoală antiotomană a țăranilor din Sălaj, Satu Mare, Maramureș, condusă de  Gheorghe Crăciun , poreclit ,, Omul Negru”? El a  asediat singura cetate turcească din zona  Trans-Tisa, Balaszentmiklós, apărată de 200 de mercenari turci. Dacă turcii nu au reușit să-l prindă pe curajosul român, l-au prins sașii din Sibiu, unde patriciatul din oraș l-a condamnat la moarte, prin decapitare.
 5. În anul 1862, printre multele legi date de Alexandru Ioan Cuza a fost și Legea asupra Presei? Astăzi, în România nu există nicio lege a presei. 
 6.  În anul 1873, la Expoziția Universală de la Viena, 71 de agricultori, comercianți și meseriași români au fost distinși cu diplome și medalii de onoare?
 7. În anul 1902, a fost elaborată în România prima Lege a Pensiilor? Modificarea art.24 din anul1907 prevedea că pensionarul putea cumula la pensia sa o nouă retribuție de la stat, județ, comună sau de la oricare administrație de utilitate publică, fără să depășească, la un loc, suma de 200 de lei. ( pentru a vedea ce se putea face cu acești bani, vă informez că un pui costa 1 leu,  un curcan costa 4 lei, pâinea neagră costa 20 de bani, pâinea albă costa 30 de bani, iar un salahor primea între 2 și 4 lei pe zi).
8.  În anul 1911, o echipă de gimnaști a participat la Concursul Internațional de Gimnastică de la Torino, unde a obținut cupa de argint? A fost prima participare, pe plan internațional, a unei echipe românești.
9. În Războiul Americano- Vietnamez, armata americană a lansat peste zece mii de tone de bombe asupra Vietnamului, țară de mărimea Californiei, depășind numărul de bombe  folosite de toate părțile, în Al Doilea Război Mondial?
10. În Texas, exista o lege care definea omul drept alb, afro-american și mexican? Astfel, conform unei relatări din anul 1984  din ziarul Daily Times din El Pasao, judecătorul  Roy Bean a respins acuzația de omucidere comisă de un muncitor alb asupra unui chinez, pe motivul că trupul galben nu era definit în lege ca, fiind al unui om.
   Pe curând, 
   Earnest

3 comentarii:

Diana spunea...

Am aflat ca nu stiam sau uitasem

Țepii Ariciului spunea...

Ce am aflat eu acum? Că Horea, Cloșca și Crișan nu au fost singurele victime ale patriciatului săsesc. L-aș fi înțeles pe Brunkenthal pentru odioasa pedeapsă pe care a aprobat-o pentru cei trei revoluționari, pentru că aceștia luptau împotriva regimului care-l pusese guvernator, dar nu-i înțeleg pe mai marii patriciatului săsesc din Sibiu, care l-au condamnat pe Omul Negru, care a luptat împotriva turcilor. Înseamnă, că ei, sașii, aveau profit de pe urma stăpânirii otomane!

Anonim spunea...

Văd că statul român, în anul 1907, își putea permite să cumuleze pensia cu salariu. Astăzi, statul român nu poate să suporte acest cumul, după mai bine de o sută de ani de când există o Casă a Pensiilor. Ați avut dreptate, când i-ați făcut talibani pe actualii guvernanți.